Obavijesti

News

Komentari 38

Hoće li HDZ srušiti Milinovića, a Ličani do ljeta ići na izbore?

Hoće li HDZ srušiti Milinovića, a Ličani do ljeta ići na izbore?
3

Darko Milinović je oslabljen i za razliku od HDZ-a, skoro nemoguća misija mu je okupiti većinu u ličkoj Skupštini. Hoće li mu HDZ opet srušiti proračun ili ponuditi ruku, odgovara pobjednik izbora Marijan Kustić

VIDEO

Bitka za Ličko-senjsku županiju nije završila jučerašnjim izborima na kojima je relativni pobjednik HDZ. Dapače, to je tek prvi korak u pokušaju potpune detronizacije bivšeg HDZ-ova župana Darka Milinovića ili znatnom ograničavanju njegove moći.

Predsjednik ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić: 'Pobjeda HDZ-a je početak promjena u upravljanju Ličko-senjskom županijom' Voditelj: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Monday, March 11, 2019

Jučerašnji izbori na kojima je HDZ osvojio 35,4 posto glasova, a Milinović 20,4 posto posljedica su rušenja županijskog proračuna u prosincu teškog 327 milijuna kuna. Zakon koji je HDZ-ova većina usvojila na nacionalnoj razini, kaže da se u slučaju neizglasavanja proračuna ide na izbore samo za županijsku skupštinu, dok je župan Milinović ostao na svom mjestu iako je izgubio većinu nakon raskola sa strankom.

'Neki u Lici su polusvjesni, za njih postoje samo Dado i HDZ'
'Neki u Lici su polusvjesni, za njih postoje samo Dado i HDZ'

Nakon jučerašnjih izbora, Milinoviću je skoro nemoguća misija imati većinu i priznao je da je ostvario lošiji rezultat od očekivanog. Ima sedam zastupničkih mjesta, a za većinu mu je potreban 16 od 31 zastupnika i zastupnice. HDZ s druge strane ima 13 zastupnika u svojoj koliaciji. Milinović bi mogao imati većinu s HSP-om koji vodi Karlo Starčević i koji je osvojio šest mandata.

Ali to je malo moguće s obzirom na njihov dugogodišnji sukob, te da je Starčević digao stranku upravo protiveći se Milinovićevom upravljanju Likom i dok je još bio u HDZ-u. Milinovićev partner koji mu je podržao proračun, Ante Dabo osvojio je tek tri mandata, pa s njima nema niti približno dovoljno. SDSS ima dva zastupnika, a oni bili na strani HDZ-a i kada je rušen proračun.

Izbori u Lici: HDZ-u 13, Darku Milinoviću 7, HSP-u 6 mandata
Izbori u Lici: HDZ-u 13, Darku Milinoviću 7, HSP-u 6 mandata

Jasno je dakle, da HDZ ima puno više mogućnosti da dogovori većinu u Skupštini i  imati svog predsjednika tog predstavničkog tijela. Sa SDSS-om im nedostaje tek jedan glas za većinu, a s HSP-om bi imali 19 zastupnika.

Odmah nakon konstituiranja Skupštine, ponovno je prvi na redu Milinovićev proračun koji je HDZ na čelu s Marijanom Kusićem već odbio. Ako ga odbije ponovno, pada i župan Darko Milinović i županijska skupština, pa se u roku tri mjeseca trebaju održati novi izbori. Ako sve bude išlo brzo, moguće je da i prije ljeta Ličani idu opet na izbore i izaberu novog župana. HDZ bi u slučaju  pobjede i na tim novim izborima potpuno maknuo Milinovića i ponovno vrati županiju pod svoje skute.

Druga opcija je da HDZ i budući partneri potpuno prekroje proračun, a Milinović bi ih bio primoran slušati ako želi zadržati svoju fotelju. S tom opcijom bi HDZ kontrolirao svog bivšeg župana, ali bi mu omogućio i predah do redovnih izbora za dvije godine. Nema sumnje da bi ta kohabitacija bila obilježena stalnim sukobima. S druge strane, HDZ-u koji je slao sve ministre u kampanju, novi izbori bi bili teret jer su krajem svibnja i izbori za EU parlament.

Ključnu odluku će u svakom slučaju morati donijeti HDZ. U 13 sati će Marijan Kustić, predsjednik županijskog HDZ-a županije i čovjek od povjerenja Andreja Plenkovića gostovati u studiju 24sata. U razgovoru uživo trebali bi dobiti odgovor o daljnjim potezima HDZ-a, s kim će surađivati, koje projekte će provesti u Lici, te kako je kao prilični politički anonimac uspio pobijediti veterana Milinovića. Ekskluzivni razgovor pratiti od 13 sati na Facebook stranici 24sata, našoj Internet stranici 24sata.hr i YouTube kanalu.

Pokretanje videa...

01:22
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a