LIVE UŽIVO Aktivistice prosvjedom dočekale Hod za život, sjele su pred 'Hod' kod Jelačićeva trga | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 255

UŽIVO Aktivistice prosvjedom dočekale Hod za život, sjele su pred 'Hod' kod Jelačićeva trga

UŽIVO Aktivistice prosvjedom dočekale Hod za život, sjele su pred 'Hod' kod Jelačićeva trga
6

Od 10.45 do 13 sati, zbog održavanja manifestacije 'Hod za život', bit će obustavljen tramvajski promet u centru grada, javili su iz ZET-a

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku" pod geslom "Glas rođenih za život nerođenih", završila je u subotu na Zrinjevcu iz poruku organizatora o potrebi zaštite života od začeća do prirodne smrti. Nacionalna koordinatorica inicijative Željka Markić, u izjavi za medije istaknula je kako ove godine očekuju izmjene Zakona o pobačaju kako bi se zaštitila nerođena djeca.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Deveti Hod za život održan u Zagrebu 00:56

Upitana zalaže li se za zabranu pobačaja, odgovorila je kako se zalažu da zakon bude usklađen sa znanošću i da štiti život od začeća do prirodne smrti, a način na koji će se to provesti ostavljaju saborskim zastupnicima i onima koji odlučuju o zakonima. 

Podsjetila je da su prošli tjedan predložili da se po ubrzanoj proceduri donese zakon koji će omogućiti da majke anonimno rađaju, potaknuti pronalaskom ostavljene bebe u Zaprešiću, i da su u svim bolnicama uvedu tzv. "gnijezda za bebe" da majke koje ne mogu ili ne žele zadržati svoju djecu ostave u sigurnim uvjetima.

Potvrdila je da im se već javilo Ministarstvo zdravstva pa idući tjedan očekuju razgovor o tom zakonskom prijedlogu. Markić također očekuje da će se izdvajati veća sredstva za pomoć majkama, rodiljama i mladim obiteljima s djecom, koje donose budućnost zemlji.

Na upit smetaju li joj zastave LGBT zajednice u duginim bojama, Markić je rekla da su oni "svi Zagrepčani i imaju pravo na grad Zagreb", te da su sudionici "Hoda za život" diskriminirani. Budućnost grada su mladi ljudi, obitelji s djecom, a gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegove zamjenice Danijele Dolenec za nekoliko godina se nitko uopće neće sjećati, dodala je.

Svako je dijete željeno od nekoga

Zagreb: Okupljanje uoči 9. Hoda za život

Također je ustvrdila da je "siguran pobačaj floskula, on je 100 posto smrtonosan za svako nerođeno dijete u koliko god dobrim medicinskim uvjetima se odvija".

Okupljanje sudionika povorke počelo je u 10,30 sati ispred zgrade HNK, odakle je nešto kasnije povorka uz balone, zastave, pjesme i transparente krenula Frankopanskom ulicom i Ilicom prema Zrinjevcu. 

Porukama povorke suprotstavila se mala skupina prosvjednika s transparentima "Naša tijela naš izbor" i protiv gaženja ženskih prava. Nakon što ih je okružila interventna policija samo su sjele na pod.

- Mi se zalažemo za poštivanje hrvatskog Ustava i zakona. Prava žena i ravnopravnost spolova je ustavna vrednota. Ovaj prosvjed koji se danas održava je prosvjed protiv hrvatskog Ustava i protiv prava žena na njihovu tjelesnu autonomiju i da slobodno odlučuju o svojim životima. Mi smo ovdje došli izraziti nezadovoljstvo time što se ovdje održavaju prosvjedi koji pozivaju na rušenje Ustava i rušenje ravnopravnosti spolova i nas je policija fizički spriječila da izrazimo svoje mišljenje. Dio žena koje su se htjele ovdje okupiti i izraziti svoje mišljenje transparentima fizički su spriječene od strane policije. Mi smo unatoč tome što nas je policija fizički gurala i sprječavala da dođemo, uspjele smo ovdje doći i sjesti i onda se policija okrenula na drugu stranu. Cijelo vrijeme su bili okrenuti prema nama kao da štite ove prosvjednike koji žele rušiti Ustav, koji žele da se žene vrate u kuće i da nemaju nikakva prava, štite te prosvjednike od nas nekoliko žena koje smo došle tu izraziti svoje mišljenje - rekla nam je Sanja Juras iz Ženske mreže Hrvatske.

Povorka je nastavila hod prema Zrinjevcu, a po dolasku okupljenima se obratila Tea Bekavac iz organizacijskog odbora rekavši kako je svako dijete željeno od nekoga pa tako i mali Ivan, napuštena beba iz Zaprešića, za koju u redu stoje bračni parovi puni ljubavi koji bi ga htjeli posvojiti.

Poručila je ženama da budu nositeljice života i rode svoje dijete, jer majke daju, a ne oduzimaju život svojoj djeci i jer će jedino tako imati mir u srcu. Također je pozvala očeve da zaštite svoju nerođenu djecu i budu podrška svojim ženama u teškim životnim trenucima.

Ove godine "Hodu za život" su se pridružili i Vinkovci, a odvijat će se u ukupno 15 hrvatskih gradova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
12.10
24sata

Na Hodu su bili i sudionici iz Poljske. Poljska Asocijacija za kršćansku kulturu o. Piotr Skarga inače je osnivač Zaklade Vigilare. Institut za društvenu i religijsku edukaciju o. Piotr Skarga, 2013. osnovao Ordo Iuris, danas najpoznatiju poljsku organizaciju orijentiranu na zabranu pobačaja.

11.50

Sudionici povorke stigli su na Zrinjevac, mašu zastavama

24sata
24sata
24sata
11.37

Kod Trga bana Jelačića aktivistice su dočekale Hod za život velikim transparentom na kojem piše 'Ne gazite ženska prava'. 

Nekoliko aktivistica sjelo je pred kolonu te su zaustavile povorku.

Aktivistice koje sjede na podu okružila je policija.

24sata
24sata
24sata
24sata
PRATITE UŽIVO

Pratite uživo povorku Hod za život

11.00

Povorka je krenula prema Zrinjevcu, a proći će preko Trga bana Jelačića.

Komentari 255