Obavijesti

News

Komentari 269

Biskupi na konferenciji uoči izbora: Smije li čovjek kršiti Ustav? Ne dajte se zavesti!

Biskupi na konferenciji uoči izbora: Smije li čovjek kršiti Ustav? Ne dajte se zavesti!

Stranka Direkt, bivša Pametno za Split i Dalmaciju, u utorak je u Splitu dala podršku političkoj platformi i kandidacijskoj listi Možemo! u 10. izbornoj jedinici, te Sandri Benčić kao kandidatkinji za predsjednicu Vlade

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
14.33

Jandroković: Bitno je izabrati ozbiljne ljude, a ne avanturiste

24sata

HDZ u kampanju ulazi s postignućima koja je ostvario u protekla dva mandata, u vremenima krize i brojnih izazova, sačuvali smo stabilnost i sigurnost te višestruko podizali plaće, mirovine i socijalna prava građana, rekao je Jandroković koji u sklopu predizborne kampanje boravi u Zagrebačkoj županiji.

Više pročitajte OVDJE.

13.58

Peđa Grbin: 'Glasajte za nas kao da smo u punom sastavu...'

24sata

Predstavljajući listu koalicije Rijeke pravde za prvu izbornu jedinicu predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu je poručio da će građani 17. travnja olovkom izvojevati bitku protiv korupcije, za bolji standard i dostojanstven život.

Više pročitajte OVDJE.

13.34

Imamo najvišu inflaciju u eurozoni. Primorac: 'Zabrinuti smo, ali nisu ovo enormni udari'

24sata

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u ožujku je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, odnosno bila je ista kao i u veljači, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

Ministar financija Marko Primorac komentirao je najnovije vijesti o stopi inflacije, rekavši kako je "najniža stopa inflacije zabilježena od listopada 2021.”

Više pročitajte OVDJE.

12.33

Oleg Butković: 'Hrvatska je bolja, uspješnija i sigurnija nego prije osam godina'

24sata

Butković je na predstavljanju u srijedu istaknuo da je to postignuto unatoč teškim izazovima, poput pandemije ili potresa. Hrvatski građani žive bolje i sigurnije nego 2016., a u protekla dva mandata HDZ-ovih vlada je ostvaren ulazak Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor, Pelješkim mostom je spojena Hrvatska, a uskoro dolaze i višenamjenski avioni, rekao je Butković.

Više pročitajte OVDJE.

11.56

Biskupi na konferenciji uoči izbora: Ne dajte se zavesti!

Komisije HBK-a Iustitia et pax izdala je izjavu u povodu predstojećih parlamentarnih izbora pod naslovom „Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države“, prenosi N1.

- Ne oglašavamo se zbog svega, samo onda kad smatramo da je to zaista potrebno. Smatramo da su izbori prilika kada se mora progovoriti. Izjavu smo napisali u duhu Evanđelja i socijalnog nauka Crkve - rečeno je na konferenciji na kojoj je predstavljena izjava.

- Jedini cilj nam je pridonijeti općem dobru hrvatskoga društva. Mi smo politički neutralni, ne navijamo ni za koga. Poštujemo pluralnost društva i onu koju imaju naši vjernici - rečeno je.

Tajnik Komisije mons. prof. dr. Vladimir Dugalić otkrio je koji su to ciljevi koje se ovom Izjavom žele postići. Prvi je da se građane ne obeshrabruje u izlasku na izbore i poziv građanima da izađu na birališta.

Osobito su, kaže Dugalić, zainteresirani za to kako pojedine političke opcije želke riješiti demografska pitanja, pitanja migracija, itd…

Član Komisije mons. prof. dr. Stjepan Baloban govorio je o tome što je opće dobro prema socijalnom nauku Crkve. “Opće dobro omogućuje svakom čovjeku da može živjeti dostojno čovjeka”, kaže.

On naglašava kako ova izjava nije političko govorenje, nego je isključivo utemeljena na socijalnom nauku Crkve te da vjeruje da će ona tako i biti shvaćena. “KAtolike se podsjeća da vjera nije samo privatna stvar nego ima i društvenu dimenziju. Drugim riječima, vjernik nije odgovoran samo za svoj privatni život, nego je suodgovoran za život zajednice u kojoj živi”, kaže Baloban.

I on podsjeća da je jedna od temeljnih zadaća izlazak na izbore jer se na izborima odlučuje o budućnosti naroda i države, ali i o budućnosti svakog građanina. “Ali nije dovoljno samo izaći na izbore, potrebno je zaokružiti one liste i pojedince koji će na najbolji način zastupati hrvatske građane”, kaže.

Baloban je upozporio na opasnosti “populizma koji raspiruje najniže sebične sklonosti nekih slojeva društva”.

Baloban je poručio građanima i da se “ne daju zavesti od onih koji samo ukazuju na propuste, a ne nude rješenje za popravak situacije”.

Odgovarajući na pitanja novinara, mons. Dugalić kaže da se Crkva ne svrstava ni na jednu stvar, nego je za pravednost i zakonitost. “Da moj brat ili bilo tko to krši, ja bih mu rekao da to ne može tako”, kaže.

Mons. Dugalić kaže i kako Ustav obvezuje sve građane. “Smije li ijedan građanin kršiti Ustav? Ako kažemo da se toga treba držati, mislim da smo dovoljno jasno sve rekli”, poručuje.

“Ako nam se privatno obrati, reći ćemo mu. Slobodno može doći. Mi smo samo rekli temelje načela jednog društvenog poretka, nismo se nikome obratili”, kaže Dugalić na pitanje o predsjedniku Milanoviću.

Što se tiče borbe protiv korupcije sada vladajuće stranke, Dugalić kaže kako građanima prepušta odluku o tome je li ta borba bila uspjeđna. “Mi smo samo rekli da borba protiv korupcije mora biti priorite svih političkih opcija.”

Dugalić smatra i da je demografija svih pitanja. “Što nam vrijedi država ako nitko ne živi u toj državi”, kaže.

Kaže i kako Crkva nije imala nikakvih problema ni s jednom političkom opcijom te da su imali jako dobre odnose s Vladom Ivice Račana. “Crkva živi u svom narodu”, poručio je.

Komentari 269