Obavijesti

News

Komentari 12

Vukšić: Zvoni alarm kada je u pitanju osjetljiva skupina ljudi

Vukšić: Zvoni alarm kada je u pitanju osjetljiva skupina ljudi
6

U Saboru bi trebali glasovati o prijedlogu SDP-a da se pokrene proces ustavnih promjena. Njima bi se propisalo nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava

VIDEO

Gotovo da nije bilo pomaka u rješavanju gorućih pitanja osoba s invaliditetom, upozorila je zastupnike pravobraniteljica Anka Slonjšak podnoseći izvješće o radu za prošlu godinu. Problemi su i dalje brojni: zdravstvena zaštita postaje nedostupnija sve većem broju osoba s invaliditetom, i dalje se suočavaju s velikim predrasudama, posebice u području odgoja i obrazovanja, rada i zapošljavanja. 

Navela je i probleme roditelja djece s teškoćama u razvoju koji zbog teške socijalne situacije ne mogu djecu odvesti na terapije, ali i da u mnogim mjestima nema nužnih terapija logopeda, defektologa i psihologa. Navela je i slučaj majke čiju djecu prvotno nisu željeli primiti u vrtić samo zato što su drugačija da bi ih na kraju ipak primili na dva sata. Majka te djece plaćala je punu cijenu, kao i ostali roditelji. Majke djece s teškoćama u razvoju tetama trebaju govoriti kako raditi s njihovom djecom, a sve ostaje na dobroj volji ravnatelja vrtića i odgojiteljice.

- Dječak koji nije naišao na takvu dobru volju nalazi se grupi sa 26-tero djece i majka ga nalazi kako ga i ostavi, kako samo sjedi na strunjači jer ne može uspostaviti komunikaciju, a nikog nema tko bi radio s njim i pomogao mu da se uključi. Majka kaže da se njezinog sina doživljava kao predmet koji se ostavi u kutu. To je samo jedna slika onoga kako danas izgleda život djece sa teškoćama u razvoju i njihovih obitelji - upozorila je Slonjšak.

Umjesto da sustav pomogne roditeljima oni troše svoju energiju na traženje sredstava i zapošljavanje stručnjaka i asistenata koji bi pomogli njihovoj djeci.

Laburist Branko Vukšić upozorio je svoje kolege kako je iz izvješća vidljivo da nam zvoni alarm kada je u pitanju najranjivija skupina građana, prema kojoj smo neosjetljivi.

- Sve što ste naveli govori da država ne funkcionira. Ministarstva koja se trebaju brinuti o osobama sa invaliditetom vode medijske kampanje. 520.000 ljudi koji imaju potrebu za intervencijom države, država im to ne omogućava. Ovo se može samo okarakterizirati jednom jedinom riječju a to je - sramota - kazao je Vukšić.

Zastupnici danas o ustavnim promjenama

Zastupnici u petak razmatraju izvješće o radu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak koja je upozorila na usporeno uklanjanje arhitektonskih i komunikacijskih barijera, te da nema odgovarajuće potpore osobama s invaliditetom, koje se zbog toga smješta u institucije, što smatra diskriminacijom.  

Slonjšak je u četvrtak istaknula da nisu napravljeni nikakvi pozitivni pomaci kako bi se sustav skrbništva zamijenio odlučivanjem uz potporu, u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. Za Slonjšak je neprihvatljivo da se smanjuju sredstava za udruge osoba s invaliditetom.  

Sabor bi trebao raspraviti i izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te radni tjedan završiti glasovanjem o raspravljenim točkama. 

Među točkama koje se ističu, svakako je prijedlog SDP-a da se pokrene proces ustavnih promjena. Njima bi se propisalo nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava.

>>> Šef HDZ-a: Ne daj Bože da krv poteče zbog ćirilice i Vukovara

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...