Obavijesti

News

Komentari 1

HDZ će na sljedećoj sjednici predložiti nasljednika Prgometa

HDZ će na sljedećoj sjednici predložiti nasljednika Prgometa

"S obzirom na to da je sljedeća sjednica Gradske skupštine 27. listopada, imamo dovoljno vremena da usuglasimo stavove i to na vrijeme prezentiramo javnosti", najavio je Ilijaš

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš rekao je u srijedu za Hinu da će na sjednici Gradske skupštine 27. listopada HDZ predložiti kandidata za njezina predsjednika te očekuje da će ga gradski zastupnici potvrditi.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenki o aferi Janaf

Pokretanje videa ...

 

HDZ-ov kandidat za predsjednika trebao bi zamijeniti Dragu Prgometa, koji je zatražio razrješenje, rekao je Ilijaš i podsjetio kako je Drago Prgomet rekao da će do 1. siječnja 2021. ostati gradski zastupnik. 

Ilijaš je najavio da će mjerodavna stranačka tijela u roku od desetak dana do dva tjedna izaći s imenom kandidata za predsjednika Gradske skupštine. Istaknuo je da će to biti netko od sadašnjih gradskih zastupnika HDZ-a i da će izabrati najboljega.

Uz Ilijaša, HDZ-ovi gradski zastupnici su i Dubravka Brezak Stamać, Davor Filipović, Mislav Herman, Ivana Mamić, Drago Prgomet i Mario Župan.  

 

Ilijaš je podsjetio da mu je kao predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a Drago Prgomet 28. rujna poslao pismo u kojemu stoji da, zbog obveza koje ima u svojemu stručnom i znanstvenom radu u Klinici za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb, više ne može obnašati dužnost predsjednika Gradske skupštine. 

"S obzirom na to da živimo u izvanrednim okolnostima vezano uz pandemiju koronavirusa, te isto tako kao vrhunski znanstvenik mora sudjelovati na velikim i važnim međunarodnim znanstvenim projektima, to mu onemogućava jednako kvalitetan rad na mjestu predsjednika Gradske skupštine", rekao je Ilijaš.

Drago Prgomet podnio ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Grada Zagreba
Drago Prgomet podnio ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Grada Zagreba

Dodao je kako je Drago Prgomet o toj odluci duže promišljao, a prije par mjeseci to je i najavio. 

Kad je riječ o kandidatu za predsjednika Gradske skupštine kojeg će predložiti HDZ, Ilijaš je rekao da će o tome odlučiti mjerodavna stranačka tijela i da će o tome pravodobno obavijestiti stručna tijela Gradske skupštine i javnost. 

Vjeruje kako nema razloga da kandidat za predsjednika Gradske skupštine ponovno ne bude iz HDZ-a.

"Određene demokratske norme govore o tome da većina ima pravo na predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, a također određene su i kvote za potpredsjednike Gradske skupštine koje dolaze iz oporbe", rekao je Ilijaš te podsjetio da su na prošloj sjednici Gradske skupštine prihvatili da potpredsjednika iz redova oporbe - Rajka Ostojića iz SDP-a zamijeni Matej Mišić.  

Istaknuo je da se Klub HDZ-a pridržava tih demokratskih stečevina i normi, tako da vjeruju da će i većina i oporba složiti s njihovim prijedlogom kandidata za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine.  

Na pitanje jesu li o tome razgovarali s gradonačelnikom Milanom Bandićem, Ilijaš je odgovorio da je zagrebački HDZ u projektnoj koaliciji s Bandićevom strankom.

"Vezano za ove proceduralne elemente koji se tiču izbora predsjednika Gradske skupštine, mi ćemo kao Klub zastupnika o tome razgovarati s predsjednicom Kluba zastupnika stranke 365 Anom Stavljenić-Rukavina i s obzirom na to da je sljedeća sjednica Gradske skupštine 27. listopada, imamo dovoljno vremena da usuglasimo stavove i to na vrijeme prezentiramo javnosti. Mislim da ćemo u tome naći zajednički interes i jezik da tome tako bude, da predsjednik Gradske skupštine bude iz redova HDZ-a", poručio je Ilijaš. 

Također je rekao kako se zagrebački HDZ istodobno priprema i za lokalne izbore koji će održati u svibnju iduće godine. 

"Na zadnjim nacionalnim izborima HDZ je prvi put pobijedio u sve četiri izborne jedinice u gradu Zagrebu", podsjetio je Ilijaš i dodao kako vjeruju da je to dobar zalog za lokalne izbore na kojima također očekuju pobjedu u Zagrebu.

Kandidat za gradonačelnika Zagreba bit će onaj koji će pobijediti, rekao je Ilijaš odgovarajući na pitanje tko bi mogao biti HDZ-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika.