Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Holding mora predati podatke o višemilijunskim isplatama

Prema dostupnim informacijama, Zagrebački holding je od siječnja 2012. do travnja 2016. za ''odvjetničke usluge i pravna savjetovanja'' odvjetnicima isplatio gotovo 27 milijuna kuna

Borna Filić/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1 komentara

 Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je rješenje kojim se Zagrebačkom holdingu nalaže da omogući pristup informacijama o višemilijunskim isplatama odvjetničkim društvima i odvjetnicima angažiranim od 2012. do kraja 2016. među kojima su i odvjetnička društva Hanžeković&Partneri, Galetović i Galetović, Sardelić i partneri, Šunić i partneri te odvjetnici Dražen Crnković, Siniša Tabak, Andrea Kožar, Anita Hukelj i drugi.

Posljednjim rješenjem povjerenice za informiranje poništena je odluka Zagrebačkog holdinga kojom se poduzetniku Hrvoju Šimiću odbija zahtjev za pristup traženim informacijama o isplatama odvjetničkim društava i odvjetnicima s obrazloženjem da je to poslovna tajna.

Prema rješenju povjerenice Muse, zatražene informacije o isplatama odvjetnicima predstavljaju informacije o raspolaganju javnim sredstvima te, sukladno zakonskim odredbama, tijelo javne vlasti u konkretnom slučaju ''nije niti bilo dužno provoditi test razmjernosti i javnog interesa u odnosu na dio informacije iz koje je je razvidno kome i u kojem iznosu su izvršena predmetna plaćanja''.

Prema dostupnim informacijama, Zagrebački holding je od siječnja 2012. do travnja 2016. za ''odvjetničke usluge i pravna savjetovanja'' odvjetnicima isplatio gotovo 27 milijuna kuna. Najviše je bilo isplaćeno tijekom 2012. čak 13 milijuna kuna, da bi iduće godine ukupni iznos bio značajno manji, oko etiri milijuna kuna. U 2014. je bilo isplaćeno pet milijuna, a 2015. okvirno 3,8 milijuna kuna od planiranih 6,5 milijuna. Tijekom prva tri mjeseca 2016. bilo je isplaćeno okvirno milijun kuna, a te su godine troškovi za odvjetničke usluge bili planirani u ukupnom iznosu od sedam milijuna kuna.

Kako se ističe u odgovoru zagrebačkih gradskih vlasti, Zagrebački holding je angažirao odvjetnike jer s ''obzirom na usluge koje pruža (komunalne usluge) nužno ima i veći broj predmeta koje na razini svake godine pokreće radi utuženja dužnika''

Zbog toga, kako se ističe, čak tridesetak odvjetničkih društava i odvjetnika Zagrebački holding je angažirao za zastupanje u ovršnim predmetnima koje pokreće, uglavnom protiv građana, radi naplate dospjelih dugovanja.

''Teret odvjetničkih društava u konačnici snosi ona stranka koja izgubi spor. U pravilu sporove izgube protustranke Zagrebačkog holdinga pa valja spomenuti da troškovi odvjetničke nagrade predstavljaju iznos koji je odvjetniku isplatio Zagrebački holding kao nalogodavac. No, stvarni iznos financijskog opterećenja na ime tog zastupanja je manji jer su dio troškova u pojedinim predmetima Zagrebačkom holdingu podmirile protustranke koje su izgubile spor'', isticalo se u odgovoru zagrebačkih gradskih vlasti.

Protiv najnovijeg rješenja povjerenice Muse nije dopuštena žalba, no Zagrebački holding može pokretnuti upravni spor u roku od mjesec dana od dostave rješenja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message