Hodočašće na vrhuncu: Brojni muslimanski vjernici okupili se na brdu Arefat radi hadža | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Hodočašće na vrhuncu: Brojni muslimanski vjernici okupili se na brdu Arefat radi hadža

Hodočašće na vrhuncu: Brojni muslimanski vjernici okupili se na brdu Arefat radi hadža
3

Hodočasnici odjeveni u bijele ogrtače popeli su se na stjenovito Brdo milosti, s kojeg se pruža pogled na ravnicu Arefat, gdje je prorok Muhamed održao svoj posljednji govor

VIDEO

Otprilike milijun muslimanskih hodočasnika okupilo se u petak u zoru na brdu Arefat u Saudijskoj Arabiji radi bdjenja kako bi se pokajali za svoje grijehe i molili za mir u svojim domovinama dok se godišnje hodočašće hadž približilo svom vrhuncu.

Hodočasnici odjeveni u bijele ogrtače popeli su se na stjenovito Brdo milosti, s kojeg se pruža pogled na ravnicu Arefat, gdje je prorok Muhamed održao svoj posljednji govor. Pod gorućim pustinjskim suncem, mnogi su tražili bilo kakvu prirodnu hladovinu ili se sakrili iza suncobrana.

"Osjećam se veoma sretno, čudan je to osjećaj s duhovnom atmosferom. Zaista je veoma dobra duhovna atmosfera", rekao je 58-godišnji hodočasnik iz Tunisa Afif Ghanmi.

"Molim Boga za dobro zdravlje, sigurnost, stabilnost u svim državama i muslimanskim zemljama. Za moju zemlju Tunis da, uz Božju pomoć, postane bolja gospodarski, socijalno i politički", rekao je Ghanmi.

Muslim pilgrims gather on the plain of Arafat during the annual haj pilgrimage, outside the holy city of Mecca

Hodočasnici će ostati tamo do sumraka, a zatim će otići do ravnice Muzdelifa, gdje će bacati kamenje u kamene stupove, koji predstavljaju vraga. Ritualno kamenovanje, poznato i kao džamarat, označava prvi dan Kurban-bajrama, ili blagdana prinošenja žrtve, koji u subotu slave muslimane diljem svijeta.

Saudijska Arabija je objavila da će ove sezone doći do milijun hodočasnika, uglavnom iz inozemstva, nakon dvije godine koje je poremetila pandemija koronavirusa, tijekom koje su vlasti hodočašće dozvoljavale samo svojim državljanima.

Tijekom posljednje hodočasničke sezone 2019., posljednje prije pandemije, otprilike 2.6 milijuna hodočasnika je posjetilo dva najsvetija mjesta u islamu, Meku i Medinu, a oko 19 milijuna je odradilo umru, manje hodočašće koje se može obaviti u bilo koje doba godine.

Hani Jokhdar, dužnosnik u saudijskom ministarstvu zdravstva, rekao je da vlasti koriste sustav nadgledanja kako bi uočili širenje zaraznih bolesti i kako bi rano mogli predvidjeti zdravstvene rizike i brzo intervenirati i pružiti podršku.

Muslim pilgrims arrive at the plain of Arafat during the annual haj pilgrimage

Sigurnosni dužnosnici kretali su se među hodočasnicima, a betonski zidovi s metalnim šipkama ograđivali su zabranjena područja u podnožju Brda milosti. Hodočasnici su nosili narukvice koje je izdala vlada i barkodove s osobnim podacima, a molili su s rukama podignutim prema nebu.

Drugi su izrađivali selfije.

"Blagoslovljen budi Bog, naš Gospodin, koji je učinio da obavimo hadž nakon godina pokušavanja", rekao je Farhana Amin, egipatski hodočasnik.

"Nisam ovo mogao ni sanjati", dodao je.

 

(Hina) xbem ybr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Jako nevrijeme, koje stiže i u Slavoniju, poharalo BiH: 'Pada kod nas tuča veličine jajeta!'
GRMLJAVINSKA OLUJA

Jako nevrijeme, koje stiže i u Slavoniju, poharalo BiH: 'Pada kod nas tuča veličine jajeta!'

Snažno nevrijeme pogodilo je Bosnu i Hercegovinu. Najgore je prošla okolica Gračanice, Usora, Lukavica i Zvornik.

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...