Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

HNS izgubio spor s Indexom, moraju im isplatiti 120.000 kn

Hrvatski nogometni savez je dužan vratiti novinarima Indexa sve akreditacije, a dužni su i pokriti troškove sudskog postupka u iznosu od 66.381,25 kuna

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
24 komentara

Hrvatski nogometni savez mora platiti portalu Index 120 tisuća kuna, stoji u prvostupanjskoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

HNS je Indexu prije više od tri godine zabranio pristup press konferencijama Saveza, kao i svim utakmicama hrvatske reprezentacije pa je tako njihovim novinarima bilo onemogućeno akreditirati se za utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji, kao i Europskog prvenstva u Francuskoj, jer je za proces akreditiranja potrebno posredništvo HNS-a.

Sutkinja Blaženka Butigan Matić Savezu je naložila da novinarima Indexa u roku od 15 dana vrati akreditacije, a HNS je uz to dužan i tužiteljima te Index promociji isplatiti neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti u iznosu od 120 tisuća kuna. Dužni su pokriti i troškove sudskog postupka u iznosu od 66.381,25 kuna.

A presuda je bitna i zbog toga što je sud ustvrdio da je HNS tijelo javne vlasti, koje je time dužno omogućiti novinarima pristup pravovremenim i točnim informacijama vezanim za poslovanje Saveza, kao i svim događajima vezano za Hrvatski nogometni savez.

- HNS je tijelo javne vlasti, što je utvrđeno popisom javne vlasti koju vodi Povjerenica za informiranje RH, a pored toga Savez se smatra dijelom tzv. sportskog sustava sporta u RH te je zakonom propisano da njegovo djelovanje predstavlja javne potrebe u sportu na državnoj razini. Izuzetno je važno da se tuženik dijelom financira iz proračuna RH, odnosno sredstvima poreznih obveznika - navodi se u presudi.

Hrvatski nogometni savez može uložiti žalbu na donesenu odluku.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message