Obavijesti

News

Komentari 37

"Holokaust je zastrašujuća posljedica nacističkih zakona"

"Holokaust je zastrašujuća posljedica nacističkih zakona"
3

Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu i njihovu agoniju, rekla je Dragica Zgrebec na svečanoj sjednici povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

VIDEO

Danom sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, šaljemo poruku da mir, sloboda, jednakost, solidarnost, poštivanje različitosti i pravo na izbor svakog čovjeka znači zalog budućnost čovječanstva, rekla je danas potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec uzvanicima na svečanoj sjednici kojom je Sabor obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

- Holokaust je zastrašujuća posljedica nacističkih rasnih zakona, a predstavlja stradanje prije svega Židova i Roma, ali i svih koji su se opirali nacističkoj i fašističkoj ideologiji, ili su samo bili drugačiji – kazala je Zgrebec te podsjetila kako ovaj dan najveći broj europskih zemalja obilježava na današnji datum kada je Crvena armija 1945. oslobodila 7.500 zarobljenika koncentracijskog logora Auschwitza.

Masovne deportacije, odvođenja u logore, ubojstva...

- Holokaust kao termin za genocid se koristi da bi se ukazalo na osobit značaj i intenzitet mržnje prema Židovima i ideološku osudu židovstva na kojima se temeljila nacistička ideologija. No nacistički režim uništavao je i druge skupine, homoseksualce, duševne bolesnike, te svoje političke protivnike – rekla je Zgrebec te podsjetila i na masovne nasilne deportacije i odvođenja u logore, te okrutna ubojstva.

'Nikada ne smijemo zaboraviti agoniju tih muškaraca, žena i djece'

- Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu i njihovu agoniju. I Hrvatska ima tamnu stranu povijesti, kada je proglašena NDH čiji je marionetski ustaški režim provodio politiku svojih mentora, ali u tome nije imao široku potporu hrvatskog naroda. Hrvatski narod masovno se priključio antifašističkoj borbi koja je Hrvatsku pridružila pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji. Nacistička i rasistička ideologija nikad nisu, niti će imati podršku u hrvatskom narodu – zaključila je Dragica Zgrebec.

Na sjednici je bila i nova predsjednica Hrvatske

Uz predstavnike Vlade, Sabora, crkvenih dostojanstvenika, židovskih i romskih udruga na svečanoj je sjednici bila i nova predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava