Obavijesti

News

Komentari 202

Histerija zbog korone: Maski u ljekarnama nema, sve prodali...

Histerija zbog korone: Maski u ljekarnama nema, sve prodali...
4

Talijanske vlasti zatvorile su škole i trgovine te poslale vojsku da sve drži pod kontrolom. U Hrvatskoj za sada nema zaraženih ni umrlih od korona virusa, no ljudi su svjesni opasnosti

VIDEO

U Hrvatsku je došao velik broj turista na karneval u Rijeku. U isto vrijeme, Italija je potpuno blokirana. Zatvorili su škole i trgovine, otkazali utakmice, a razmišljaju i o otkazivanju kultnog karnevala u Veneciji. Ljudima su naredili da ne izlaze iz kuća...
Pokušali smo dobiti informaciju iz prve ruke te nazvali neke od tamošnjih novinskih kuća, a samo se jedan od novinara vodeće talijanske agencije Ansa, usudio progovoriti. Bio je izrazito kratak.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:12

- Oprostit ćete nam ovaj put, nalazimo se u jako teškoj situaciji, ne želimo komentirati sve ovo što nas je snašlo - rekao je potreseni novinar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Panika zbog korona virusa totalno je paralizirala zemlju. Broj zaraženih u Italiji porastao je na 150 ljudi, a troje je umrlih. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako Italija ima najviše zaraženih korona virusom u Europi. Talijanska vlada odlučila je blokirati pristup gradovima i općinama u kojima ima najviše zaraženih, a to su regije na sjeveru zemlje -  Lombardija i Veneto. Tako će se u svojevrsnoj izolaciji naći deset gradova i općina u Lombardiji, gdje živi 50.000 ljudi, te gradić Vo’ s 3000 stanovnika u regiji Veneto. 

- Želimo izolirati zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja - izjavio je ministar zdravstva Roberto Speranza nakon hitnog sastanka vladinog kabineta u subotu u Rimu. S njim je, kako je sam priznao, stalno u kontaktu naš ministar zdravstva Vili Beroš. 

I dok Talijani zatvaraju svoje gradove, te šalje policiju i vojsku da ih okruži, kroz naše granice njihovi državljani bez problema “cure”  kako bi se zabavili na riječkom karnevalu, a Ministarstvo unutarnjih poslova na to jučer nije imalo nikakav odgovor, nikakvo objašnjenje. 

U riječkom KBC-u nalazi se talijanski student koji je došao na razmjenu studenata 5. veljače i po meni je malo vjerojatno da je zaražen, rekao je ministar Beroš. Bio je u pravu. Student se u bolnicu javio zbog respiratornih problema, rezultati njegovih testiranja, poslani su u Zagreb, a potom je stigla vijest da nije zaražen korona virusom. Na Klinici za infektivne bolesti KBC-a Rijeka jučer je hospitalizirana i žena iz Rovinja koja se također žalila na probleme s disanjem, a navodno je prije toga boravila u Italiji. I njeni su uzorci poslani u zagrebačku kliniku i potvrđeno je da nije zaražena. 

Pedesetak učenika srednje škole Jure Kaštelan iz Omiša zbog mjera predostrožnosti jučer su se vratili s trodnevnog izleta u Italiji u kojoj su posjetili Padovu, Veronu i Veneciju. Djeca su pregledali na graničnom prijelazu ih te će ih držati pod kontrolom, ali im neće ograničiti kretanje. Ravnateljica srednje škole poručuje da nema razloga za paniku i neće ih se smjestiti u karantenu jer nisu bili na zaraženom području. Podijelit će im letke s informacijama kako postupati ako se pojave bilo kakvi simptomi, piše HRT.

- Mi smo se čuli prije otprilike sat vremena s našim voditeljima, nastavnicima koji su s učenicima na izletu. Djeca su odlično, nema bolesnih, sve je u redu, nema potrebe ni za kakvom panikom. Nastavnici su u kontaktu s roditeljima, oni su završili zapravo svoj izlet, vraćaju se i na putu su za Hrvatsku - kazala je Tereza Srdelić, ravnateljica Srednje škole Jure Kaštelan Omiš.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva koji čine Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu, Sanitarna inspekcija, Granična policija i Agencija za zračni promet, kontinuirano prate sve aktivnosti vezane uz korona virus. Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakodnevno objavljuje najnovije informacije. Jučer su tako iznijeli podatak da je u cijelome svijetu ukupno 77.825 oboljelih. Izdali su i naputak kako se zaštiti od moguće zaraze korona virusom, no čini se da u Hrvatskoj to postaje sve teže s obzirom da se više čak ni maske ne mogu kupiti. Nema ih u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

- Maske se prodaju, prvo su ih kupovali Kinezi koji su bili u gradu te su ih slali svojima u Kinu. Sada kupuju i naši. Prošla je prva velika navala, sada se kupuju svakodnevno po malo. Trenutno nemamo niti jednu maskicu u ljekarni. Bez zadnje smo ostali u podne. Nadamo se da ćemo ih uskoro nabaviti. Počinje strah od korona virusa. Nekoliko Splićana hodalo je po rivi s maskama na licu - rekli su nam u ljekarni u Splitu.

Dodali su da se maske proizvode u Kini, a sada ih ne mogu odande naručivati. Cijena maske po komadu je 81 lipu, ali sve ovisi o proizvođaču. Može se kupiti i cijeli paket od 50 komada koji košta 40,5 kuna. Vlasnici hotela u Rijeci rekli su kako se ne boje korona virusa. Imaju velik broj gostiju iz Italije. Ne odbijaju nikoga. Slovenska vlada svojim državljanima koji putuju u Italiju ili se iz nje vraćaju preporučila je oprez zbog pojave koronavirusa u nekim pokrajinama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a