Obavijesti

News

Komentari 87

HDZ i dalje najjači, SDP raste prvi put nakon sedam mjeseci

HDZ i dalje najjači, SDP raste prvi put nakon sedam mjeseci
4

I u istraživanju o preferencijama za Europske izbore najbolje prolazi HDZ. Sredinom godine, kada se održavaju europski izbori, prema rezultatima bi mogli slaviti, a zadovoljan bi mogao biti i SDP

VIDEO

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL, HDZ je i dalje najjača stranka s potporom 28,1 posto, a na drugom mjestu je SDP koji je nakon sedam mjeseci prvi puta zabilježio rast potpore i uživa izbor 17 posto birača. Ovaj mjesec prvi puta donosimo i rezultate ankete za Europske izbore prema kojima HDZ dobiva potporu 27,6 posto (5 mandata), SDP 16,7 (3 mandata) posto, a po jedan mandat osvajaju Živi zid i Amsterdamska koalicija i Most.

HDZ bilježi manji pad, SDP nakon sedam mjeseci zaustavio negativni trend.

HDZ i dalje uvjerljivo vodi. Iako bilježi manji pad od prošlog mjeseca njih bi odabralo 28,1 posto ispitanika (prema 28,4 posto iz veljače). SDP je nakon sedam mjeseci zaustavio negativni trend, narastao je od veljače nešto preko jednog postotnog poena i sada je na 17 posto (prema 15,8 posto iz veljače). No, i dalje kaska za rejtingom prošlogodišnjeg ožujka. Živi zid drugi mjesec zaredom bilježi pad, ali ovaj je znatno blaži. Njih bira 10,4 posto ispitanika (prema 10,9 posto iz veljače).

Blagi rast u odnosu na veljaču bilježi MOST, približava se prošlogodišnjem rejtingu od 7 posto, a ima 6,8 posto potpore (u veljači 6,5 posto).

Iste postotke i sličan rast bilježi HSS (u veljači 3,2 posto) i Neovisni za Hrvatsku (u veljači 3,3 posto) s potporom od 3,6 posto.

Istovremeno, pada i START i GLAS. Prošlog je mjeseca START zabljesnuo s gotovo 5 posto potpore (4,6) posto, ali sada se ispuhao na 3,4 posto. GLAS gubi gotovo cijeli postotni poen i sada je na 2,9 posto (3,8 posto u veljači). Stranka zagrebačkog gradonačelnika bilježi rast uz potporu od 2,7 posto, a blago ispod toga je HNS s 2,5 posto (1,6 posto u veljači), što je najveći izbor ove stranke od ulaska u koaliciju s HDZ-om.

HDZ-u 5, SDP-u 3 mandata na izborima za Europski parlament

I u prvom ovogodišnjem istraživanju o preferencijama građana za Europske izbore najbolje prolazi HDZ. Sredinom godine, kada se održavaju europski izbori, prema rezultatima bi mogli slaviti, a zadovoljan bi mogao biti i SDP. HDZ bira 27,6 posto, SDP je odabir 16,7 posto, Živi zid 9,6, a Amsterdamsku koaliciju, koja je predstavila svoju listu za EU izbore, bira 8,2 posto.

U mandatima HDZ osvaja 5, SDP 3, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan mandat. HDZ je na prošlim EU izborima osvojio 6 mandata, ali su izašli u koaliciji, pa je u parlament zapravo ušlo četvero HDZ-ovaca, plus Marijana Petir i Ruža Tomašić. U koaliciji je bio i SDP, pa iako su osvojili 4 mandata samo dvoje su SDP-ovci.

Od manjih stranki u Europski parlament bi prvi put mogao ući MOST. Bira ih 6,5 posto, Neovisni za Hrvatsku su na 4,2, a stranka Milana Bandića i START bira 4 posto. Jedino MOST ima siguran mandat, od preostalog graničnog mandata, prema D'Hontovoj metodi, HDZ i Živi zid imaju jednake šanse za osvojiti još jedan neraspoređeni mandat. 

Ovakav bi rezultat tako mnogi, pa i Bernardić i Plenković mogli na prvu loptu predstaviti kao svoj uspjeh.

Grabar-Kitarović najpozitivnija, no pada joj potpora

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovaj mjesec najpozitivnija političarka u Hrvatskoj. Na prestižnoj listi pozitivaca ona je prvi izbor. Bira ju 17 posto ispitanika, gotovo postotni poen manje nego u veljači (u veljači 17,9 posto).

Slijedi je premijer i šef HDZ koja joj je ponudila potporu za drugi mandat na Pantovčaku Andrej Plenković sa 10,7 posto (u veljači 10,5 posto). Iako uopće nije politički aktivan treći izbor, s 6,1 posto (u veljači 5,7 posto), je bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, dok aktualnog šefa SDP-a Davora Bernardića nema u top deset. Kao i stranci pada potpora Anki Mrak Taritaš koja sada ima 5,5 posto, a u veljači joj je potpora bila 6,5 posto.

Plenković najnegativniji, Bernardić iza njega

Listu najnegativnijih predvodi premijer Plenković. Takvim ga ocjenjuje 22,6 posto, ali u proteklih pola godine trend je da ga sve manje ispitanika vidi negativnim (u veljači 23,1 posto). Davor Bernardić je na drugom mjestu s 9,6 posto, no i njega manje tako ocjenjuju (u veljači 11 posto).

Krnji unatoč manje je onih koji Milorada Pupovca vide kao najvećeg negativca (8,3 posto izbora, a u veljači 9,1 posto). Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mjesecima raste na negativnoj listi, no sada je na istoj razini kao i u veljači (7,9 posto). Iako su i dalje u top deset i Ivan Pernar, predsjednica, ministar zdravstva rjeđe ih se negativno ocjenjuje, no više je onih koji misle da su negativni - baš svi političari. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!