Obavijesti

News

Komentari 143

HDZ je ispred SDP-a gotovo za duplo, a Možemo! treća opcija

HDZ je ispred SDP-a gotovo za duplo, a Možemo! treća opcija
7

Najpopularniji političar u državi je predsjednik Zoran Milanović, u stopu ga prati premijer Plenković. Samo petina anketiranih ima bolja očekivanja od nove Vlade, pokazuju rezultati Crobarometra

VIDEO

Hrvatska ima novu-staru Vladu. Andrej Plenković s partnerima će sljedeće četiri godine voditi najmlađu Vladu u povijesti. Dnevnik Nove TV donosi Crobarometar, prvo veliko redovito istraživanje raspoloženja građana nakon izbora.

POGLEDAJTE VIDEO: Izborna noć

Pokretanje videa...

Izbori 01:03

Veliko vodstvo HDZ-a

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pobjednik izbora HDZ i dalje je prvi izbor građana, očekivano, samo je sada potpora od 30,2 posto. Naravno više nego prije mjesec dana, ali velika prednost u odnosu na drugu stranku, a to je SDP. Ta je stranka pala na 18,4 posto potpore, jedno od najlošijih rezultata posljednjih godina, a pred njom su unutarstranački izbori. 

Zato je treći izbor građana zeleno-lijeva koalicija MOŽEMO s potporom od 8,7 posto. Odmah iza njih je MOST s 8,2 posto potpore, a Domovinski pokret Miroslava Škore mjesec nakon izbora završio je sa 6,9 posto potpore. I to su sve stranke koje prelaze izborni prag. 

Stranke koje su daleko od izbornog praga, a opet su u Saboru

Živi zid gubitnik je izbora, nema ih više na Markovu trgu, ali uživaju potporu od 2 posto. IDS je na 1,9 posto potpore. Stranka PAMETNO bila je u centrističkoj koaliciji i sada samostalno osvaja 1,9 posto. Slično je i sa Strankom s imenom i prezimenom koja uživa potporu od 1,9 posto. Bandićeva stranka više nije na Markovu trgu i ima potporu od 1,4 posto. HSS je na 1,3 posto, a HSU na 1,2 posto, dok su Reformisti na 1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, osvajaju 6,8 posto. Tu su Radnička fronta s 0,9 posto, HNS-a s 0,4 posto, Fokus je na 0,2 posto, a Glas na 0,1 posto. Neodlučnih birača je 8,8 posto.

Kakva su očekivanja od nove Vlade

Od nove Vlade nema velikih očekivanja. Tako 52 posto građana misli da će biti jednaka kao bivša. Da će biti bolja misli 20 posto, a lošija 10 posto građana. Ne zna ili ima drugi stav 18 posto građana. 

Hrvatska pesimistična, ali...

Hrvatska je i dalje pesimistična zemlja i 62 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 27 posto misli da ide u dobrom smjeru. Ne zna 11 posto. Vidljivo je kako je blago porastao broj optimista, a pao broj pesimista. 

Što građani misle o radu predsjednika

Predsjednik, nakon velike potpore, pola godine poslije dijeli javnost. Tako njegov rad ne odobrava 45 posto ispitanika, a njih 43 posto odobrava. 12 posto ne zna.

Tko su najpopularniji političari

Predsjednik Milanović i dalje je najpopularniji političar i o njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan 43 posto ispitanika. U mjesec dana on je malo i popravio svoj rejting. Slično je i s premijerom Plenkovićem, o njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan njih 44 posto.  Božo Petrov dijeli birače i o njemu 42 posto građana misli negativno, a njih 41 posto misli pozitivno. 

Miroslav Škoro može računati na 30 posto građana koji o njemu misle pozitivno, ali njih 60 posto misli negativno. Novo lice na Markovu trgu Tomislav Tomašević može računati na 28 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 22 posto misli negativno. I na kraju, Davor Bernardić oprašta se od nacionalne politike s 28 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 60 posto misli negativno. 

Kako građani ocjenjuju tri institucije

I dalje najbolje prolazi Ured predsjednika s ocjenom 2,72 ili „trojkom“, Vlada mandat počinje s ocjenom 2,51 ili „trojkom“, a Hrvatski sabor s ocjenom 2,03 ili „dvojkom“.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 989 građana telefonskim putem od 1. do 20. srpnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag