Obavijesti

News

Komentari 21

Hasta la vista, revolucion...

Hasta la vista, revolucion...

Raul Castro, najmlađi brat Fidela Castra, ostat će i nakon umirovljenja najutjecajniji Kubanac. Na mladim snagama je da se bore s ekonomijom i pandemijom koronavirusa

VIDEO

Moć predajem mlađima. Puni su strasti i protuimperijalističkog duha. Ja sam svoju misiju dovršio i siguran sam u budućnost naše domovine, rekao je Raul Castro (89), vođa Kube na odlasku u mirovinu.

Taj dugovječni kubanski lider i najmlađi brat poznatog revolucionara Fidela Castra u vrhu vlasti bio je od veljače 1959., kad je partija preuzela taj otok.

Bio je potpredsjednik Vijeća ministara Republike Kube, prvi potpredsjednik Državnog savjeta Kube, podsekretar Politbiroa i Centralnoga komiteta Komunističke partije Kube (PCC) te general armije Revolucionarnih oružanih snaga.

FILE PHOTO: Fidel Castro and his brother Raul Castro preside over a ceremony in Havana, Cuba

Domovina, revolucija i socijalizam

Vlast nad zemljom počeo je preuzimati još 2006. nakon što se Fidel razbolio, a 2008. imenovali su ga predsjednikom Državnog savjeta.

- Vjerujem u snagu i razumijevanje sunarodnjaka te, dok god budem živ, bit ću spreman braniti domovinu, revoluciju i socijalizam - rekao je prije nekoliko dana Castro stranačkim delegatima na sastanku u Havani. Službeni sastanci trebali bi završiti tijekom ponedjeljka, nakon čega će o svemu obavijestiti sunarodnjake.

Kraj vladavine obitelji Castro na Kubi: 'Ispunio sam svoju misiju'
Kraj vladavine obitelji Castro na Kubi: 'Ispunio sam svoju misiju'

Njegov odlazak je, kako piše američki NBC, prirodni slijed u jednoj od posljednjih komunističkih utvrda te je na mlađima da se suoče s mnogim problemima. Jedan od njih je ekonomija, koja je pala za 11 posto tijekom 2020. zbog pandemije korona virusa. Trpe i zbog američkih sankcija jer su pomogli svojoj saveznici Venezueli, što SAD-u nikako ne paše.

Ipak, Raula će pamtiti i po dugo čekanoj normalizaciji odnosa s Amerikancima, 2016., te je zaslužan za to što je Barack Obama tad posjetio Havanu. Postao je tako prvi američki predsjednik koji je posjetio tu zemlju nakon 88 godina.

Kubanskim vlastima trenutno nedostaje novca kojim bi uvezle više hrane i lijekova. Zbog nestašica se stvaraju redovi ispred trgovina, a neke obitelji primorane su jesti jedanput na dan.

Idu od vrata do vrata: Studenti medicine na Kubi 'love' koronu
Idu od vrata do vrata: Studenti medicine na Kubi 'love' koronu

Ondje bilježe i rast slučajeva zaraze korona virusom, no oštre epidemiološke mjere svele su broj preminulih na minimum. Dugotrajna zatvorenost u domovima odrazila se na Kubance, koji su željni zabave i svježeg zraka. U tome bi im mogla pomoći cjepiva, koja samostalno razvijaju. Imaju čak pet vrsta, od čega su dva u zadnjem stadiju testiranja.

Iako Castro nije naveo tko bi to sve mogao ostvariti, kao potencijalni nasljednik u političkim krugovima spominjao se 60-godišnji Miguel Díaz-Canel. Prije tri godine o tome je javno razmišljao i sam Castro te bi na njemu bilo postavljanje novih smjernica ekonomskog oporavka i rasta uz zadržavanje nasljeđa revolucije i socijalističkog sistema.

Naravno, Raul će do smrti ostati najutjecajniji Kubanac, kojeg će sigurno pitati za mišljenje prije nego što samostalno budu odlučivali.

Braća održala utvrdu komunizma:

  • kolovoz 1953. - Raul Castro bio je dio grupe socijalista koja je napala bazu Moncada. Bio je zato 22 mjeseca u zatvoru
  • veljača 1958. - Castro mlađi postaje zapovjednik gerilaca na istoku Kube. Brat Fidel vodi bitke protiv Batistina režima
  • siječanj 1959. - Fidel preuzima vlast na Kubi, Raul mu je desna ruka te se bavi suđenjima pristalicama prošle vlasti
  • kolovoz 2006. - Zbog problema sa zdravljem Fidel ne može voditi zemlju i kompletnu vlast predaje u ruke brata Raulaveljača 2008. - Raul službeno preuzima vlast i provodi reforme. Ukida mnoge zabrane, pa narod prvi put smije kupiti
  • računala, DVD-ove, mikrovalne pećnice i druge do tada zabranjene aparate
  • ožujak 2016. - Castro napokon normalizira odnose s SAD-om nakon mnogih tajnih pregovora. Američki predsjednik Barack Obama odlazi u tu zemlju nakon 88-godišnjeg prekida svih odnosa
  • travanj 2021. - Raul odlazi u mirovinu s 89 godina. Trebao bi ga naslijediti Miguel Díaz-Canel, kojeg očekuju mnoge reforme, spašavanje ekonomije i borba s pandemijom. Naravno, mora zadržati komunizam
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik