News

Komentari 21

Hasta la vista, revolucion...

Hasta la vista, revolucion...

Raul Castro, najmlađi brat Fidela Castra, ostat će i nakon umirovljenja najutjecajniji Kubanac. Na mladim snagama je da se bore s ekonomijom i pandemijom koronavirusa

Moć predajem mlađima. Puni su strasti i protuimperijalističkog duha. Ja sam svoju misiju dovršio i siguran sam u budućnost naše domovine, rekao je Raul Castro (89), vođa Kube na odlasku u mirovinu.

Taj dugovječni kubanski lider i najmlađi brat poznatog revolucionara Fidela Castra u vrhu vlasti bio je od veljače 1959., kad je partija preuzela taj otok.

Bio je potpredsjednik Vijeća ministara Republike Kube, prvi potpredsjednik Državnog savjeta Kube, podsekretar Politbiroa i Centralnoga komiteta Komunističke partije Kube (PCC) te general armije Revolucionarnih oružanih snaga.

Domovina, revolucija i socijalizam

Vlast nad zemljom počeo je preuzimati još 2006. nakon što se Fidel razbolio, a 2008. imenovali su ga predsjednikom Državnog savjeta.

- Vjerujem u snagu i razumijevanje sunarodnjaka te, dok god budem živ, bit ću spreman braniti domovinu, revoluciju i socijalizam - rekao je prije nekoliko dana Castro stranačkim delegatima na sastanku u Havani. Službeni sastanci trebali bi završiti tijekom ponedjeljka, nakon čega će o svemu obavijestiti sunarodnjake.

Njegov odlazak je, kako piše američki NBC, prirodni slijed u jednoj od posljednjih komunističkih utvrda te je na mlađima da se suoče s mnogim problemima. Jedan od njih je ekonomija, koja je pala za 11 posto tijekom 2020. zbog pandemije korona virusa. Trpe i zbog američkih sankcija jer su pomogli svojoj saveznici Venezueli, što SAD-u nikako ne paše.

Ipak, Raula će pamtiti i po dugo čekanoj normalizaciji odnosa s Amerikancima, 2016., te je zaslužan za to što je Barack Obama tad posjetio Havanu. Postao je tako prvi američki predsjednik koji je posjetio tu zemlju nakon 88 godina.

Kubanskim vlastima trenutno nedostaje novca kojim bi uvezle više hrane i lijekova. Zbog nestašica se stvaraju redovi ispred trgovina, a neke obitelji primorane su jesti jedanput na dan.

Ondje bilježe i rast slučajeva zaraze korona virusom, no oštre epidemiološke mjere svele su broj preminulih na minimum. Dugotrajna zatvorenost u domovima odrazila se na Kubance, koji su željni zabave i svježeg zraka. U tome bi im mogla pomoći cjepiva, koja samostalno razvijaju. Imaju čak pet vrsta, od čega su dva u zadnjem stadiju testiranja.

Iako Castro nije naveo tko bi to sve mogao ostvariti, kao potencijalni nasljednik u političkim krugovima spominjao se 60-godišnji Miguel Díaz-Canel. Prije tri godine o tome je javno razmišljao i sam Castro te bi na njemu bilo postavljanje novih smjernica ekonomskog oporavka i rasta uz zadržavanje nasljeđa revolucije i socijalističkog sistema.

Naravno, Raul će do smrti ostati najutjecajniji Kubanac, kojeg će sigurno pitati za mišljenje prije nego što samostalno budu odlučivali.

Braća održala utvrdu komunizma:

Najčitaniji članci