Obavijesti

News

Komentari 294

HDZ-u oprašta 31.000 kn, a iz proračuna im daje čak 415.000

HDZ-u oprašta 31.000 kn, a iz proračuna im daje čak 415.000
2

Sandra Švaljek potpisala je otpis 31.300 kuna zagrebačkom HDZ-u za kamate koje je natukao jer nije platio najam golemog gradskog prostora u središtu Zagreba

VIDEO

HDZ je omastio brk sa SDP-ovom uredbom o oprostu dugova koju je još donio bivši ministar financija Slavko Linić.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek potpisala je otpis 31.300 kuna za kamate koju je s godinama natukao zagrebački HDZ. 

Stranka već dva desetljeća koristi golem poslovni prostor od 727 četvornih metara u samom središtu grada. Vlasnik prostora je Zagreb, a mjesečno HDZ za njegov najam treba platiti oko 5500 kuna, potvrdili su nam u stranci. 

Ipak, nekome u HDZ-u je bilo skupo platiti i tu siću za takav elitni prostor koji se proteže na tri kata.

U obrazloženju oprosta duga koji je potpisala Sandra Švaljek stoji da je HDZ za glavnicu dugovao nešto više od 7600 kuna.

- Stranka se usuglasila sa stanjem duga. Podnijeli su zahtjev za otpisom kamata. Kako je glavnica podmirena, stekli su se uvjeti za otpis zakonskih zateznih kamata - navodi se u obrazloženju otpisa.

Odluka o otpisu kamata donijeta je na kraju prošlog mjeseca. A već u ovaj četvrtak će na sjednici Skupštine biti odluka prema kojoj će stranke dobiti novac iz proračuna. 

Otpisala im dug, a sada im još i daje novac iz proračuna

HDZ kojem su otpisane zatezne kamate, dobit će za ovu godinu čak 415.779 kuna. Novac stranke dobivaju po broju zastupnika i zastupnica u Skupštini upravo kako bi mogli redovno obavljati svoje političke aktivnosti i imati za podmirenje režija. Više od HDZ-a iz proračuna dobiva samo SDP - 631.000 kuna. Zastupnice i zastupnici nezavisne liste Milana Bandića svaki će dobiti od 51 do 56 tisuća kuna. 

'Nema dogovora između HDZ-a i Sandre Švaljek'

Kako novca u strankama očito ima, otvorilo se pitanje postoji li neki dogovor između HDZ-a i Švaljek?

- Prevelika smo i prejaka stranka da bismo radili takve dogovore i trgovali - kaže Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog ogranka HDZ-a koji koristi prostor.

HDZ: Dug je nastao prije 20 godina

HDZ-u Zagreb objašnjavaju da je osnovni dug nastao 1995. i 1996. godine, a onda su rasle zatezne kamate. Predsjednik gradskog HDZ-a Andrija Mikulić kaže da ne zna tko je zaboravio platiti zakup zgrade.

- Otpis tih zateznih kamata napravljen je na temelju Vladine uredbe i nije bilo nikakvih protekcija. Zakup nakon tih godina uredno plaćamo svaki mjesec - zaključuje Mikulić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 294
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"