Obavijesti

News

Komentari 54

Holy o odustajanju od bušenja Jadrana: Razum je prevladao

Holy o odustajanju od bušenja Jadrana: Razum je prevladao
1

Meni je drago da je donesena odluka da se odustaje od ovog projekta. Mi smo upozoravali mjesecima da je prijedlog ugovora izuzetno štetan, rekla je Holy

VIDEO

Nakon što je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu na sedam istražnih prostora, od kojih su američki Marathon Oil i austrijski OMV odustali u srpnju, oglasila se Mirela Holy, ali i HDZ koji poziva da se ukinu koncesije i s preostalim tvrtkama koje su dobile priliku istraživati; INA, Eni i Medoilgas.

- Meni je drago da je razum prevladao i da je donesena odluka da se odustaje od ovog projekta. Mi smo upozoravali mjesecima da je prijedlog ugovora izuzetno štetan prema analizi koji su napravili stručnjaci Hrvatska bi uprihodila samo između 14 i 35 posto prihoda od tih ugljikovodika. Mi bi da je potpisan ugovor definitivno podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovornih u Vladi - izjavila je Holy. 

HDZ: Milanović pokušava steći političke poene

U HDZ-u su podsjetili da su interpelacijom praktički najavili blamažu ovog postupka koji je, tvrde, bio nezakonit, netransparentan i nepripremljen i koji je pokazao nebrigu za očuvanje mora i okoliša. Branko Bačić (HDZ) ustvrdio je da Vlada nije zaštitila nacionalne interese jer je protuzakonito dala norveškoj tvrtki Spectrum, koja je obavljala seizmička istraživanja u Jadranu, da raspolaže podacima o plinu i nafti u Jadranu. Traže da Vlada objavi ugovor sa Spectrumom. 

- U kontekstu današnje odluke komična je izjava premijera od 16. kolovoza ove godine kada je rekao da je ovaj postupak samo postupak koji omogućuje istraživanje pa ćemo nakon toga donijeti odluku da li nam se isplati ili ćemo te rupe začepiti. Ako je tome tako zašto je donio ovu odluku? Posve je sigurno da je namjerno obmanuo javnost - uvjeren je Bačić. 

- Odluka Vlade potvrda je da se Vlada ne zna nositi s procesima i da najavljuje velike projekte i onda doživi fijasko - poručio je Bačić navodeći da ekipa iz Banskih dvora funkcionira po metodi pokušaja i pogreške. Podsjetio je na propali monetizaciju, outsourcing, privatizaciju HPB-a, HŽ Carga, ACI-ija, nizinske pruge, poreza na nekretnine i velikog investicijskog tsunamija. 

Bačić je kazao da premijer Milanović zna da su ljudi koji žive uz more protiv bušenja Jadrana pa u predizborno vrijeme donosi odluke kojima pokušava steći političke poene, ali pri tom nanosi štetu Hrvatskoj jer se predstavljamo kao neozbiljan partner u procesima s velikim međunarodnim kompanijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca