Obavijesti

News

Komentari 63

HNS: Osuđujemo skandaloznu izjavu gradonačelnika Vukovara

HNS: Osuđujemo skandaloznu izjavu gradonačelnika Vukovara
1

HDZ-ov gradonačelnk Ivan Penava kazao je da ulaganjem u mlade od njih pravimo invalide. HNS smatra da mladi i obrazovanje u Hrvatskoj nemaju alternativu

VIDEO

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) u nedjelju je oštro osudila, kako navodi, "skandaloznu izjavu HDZ-ovog gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave da ulaganjem u mlade od njih pravimo invalide".

"Ta izjava još je skandaloznija tim više jer će studenti i njihovi roditelji morati iz svog tankog kućnog budžeta izdvojiti čak tisuću kuna više, dok si je gradski odjel koji je ukinuo subvencije, rebalansom proračuna povećao plaće", priopćio je u nedjelju HNS.

Inače, vukovarske gradske vlasti prekinule su sufinanciranje gradskog i međugradskog prijevoza studenata od 3. listopada za što su do sada izdvajale 1,2 milijuna kuna. Kako su iz gradske uprave pojasnili, novca u proračunu nema i moraju se odgovorno moraju ponašati prema gradskim financijama te najavili da će morati uvesti i dodatne mjere štednje jer će se, kako navode, novim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koji bi u Saboru trebao biti donesen do kraja godine, Gradu Vukovaru do 2020. godine smanjiti prihodi za 15 milijuna kuna.

HNS je u današnjem priopćenju ističe da mladi i obrazovanje u Hrvatskoj nemaju alternativu te je pozvao vukovarskog gradonačelnika da se ugleda na projekte HNS-ovih župana u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Vrijeme je da i ostale političke strukture naprave zaokret u svojim programima i projektima te da shvate da mladi i obrazovanje u Hrvatskoj nemaju alternativu. I stara narodna poslovica kaže da na mladima svijet ostaje, no činjenica je da isti ti mladi neće ostati u Hrvatskoj ako im se ne pruži šansa za dobrim obrazovanjem. Svi mladi u Hrvatskoj moraju imati jednaku šansu za obrazovanjem, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske se nalazili, pa pozivamo gospodina Penavu da se ugleda na projekte HNS-ovih župana u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji", navodi HNS u priopćenju.

Kako je priopćeno, aktualni potpredsjednik i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar je kao župan Varaždinske županije prvi pokrenuo mini obrazovnu reformu, osigurao svim osnovnoškolcima besplatne udžbenike, srednjoškolcima sufinancirani prijevoz, studentima stipendije, prvi je u ovom dijelu Europe uveo micro bitove u osnovne škole, a 90 posto osnovnoškolaca pohađa jednosmjensku nastavu.

Veliku pozornost obrazovanju daje, istaknuto je, i HNS-ov župan Međimurske županije Matija Posavec koji je svim osnovnoškolcima osigurao besplatne udžbenike, srednjoškolcima besplatan autobusni i željeznički prijevoz, osobne asistente potrebitima u vrtićima i školama, a svi redovni studenti imaju pravo na jednokratnu godišnju potporu koju dodjeljuje županija.

HNS je najavio da će s ovom problematikom upoznati svoju ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i premijera Andreja Plenkovića i istaknuo da "Hrvatska nema vremena za čekanje, obrazovanje je ključ uspjeha ovoga društva i najvažniji pokretač hrvatskoga gospodarstva".

"Nemojmo dopustiti da su nam puna usta Vukovara samo 18. studenoga na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, nakon kojeg Grad heroj postaje grad duhova, u kojem nema  dječjeg smijeha, novca za studente, posla i jednake šanse za sve njegove stanovnike", stoji na kraju HNS-ova priopćenja.

Penava: Vukovar je svakog studenta plaćao između 2000 i 2500 kuna. Za što, da studira?

Podsjetimo, u Vukovaru je u subotu održan prosvjed protiv odluke gradske vlasti da ukine sufinanciranje gradskog i međugradskog prijevoza vukovarskim studentima. Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara iz redova HDZ-a pita se zar zaista grad treba subvencionirati studiranje?  Vukovarski studenti će zbog prestanka sufinanciranja prijevoza mjesečnu kartu za međugradski prijevoz umjesto 100 kuna plaćati čak tisuću kuna više. To za mnoge od njih znači nemogućnost nastavka obrazovanja.  Gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako se za oko 150 studenta koji studiraju u Vukovaru i Osijeku izdvajalo previše. 

- Svaki od tih studenata je dobivao stipendiju između 500 i 1000 kuna, što nas dovodi do toga da je grad Vukovar plaćao svakog studenata u ovom slučaju njih 140 između 2.000 i 2.500 kuna. Za što - da studira? - pita se Penava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...