Obavijesti

News

Komentari 9

Haški istražitelj: Kako sam uhitio Slavka Dokmanovića

Haški istražitelj: Kako sam uhitio Slavka Dokmanovića
1

Curtis je s njim razgovarao u njegovom iznajmljenom domu u Somboru te je bio ogorčen jer je smatrao da zaslužuje više od toga. Istražitelj je stekao dojam da samo želi okriviti Hrvate za sve što se dogodilo

VIDEO

Riđokosi, brkati britanski detektiv iz Shakespeareovog rodnog mjesta Stratford na rijeci Avon, čovjek s težnjom za međunarodnom pravdom, tako je u knjizi Juliana Borgera “Krvnikov trag” opisan Kevin Curtis, bivši britanski detektiv koji je od 1995. istraživao ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji za Haški tribunal. Između ostalog, istraživao je i masakr na Ovčari te bio među onima koji su uhitili Slavka Dokmanovića, koji je bio gradonačelnik Vukovara u vrijeme okupacije. Dokmanović, kojeg su svjedoci prepoznali na farmi u vrijeme pogubljenja, pobjegao je u Sombor.

- Bio je poznat u Vukovaru i okolici. Volio je nogomet. I dok su žrtve dovlačene na farmu Ovčara on je hodao okolo, smijao se i šalio, udarao ljude u glavu kao da je riječ o nogometu. Petero preživjelih s Ovčare reklo je isto - da je bio itekako upleten. I nije mario. Nije mario što će se dogoditi tim ljudima - ispričao je Curtis za HRT.

Dokmanovića ruka pravde nije stigla u Somboru kamo je pobjegao već su ga nasamarili te se vratio na hrvatsko tlo. Naime, doznali su da se javio uredu Haškog tribunala u Beogradu gdje je tvrdio kako ima dokaze protiv Hrvata u Vukovaru. To im je bila prilika da ga pozovu na razgovor.

Curtis je s njim razgovarao u njegovom iznajmljenom domu u Somboru te je bio ogorčen jer je smatrao da zaslužuje više od toga. Istražitelj je stekao dojam da samo želi okriviti Hrvate za sve što se dogodilo i za to što ne može do svojih kuća u Trpinji.

Kako ga je bilo moguće uhititi samo u Hrvatskoj, Curtis ga je pozvao u Erdut da razgovara s generalom Kleinom o povratu “srpske imovine u Vukovaru”. Isprva ga je pitao je li sam kontaktirao s njim kao gradonačelnik, a kada je rekao da će on to učiniti za njega ideja mu se svidjela.

- Nije sumnjao ništa. Čak i kad je ušao u automobil kako bi išao vidjeti Kleina, nije očekivao ništa. Tek kad je došao u Erdut gdje su specijalne snage izvele njega i njegova prijatelja iz automobila, tada je prvi put znao da je učinio pogrešnu stvar. Kada je dogovoreno da dođe vidjeti Kleine, dogovoreno je da će ga GROM – poljske specijalne snage – pokupiti na ničijoj zemlji, na mostu Bogojevo, i sigurno ga dovesti Kleinu. Pročitana su mu njegova prava i rečeno mu je da ide u Haag - opisao je Curtis za HRT.

Kako je u zrakoplov za Haag ukrcana i Dokmanovićeva torba, Curtis je u njoj pronašao i napunjen pištolj. Ni danas mu nije jasno kako je prošao rendgen.

Slavko Dokmanović nije dočekao presudu. Objesio se u svojoj ćeliji 29. lipnja 1998.

- Bilo mi je žao žrtava i preživjelih jer nisu dobili zaključak. Nije želio biti prvi Srbin koji će biti osuđen. Mislim da je to bio kukavički odlazak - prokomentirao je Curtis.

Video pogledajte na stranici HRT-a

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu