News

Komentari 1

Holsether: 'Situacija je uistinu zastrašujuća, suočavamo se s krizom u opskrbi hranom'

Holsether: 'Situacija je uistinu zastrašujuća, suočavamo se s krizom u opskrbi hranom'

Izvršni direktor švedskog proizvođača gnojiva 'Yara International' je upozorio svijet na još jednu krizu, te objasnio zašto je plin razlog poskupljenja

- Globalna nestašica gnojiva podiže cijenu hrane i izlaže siromašnije zemlje opasnosti krize u opskrbi hranom - rekao je izvršni direktor švedskog proizvođača gnojiva 'Yara International' Svein Tore Holsether. Cijene plina snažno su porasle u posljednje vrijeme, a skuplji plin povećava i troškove proizvodnje gnojiva i utječe na cijene hrane u cijelom svijetu, objasnio je Holsether za BBC.

Plin je sirovina za proizvodnju umjetnih gnojiva, a Yara je vodeći proizvođač amonijaka u svijetu, koji je danas tri puta skuplji nego što je bio prošle godine.

Kompanija je smatra Holsether, bila prisiljena smanjiti dio proizvodnje zbog viših cijena plina, a to je dovelo do nestašice gnojiva. Upozorio je da će nestašica će najviše utjecati na zemlje u razvoju budući da će se prinos smanjiti a cijene hrane porasti.

- Situacija je uistinu zastrašujuća, suočavamo se s krizom u opskrbi hranom, a najteže su pogođeni ranjivi - naglasio je Holsether i dodao je da za ljude u zemljama u razvoju to je pitanje života ili smrti, ne samo udarac na novčanik.

Manje gnojiva znači da poljoprivrednici u zemljama u razvoju neće moći saditi tako učinkovito pa će urod biti manji.

Situacija je po Holsetherovim riječima 'vrlo nestabilna' i potrebna je potpora i financiranje UN-ovog Svjetskog programa za hranu 'kako bi se izbjegla masovna glad'.

Najčitaniji članci