Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
169 komentara

Udar: Čeka nas poskupljenje plina, a skočit će i cijena struje

Ukoliko cijena plina ostane visoka na svjetskom tržištu, iduće godine očekuje se povećanje cijena. Hrvatska najveći dio svog plina uvozi, mi tu nemamo manevarski prostor ograničiti cijenu, objasnio je

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
169 komentara

U prvom kvartalu 2019. godine ne planiramo povećanje naknade. Ukoliko ono dođe u nekoj drugoj polovici, govorimo od jednoj do dvije lipe po svakom kilovatu. Mjesečno je to par kuna više, no idućih otprilike 10 mjeseci neće doći do poskupljenja struje, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Obzirom da je ministarstvo zaštite okoliša i energetike obuhvaća široko polje djelovanja, ministar Ćorić se dotakao brojnih tema ključnih za iduća razdoblja. Prvenstveno se to odnosi na povećanja cijena odvoza otpada, vode, struje, pa i grijanja. Predstavio je i novi zakon koji bi trebao biti izglasan u rujnu, a koji se odnosi na sufinanciranje mikrosolara, odnosno mogućnosti da građani preko solarnih panela sami sebi proizvode energiju. 

Kao i ministar Marić koji je gostovao na konferenciji Budućnost mirovinskog i poreznog sustava, i Ćorić je prvo pohvalio hrvatsku nogometnu reprezentaciju koja je u nedjelju pobijedila Dansku i izborila se za četvrtfinale. 

No, kao i njegov kolega, brzo se "prebacio" na ozbiljnije teme, odnosno odlagališta otpada i najavljene penale Europske unije. 

"Ako dođe do njih, nećemo plaćati visoke penale" 

- Sad imamo 111 odlagališta otpada. Plan je zatvoriti njih 39. Sljedeće godine i 2020. godina nose zatvaranja čitavog niza odlagališta. Želimo imati 36 odlagališta. Nećemo ni tako ispuniti sve uvjete iz europske direktive, no čitav niz zemalja ne ispunjava planiranu dinamiku. Eventualni penali se ocjenjuju pojedinačno, temeljem njihovih akcijskih planova - objasnio je Ćorić. 

Istaknuo je i kako će, ukoliko uopće dođe do toga, Hrvatska platiti minimalne penale i to sama država, a ne građani. 

Što se planova tiče, ministarstvo trenutno sufinancira kreiranje infrastrukture u lokalnim jedinicama samouprave. Ćorić je istaknuo kako se dosad za to prijavilo 113 skupina lokalnih jedinica, a kako će ministarstvo u narednim mjesecima izdvojiti novac za edukacije i informiranje građana kroz kampanje. 

- Prvo radimo sortirnice, pa vozila i do kraja godine će se nabaviti potrebna infrastruktura. Onda slijedi zajednički iskorak. Kreiranje kruga cirkularne ekonomije za kojeg smo svi zajedno odgovorni. Ministarstvo svojim odlukama i zakonskim okvirom, isto tako lokalne uprave kroz svoja komunalna poduzeća, a zatim i građani što se tiče razvrstavanja - objasnio je ministar. 

Na najavu da će doći do poskupljenja odvoza otpada u studenom, Ćorić je istaknuo kako se cijena bazira na miješanom komunalnom otpadu te ukoliko građani razvrstavaju svoj otpad taj rast cijene neće biti značajniji. 

Objasnio je kako lokalne uprave pristupaju pozivu za nabavku spremnika, a dosad je njemu pristupilo 413 jedinica. Napomenuo je i da će taj broj sigurno biti uvećan te da se nabava spremnika, vozila i kompostarnika sufinanciraju čak 85% iz europskih fondova, te da sortirnice imaju također visoki stupanj sufinanciranosti. Stoga, ističe Ćorić, ne postoji fundament za povećanje cijene nabavkom tih stvari. 

Voda neće poskupjeti, sanira se cijela mreža 

Osim reguliranja cijena odvoza otpada, kreće se i u nov način naplate vode. Od isporučene u zahvaćene količine. Obzirom da se prosječno oko pola ukupne vode izgubi, a naplatit će se i ona koja ne dođe do korisnika, postavlja se pitanje kako će se regulirati cijene. 

Ćorić ističe da voda neće poskupjeti. 

- U ministarstvu smo svjesni da činjenice da ne možemo preko noći prijeći u računanje zahvaćene količine - rekao je. Dodao je i kako je u međuvremenu pokrenut akcijski plan smanjenja gubitaka i sanacije vodovodnih mreža te da je cilj smanjiti 49% gubitaka vode. 

- Mi smo vodno vrlo bogata zemlja, no to ne znači da ju možemo rasipati. Onog trenutka kada vidimo da su svi oni koji su držali do toga su se pomakli u tom smjeru, odnosno na lokalnoj razini napravili projekte i našli sredstva, reći ćemo ostalima, koji to nisu napravili da se voda naplaćuje po zahvaćenoj količini. Što znači, nažalost, cijenu će plaćati oni koji tu vodu od njih dobivaju. Tog trenutka, oni će ih za to moći kazniti - kroz izbore - istaknuo je Ćorić. 

Struja ne ide gore. Bar ne zasad

Što se struje tiče, Ćorić je kazao da je HROTE kao institucija zadužena za sufinanciranje projekata postala "financijska dubioza" i više nije mogla zadovoljiti svoje obaveze i kako je to razlog zbog čega je struja u zadnjih par godina poskupjela. 

No, Ćorić ističe kako cijena struje neće ići gore. 

Barem ne u prvom kvartalu 2019. godine za kojeg imaju projekcije. 

- Ukoliko ono dođe u nekoj drugoj polovici, govorimo od jednoj do dvije lipe po svakom kilovatu. Mjesečno je to par kuna više, no idućih otprilike 10 mjeseci neće doći do poskupljenja struje - istaknuo je. 

Dodao je i kako će se okrenuti novom modelu sufinanciranja projekata, onom manje opterećujućem - premijskom modelu. Dodao je kako većina svjetskih ekonomija idu u tom smjeru, kao i da neke zemlje baziraju svoju energiju na obnovljivim izvorima energije. 

Solarni paneli dostupniji građanima 

Novi zakon o obnovljivoj energiji koji će također u rujnu doći do vlade i sabora omogućit će građanima ugradnju solarnih panela na krovove uz sufinanciranje ministarstva. 

- U tu se priču od siječnja otvara fond za sufinanciranje na bazi mikrosolara - istaknuo je, no nije mogao reći koliko kućanstava će moći dobiti potporu. Istaknuo je da su projekcije poticanje od pet do 10 kilovata, a namjerava se potrošiti više od 50 milijuna kuna 2019. godine. 

Cijena plina - raste

Ove godine osjetili smo i povećanje cijena nafte, a uz njeno povećanje inače ide i povećanje cijene plina. 

- Mi smo novim zakonom o tržištu plina u ožujku omogućili da utječemo da ne dođe do naglog skoka u cijeni plina. Zadržat ćemo iste uvjete i iste cijene. No, što će se događati 2019. će ovisiti o cijeni plina na svjetskom tržištu. Plin i nafta danas više ne prate toliko jedna drugu, prije su jako kolerirale. Ukoliko ostane visoka, iduće godine očekuje se povećanje cijena. Hrvatska najveći dio svog plina uvozi,  mi tu nemamo manevarski prostor ograničiti cijenu. Zakonski smo učinili sve da ta povećanja ne budu značajnijeg karaktera - objasnio je. 

Hrvatska traži novog partnera za Inu 

Dotaknuo se i pitanja Ine te istaknuo da se iščekuje evaluacija vrijednosti kompanije, a paralelno s time se traži novi strateški partner. Rekao je i kako se nada da će država dobiti novog strateškog partnera, a ukoliko se to ne dogodi, ostaje uz MOL, uz, nada se, bolju suradnju

- Hrvatska nikome ne zatvara vrata, pa ni Rusiji. Ovaj proces traje dugo i možete biti nezadovoljni njegovom dinamikom. No, on je omogućio da svatko uđe u taj proces u legitimnom načinu. Svaka zainteresirana kompanija s bilo kojeg kraja svijeta dobrodošla je u cijeli proces - rekao je Ćorić. 

Nova regulacija razdjelnika 

Objasnio je i da ne očekuje poskupljenje grijanja u novoj sezoni, a da će novi zakon (čiji je nacrt trenutno u finalnoj fazi) intervenirati u brojne nelogičnosti i rješenja kao što su razdjelnici. 

- Razdjelnici kao instrumenti imaju svoju svrhu. Ona je dominantno pozitivna jer omogućuje da ste u stanju vidjeti koliko trošite i u tom kontekstu ja ne vidim razlog proces u kojem je najveći dio kućanstava (preko 100 tisuća) zašto bi ih odbacili, 2/3 kućanstava su ih ugradili. Nova pravila će omogućiti daljnju ugradnju po pravilnom konceptu i da ćemo razriješiti sve nedoumice. Javna rasprava će omogućiti svima da sudjeluju - objasnio je ministar. 

Svoj intervju završio je kako je i započeo, pričom o nogometu, te je prognozirao kako će rezultat utakmice Hrvatska-Rusija koji će se održati u subotu završiti rezultatom 2-0 za Hrvatsku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message