Obavijesti

News

Komentari 104

HDZ godinu završava kao prva stranka, gužva za treće mjesto

HDZ godinu završava kao prva stranka, gužva za treće mjesto

Prava bitka vodi se za treće mjesto i naklonost birača. Posljednjih mjeseci čini se da se redoslijed stabilizirao. Tako je treći izbor Domovinski pokret s 9,4 posto, zatim Možemo s 8,6 posto i Most s 8,3 posto

VIDEO

Hrvatska godinu završava očekujući cjepivo protiv koronavirusa. U 2020. dobili smo novog predsjednika, novu Vladu, Zagreb je doživio potres, a borba protiv koronavirusa i dalje traje. Dnevnik Nove TV na kraju godine donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje već desetljećima najbolje ukazuje na trendove u društvu, promjene raspoloženja birača prema strankama ili političarima.

HDZ GODINU ZAVRŠAVA KAO POBJEDNIK – DVOSTRUKO JAČI OD SDP-A

HDZ iza sebe ima izbornu pobjedu, korona krizu, potres u Zagrebu, ali i na kraju godine potporu od 30,8 posto. Koliko je ta potpora velika, dovoljno je pogledati da je SDP na 16,2 posto.

HDZ može biti zadovoljan tim podatkom, ali ne i činjenicom da je od rujna stranka u „slobodnom padu“ i izgubila je 3 postotna poena. U tom razdoblju pada i SDP i gubi 2 postotna poena.

BITKA ZA TREĆE MJESTO

Prava bitka posljednjih mjeseci vodi se za treće mjesto i naklonost birača. Posljednjih mjeseci čini se da se redoslijed stabilizirao. Tako je treći izbor Domovinski pokret s 9,4 posto, zatim Možemo s 8,6 posto i Most s 8,3 posto.

MALE STRANKE VELIKIH AMBICIJA

Nova stranka Centar, koju zajedno vode Dalija Orešković i Marijana Puljak, jedina se približava izbornom pragu i može računati na 4,3 posto. Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga i samo bi ih koalicija s HDZ-om i SDP-om spasila.

HSU tako preživljava godinama u koaliciji na ljevici, a potpora im je 2,3 posto. Fokus je nova stranka centra i potpora im je 1,8 posto. Živi zid prije dvije godine bio je u borbi za drugo mjesto, a sada su pali na 1,4 posto. Stranka Ivana Pernara mogla bi dobiti 1,3 posto. Hrvatski suverenisti su na 1,2 posto, a IDS bi mogao dobiti na nacionalnoj razini 1,2 posto, tu je još Radnička fronta s potporom od 1,1 posto. Sve ostale stranke od desnice do ljevice imaju potporu od 7 posto. Tu su HNS s 0,9 posto, HSS s 0,7 posto, HSLS 0,6 posto i Reformisti su na 0,2 posto. Neodlučnih birača je 5,1 posto i taj broj se gotovo prepolovio.

VRAĆA LI SE MALO OPTIMIZMA?

Iako većina građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, odnosno njih 63 posto, u posljednjih mjesec dana vidljiv je jedan trend. Broj pesimista pada, a broj optimista porastao je na 29 posto. Neodlučnih je 8 posto. Moguće da je blagi oporavak optimizma povezan s dolaskom cjepiva, ali za ozbiljniju analizu morali bismo pričekati barem dva, tri mjeseca.

Podsjećamo, na vrhuncu krize i tijekom prvog zatvaranja u travnju 51 posto ispitanika smatrao je da zemlja ide u dobrom smjeru.

VLADI VJERUJE SVE VIŠE LJUDI

Vlada je u posljednjih 30 dana popravila i svoj imidž kod birača. Njezin rad ne podupire 52 posto ispitanika, ali taj broj pada, a raste potpora među onima koji odobravaju rad Vlade i na kraju 2020. takvih je birača 41 posto. Ne zna njih 7 posto. Još u travnju tijekom prvog zatvaranja Vladi je vjerovalo 60 posto građana.

I PREDSJEDNIKU BIRAČI VIŠE VJERUJU

Predsjednik godinu završava s javnosti podijeljenom oko njegova rada. Nakon 4 mjeseca pada i to dramatično broj onih koji ne podupiru rad predsjednika Milanovića, a raste broj onih koji odobravaju njegov rad. Tako na kraju godine njih 47 posto ne odobrava, a odobrava 45 posto ispitanika, ne zna njih 8 posto.

TRI INSTITUCIJE POPRAVILE REJTING

U mjesecu blagog optimizma očekivano porasle su i ocjene za tri institucije. Ured predsjednika i dalje najbolje prolazi s ocjenom 2,8 ili „trojkom“, slijedi Vlada s potporom od 2,7 posto ili još jednom „trojkom“. Na kraju s popravljenim rejtingom godinu završava i Hrvatski sabor s potporom od 2,3 posto ili „dvojkom“.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 991 ispitanika telefonskim putem od 16. do 22. prosinca. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa