News

Komentari 7

HDZ-ovci za proračun Zagreba, Tomašević kaže: To je eldorado za privatne koncesionare

HDZ-ovci za proračun Zagreba, Tomašević kaže:  To je eldorado za privatne koncesionare

Dok je Kazimir Ilijaš potvrdio da su skloni podržati proračun za 2021. godinu, Tomislav Tomašević upozorava da je nemoguće provesti gradski proračun bez novog zaduživanja

Kazimir Ilijaš rekao je za HTV da je HDZ-ov klub sklon podržati zagrebački proračun i da su svi njihovi amandmani, koji nisu ove godine izvršeni, u proračunu za sljedeću godinu. Zadovoljni su jer su izvršeni amandmani poput natkrivanja tržnice u Španskom i vatrogasnog vozila za više katove. 

Uoči sjednice Gradske Skupštine oko novog proračuna, Tomislav Tomašević rekao je da je nemoguće provesti proračun bez dodatnog zaduživanja.

- Vidi se da i sam gradonačelnik Bandić ne zna što je u njemu. U proračunu to piše, a Pročelnica za financije je potvrdila, da se ide u prodaju, a ne u neki model javno-privatnog partnerstva za Paromlin, Gredelj i Zagrepčanku, obiteljsko srebro grada. To su najbitnija zemljišta gdje treba planirati novi centar Zagreba. Jasno je da je riječ o prodaji za milijardu kuna, a kupili smo ta zemljišta za 1,3 milijardu kuna prije 15 godina, plaćali kamate i ništa nismo s njime napravili kao grad - rekao je Tomašević i dodao da se to sad prodaje da se popune proračunske rupe.

- Proračun je eldorado za privatne koncesionare jer se primjerice povećava sa 140 na preko 200 milijuna kuna samo za privatnog koncesionara za pročišćavanje otpadnih voda, 60 milijuna kuna za javno-privatno partnerstvo za Arenu Zagreb, privatnom koncesionaru za javnu rasvjetu ide 45 milijuna kuna, a prije par godina je bilo 32 milijuna kuna. Sve se te stavke povećavaju kao da potresa i krize nije bilo, a HDZ daje bianco podršku za taj proračun - rekao je Tomašević.

Proračun bi trebao biti veći od 14 milijardi kuna, oporba tvrdi da je nerealan i prenapuhan, a očekuje se burna rasprava.

Najčitaniji članci