Obavijesti

News

Komentari 424

Josipović na optužbe Češeka: Na takvu bijedu se ne osvrćem

Josipović na optužbe Češeka: Na takvu bijedu se ne osvrćem
4

Predsjednik je rekao da nije istina da njegovi roditelji žive u židovskom stanu. Tvrdi kako je cijela priča napad na njega, ali i na cijeli antifašistički oslobodilački pokret

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se na riječi HDSSB-ovca Igora Češeka, koji je u Saboru rekao kako njegovi roditelji žive u stanu "jedne židovske obitelji". Josipović je kazao kako je to očita laž, jer je taj stan sagrađen '70-ih godina, znači puno poslije Drugog svjetskog rata. Dodao je i kako on i njegova obitelj žive u stanu kojeg su kupili 2006. od privatnika.

- Ja se kao predsjednik na takvu bijedu od politike ne bih ni osvrtao, ali to govori o spremnosti pojedinih političara i njihovih stranaka da se koriste najprljavijim sredstvima kako bi rekli da su svi lopovi i da nitko ne valja. Što je tek takav političar spreman učiniti "običnom" građaninu kad bez imalo srama, koristeći svoj imunitet, tako govori o predsjedniku države. On ne poštuje ljudsko dostojanstvo i institucije Republike Hrvatske, jer predsjednik je institucija - rekao je Josipović.

 Dodao je da se zastupnik Češek skriva iza saborskog imuniteta i na taj način izbjegava situaciju u kojoj bi ga netko mogao tužiti.

- Zastrašujuće je koliko netko tko obnaša časnu dužnost zastupnika jest spreman lagati - rekao je Josipović.

Istaknuo je kako je njegov otac časna osoba na koju je ponosan. Nije sudjelovao u oslobađanju Zagreba jer je tada, ističe Josipović, bio negdje drugdje

- Cijela ova priča želi diskreditirati mene i cijeli antifašistički oslobodilački pokret - zaključio je predsjednik te dodao da ova laž koliko bila neugodna za njega i njegovu obitelj ima puno veći značaj u kontekstu razvoja hrvatskoj društva kao odgovornog i demokratskog.

HDSSB-ovac Češek: Treba od Josipovića tražiti da vrati stan

HDSSB-ovca Igora Češeka zanimalo je na aktualnom prijepodnevu u Saboru kakav je stav Vlade oko povrata nacionalizirane imovine Židovima. Milanović mu je odgovorio da načelno ono što je oteto treba vratiti.

- Ali oteto, konfiscirano i nacionalizirano nije isto. To su različiti postupci. Većini Židova je za vrijeme rata otet život, a nakon rata oni malobrojni koji su se vratili dobili su imovinu. Od 1948. do 1951. imovina je nacionalizirana - rekao je Milanović te naglasio da pitanje povrata postoji već 20 godina i da se stalno vraćamo na iste teme.

Češek mu je na to uzvratio da bi i od predsjednika države Ive Josipovića trebao zatražiti da vrati stan.

- Stan je pripadao jednoj zagrebačkoj židovskoj obitelji, a u njega je uletio Josipovićev otac 1945. dok je oslobađao Zagreb - rekao je Češek.

Nakon što je u sabornici izjavio da predsjednik Ivo Josipović živi u stanu koji je njegov otac oteo zagrebačkoj židovskoj obitelji, Igor Češek pred novinarima se malo ogradio.

- Ako je taj podatak, koji sam dobio od Hrvatskog helsinškog odbora točan, ne znam kako predsjednik Josipović može mirno spavati. Najbolje je da se predsjednik sam očituje oko toga - izjavio je Češek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 424
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...