Holy o odustajanju od bušenja Jadrana: Razum je prevladao | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 54

Holy o odustajanju od bušenja Jadrana: Razum je prevladao

Holy o odustajanju od bušenja Jadrana: Razum je prevladao
1

Meni je drago da je donesena odluka da se odustaje od ovog projekta. Mi smo upozoravali mjesecima da je prijedlog ugovora izuzetno štetan, rekla je Holy

VIDEO

Nakon što je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu na sedam istražnih prostora, od kojih su američki Marathon Oil i austrijski OMV odustali u srpnju, oglasila se Mirela Holy, ali i HDZ koji poziva da se ukinu koncesije i s preostalim tvrtkama koje su dobile priliku istraživati; INA, Eni i Medoilgas.

- Meni je drago da je razum prevladao i da je donesena odluka da se odustaje od ovog projekta. Mi smo upozoravali mjesecima da je prijedlog ugovora izuzetno štetan prema analizi koji su napravili stručnjaci Hrvatska bi uprihodila samo između 14 i 35 posto prihoda od tih ugljikovodika. Mi bi da je potpisan ugovor definitivno podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovornih u Vladi - izjavila je Holy. 

HDZ: Milanović pokušava steći političke poene

U HDZ-u su podsjetili da su interpelacijom praktički najavili blamažu ovog postupka koji je, tvrde, bio nezakonit, netransparentan i nepripremljen i koji je pokazao nebrigu za očuvanje mora i okoliša. Branko Bačić (HDZ) ustvrdio je da Vlada nije zaštitila nacionalne interese jer je protuzakonito dala norveškoj tvrtki Spectrum, koja je obavljala seizmička istraživanja u Jadranu, da raspolaže podacima o plinu i nafti u Jadranu. Traže da Vlada objavi ugovor sa Spectrumom. 

- U kontekstu današnje odluke komična je izjava premijera od 16. kolovoza ove godine kada je rekao da je ovaj postupak samo postupak koji omogućuje istraživanje pa ćemo nakon toga donijeti odluku da li nam se isplati ili ćemo te rupe začepiti. Ako je tome tako zašto je donio ovu odluku? Posve je sigurno da je namjerno obmanuo javnost - uvjeren je Bačić. 

- Odluka Vlade potvrda je da se Vlada ne zna nositi s procesima i da najavljuje velike projekte i onda doživi fijasko - poručio je Bačić navodeći da ekipa iz Banskih dvora funkcionira po metodi pokušaja i pogreške. Podsjetio je na propali monetizaciju, outsourcing, privatizaciju HPB-a, HŽ Carga, ACI-ija, nizinske pruge, poreza na nekretnine i velikog investicijskog tsunamija. 

Bačić je kazao da premijer Milanović zna da su ljudi koji žive uz more protiv bušenja Jadrana pa u predizborno vrijeme donosi odluke kojima pokušava steći političke poene, ali pri tom nanosi štetu Hrvatskoj jer se predstavljamo kao neozbiljan partner u procesima s velikim međunarodnim kompanijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 54

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina
MONSTRUOZNO ZLOSTAVLJANJE

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina

Bez emocija je muškarac (45) pratio presudu za monstruozno zlostavljanje djevojčice koje je trajalo pet godina. Dobio je 40 godina zatvora

Pretučena pedagoginja iz škole u Slavoniji: 'Tukla me je majka učenika, mogla je imati i oružje'
ISPOVIJEST ZA 24SATA

Pretučena pedagoginja iz škole u Slavoniji: 'Tukla me je majka učenika, mogla je imati i oružje'

Plus+ Adrijanu Traic Horvat, pedagoginju jedne osnovne škole u Slavoniji pretukla je majka jednog učenika. Nju je okrivila za jedinice svog sina
'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'
PENAVA PRIJETI IZBACIVANJEM IZ STRANKE

'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'

Ivan Penava poručio je kako su u stranci jedinstveni i šokirani cijelim događajem i pozadinom koja se doznala