Obavijesti

News

Komentari 100

HDZ-u 52 mandata, Restartu 51, Škori 18, rastu Most i Možemo!

HDZ-u 52 mandata, Restartu 51, Škori 18, rastu Most i Možemo!

Prema finalnom istraživanju agencije Ipsos za Novu TV, Dnevnik Nove TV je objavio koliko bi koja stranka dobila mandata na parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju...

VIDEO

Zadnji dio istraživanja Dnevnika Nove TV donosi raspoloženje birača u četiri tzv. zagrebačke izborne jedinice: I., II., VI. i VII. U tri od ove četiri jedinice u vodi RESTART koalicija, a u jednoj HDZ.

Posljednje istraživanje Nove TV po izbornim jedinicama pokazalo je da su oba velika bloka, HDZ-ov i SDP-ov Restart pali u odnosu na prethodne tjedne i istraživanja. Trendovi su ipak nešto gori za lijevu koaliciju jer su im glasove odnosi zeleno-lijeva platforma Možemo i centristička koalicija. HDZ-u je mandate odnio Most koji je narastao na čak 9 mandata.
Dakle, Restart je prije tri tjedna krenuo s početne pozicije 60 mandata u HRT-ovoj anketi, da bi preko RTL-ove pao na 56, a sada je na 51 i HDZ ga je prestigao. HDZ je krenuo prije tri tjedna s 54 mandata, narastao prije tjedan dana kod RTL-a na 54, da bi sada pao na 52. Škoro stagnira na 18 mandata kroz sva tri tjedna i tri ankete. 
Ono što je vidljivo je da su kroz vrijeme rasli Most koji je krenuo sa pet mandata, pa došao na šest i sada na devet. Možemo je krenulo sa dva, naraslo na tri , a sada im se daje čak šest zbog rasta u Zagrebu gdje je SDP računao na mandate.  Tu je i koalicija Pametno-Fokus-Stranka s imenom i prezimenom koja je osnovana dan nakon što je HRT-ova tjedna anketa već počela. Pa tada i nisu prelazili prag, kod RTL-a su bili na jednom mandatu, a sada su na tri. 
Radimir Čačić bi u zadnjoj anketi osvojio mandat, prema ostalima se borio za njega. 

Prema posljednjem istraživanju Nove TV, RESTART je prvi izbor u I. izbornoj jedinici s potporom od 24,66 posto. Odmah slijedi HDZ s 24,50 posto, a treći je izbor koalicija MOŽEMO s potporom od 15,37 posto. Domovinski pokret osvaja 9,22 posto, izborni prag još prelazi koalicija predvođena Dalijom Orešković s 6,14 posto, a oko izbornog praga je i MOST s 5,56 posto.

Kada se to pretvori u mandate, RESTART dobiva 4 sigurna mandata, HDZ također 4 sigurna mandata, 2 mandata osvojila bi koalicija MOŽEMO, a po jednog zastupnika dobiva Domovinski pokret te koalicija Stranka s imenom i prezimenom, FOKUS i PAMETNO. Dva su viseća mandata za koja se bore MOST i MOŽEMO, a u nekoj kombinaciji male šanse imaju i HDZ i RESTART.

Raspodjela mandata

U konačnici bi raspodjela mandata mogla biti: 4 RESTART, 4 HDZ, 3 MOŽEMO, 1 Domovinski pokret, 1 mandat MOST i koalicija SSIP, FOKUS I PAMETNO. U odnosu na prije 4 godine, SDP je izgubio 3 mandata, a HDZ 1 mandat. Živi zid je gubitnik.

Tko pobijedi u II. izbornoj jedinici, tradicija kaže, pobjeđuje u Hrvatskoj. Tamo vodi lista HDZ-a s 29,22 posto, slijedi RESTART s 25,55 posto, a Domovinski pokret je na 11,56 posto i MOST na 6,48 posto. Milan Bandić je ispod praga s 3,38 posto.

HDZ tamo ima 5 sigurnih mandata, RESTART 5, 2 mandata dobio bi Domovinski pokret, a jedan mandat MOST. Tu se za jedan viseći mandat bore HDZ i Bandić, izglednije šanse ima HDZ, a u nekoj kombinaciji, ali ne izglednoj, šanse da ugrabi jedan mandat ima i RESTART.

U konačnici HDZ bi imao 6 mandata, RESTART 5, Domovinski pokret 2, a MOST jedan mandat. U odnosu na 2016. i HDZ i SDP imaju što su imali na prošlim izborima, MOST je potvrdio postojanje, a Živi zid je i tu gubitnik.

Od Dugava do Velike Gorice pa do Hrvatske Kostajnice prostire se VI. izborna jedinica. Tu vodi RESTART koalicija s 28,4 posto, a odmah iza nje je HDZ s 26,9 posto. Slijedi Domovinski pokret s 9,4 posto, a koalicija MOŽEMO osvojila bi 8 posto. Izborni prag prelazi MOST s 5,7 posto, ispod izbornog praga je koalicija FOKUS, PAMETNO I SSIP s 4,1 posto.

U mandatima RESTART ima sigurnih 5 mandata, HDZ također može računati na 5 mandata, a po jednog zastupnika osvojili bi Domovinski pokret, koalicija predvođena Možemo te MOST. Tu se za jedan mandat bore RESTART i koalicija PAMETNO, FOKUS, SSIP, ali i Domovinski pokret, no šanse su im manje. U konačnici bi RESTART dobio 6 mandata, HDZ 5 mandata, a po jedan mandat Domovinski pokret, MOŽEMO i MOST.

U odnosu na prije 4 godine, u mandatima nema razlike između SDP-a i HDZ-a, a zapravo su gubitnici Bandićeva lista i Živi zid.

Od Jaruna do Jadranskog mora proteže se VII. izborna jedinica. Tamo vodi RESTART s 27,95 posto, slijedi ga HDZ s 25,27 posto. Treći je izbor Domovinski pokret s 9,29 posto. Koalicija MOŽEMO osvaja 9,02 posto, a izborni prag prelazi i MOST s 6,35 posto. Ispod praga je koalicija FOKUS, PAMETNO I SSIP s 3,50 posto.

U mandatima RESTART ima sigurnih 5 mandata, HDZ također 5, a po jedan mandat osvojili bi Domovinski pokret, koalicija MOŽEMO te MOST. Za 1 viseći mandat bori se RESTART i koalicija FOKUS, PAMETNO I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM. Manje šanse da ugrabi taj 14. mandat ima i Domovinski pokret te koalicija MOŽEMO.

U konačnici bi raspodjela mogla biti RESTART 6 mandata, HDZ 5 mandata, a po jedan mandat imali bi Domovinski pokret, koalicija MOŽEMO te MOST.

U odnosu na prije 4 godine, SDP ima isti broj mandata, HDZ jedan manje, a i tu je Živi zid gubitnik.

HDZ bi imao ukupno 52 zastupnika, daleko ispod 61 zastupnika od prije 4 godine. RESTART koalicija sada bi imala 51 zastupnika, također manje, ali tada su bili u drugom sastavu. Domovinski pokret je na 18 mandata, a MOST na 9. Koalicija FOKUS, PAMETNO I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM imala bi 3 zastupnika, koalicija MOŽEMO mogla bi računati na 6 zastupnika, a Reformisti Radimira Čačića na jedan mandat.

Za formiranje većine potrebno je 76 zastupnika, a u istraživanju nisu obuhvaćena 3 zastupnika dijaspore i 8 zastupnika manjina. HDZ je prije 4 godine imao 2 zastupnika dijaspore, Željko Glasnović tada je osvojio jedan mandat, a sada ga podupire Domovinski pokret.

Kako HDZ može do većine?

HDZ može koalirati s Domovinskim pokretom – imali bi 70 zastupnika, a ako bi i u dijaspori bio isti odnos snaga kao prije 4 godine, to je 73 zastupnika. Od kuda uzeti 4 zastupnika – manjine sigurno ne, barem ne SDSS i Furio Radin. Mogli bi s preostala 4 zastupnika manjina sklopiti koaliciju i dolaze do 77 ruku dovoljno za formirati Vladu.

Kako Davor Bernardić može do Banskih dvora?

RESTART sa svojim 51 zastupnikom, kada bi okupio koaliciju FOKUS, PAMETNO I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM, pa da im potporu daje kroz manjinsku vladu koalicija MOŽEMO, REFORMISTI, imali bi 61 zastupnika, a kada bi im svi zastupnici manjina dali potporu, došli bi na 69 mandata. U nekom nestvarnom scenariju, kada bi i MOST kao manjinsku vladu podupirao vladu Davora Bernardića, on bi došao na 78 zastupnika, dovoljno za formiranje Vlade, javlja Dnevnik.hr.

Istraživanje se provodi CATI metodom (telefonsko anketiranje). U svakoj izbornoj jedinici anketira se po 500 ispitanika populacije 18+. Razdoblje anketiranja je od 27.6. do 2.7. Maksimalna pogreška uzorka po izbornoj jedinici je +/- 4,4%, a na prosječnom broju birača po izbornoj jedinici +/-5,23%

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi