Obavijesti

News

Komentari 1

Holding: Osobni podaci radnika neovlašteno su objavljeni

Holding: Osobni podaci radnika neovlašteno su objavljeni

Objavljena su imena i prezimena radnika, radno mjesto te dodatni podaci vezani za radno pravni status radnika, što iz Holdinga smatraju povredom Uredbe EU i Zakona o provedbi te uredbe

Iz Zagrebačkog holdinga u petak su priopćili kako je više javnih glasila i portala "neovlašteno objavilo" osobne podatke radnika u Holdingu, nastavno na pokrenuti postupak savjetovanja sa sindikatima i namjeravanom donošenju odluke o kolektivnom višku radnika.

Objavljena su imena i prezimena radnika, radno mjesto te dodatni podaci vezani za radno pravni status radnika, što iz Holdinga smatraju povredom Uredbe EU i Zakona o provedbi te uredbe.

'Popis viška radnika u Holdingu pun je političkog revanšizma'
'Popis viška radnika u Holdingu pun je političkog revanšizma'

"Radi se o osobnim podacima koji su neovlašteno otkriveni (objavljeni), odnosno u medije nisu službeno predani od strane Zagrebačkog holdinga d.o.o., a nisu smjeli biti dostavljeni ni od strane socijalnih partnera jer su im uručeni sa oznakom 'povjerljivo' i uputom o obvezi čuvanja povjerljivosti sukladno propisima iz područja zaštite osobnih podataka", izvijestili su iz Holdinga.

Unatoč tome, dodali su, jedan od socijalnih partnera zloupotrijebio je proces savjetovanja te materijale koji su namijenjeni savjetovanju u procesu, iznio u javnost i/ili trećim stranama i dr.

Sindikalisti: Holding je poslao popis, 447 radnika je višak. Među njima je i politički kadar
Sindikalisti: Holding  je poslao popis, 447 radnika je višak. Među njima je i politički kadar

Iz Holdinga su naveli da je u tom slučaju posrijedi povreda Uredbe EU i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te da su povrijeđena načela obrade na način da ovakva obrada nema u podlozi valjani pravni temelj.

"Uprava Zagrebačkog holdinga konsternirana je postupanjem koje je radnike Zagrebačkog holdinga izložilo stigmatizaciji i stresu, u postupku koji je u tijeku i provodi se sukladno odredbama Zakona o radu", navodi se u priopćenju.

Još jednom su zamolili medije da, ako do njih dođu, predmetne materijale ne objavljuju.