News

Komentari 82

Horvatinčić ponovno zatražio odgodu zatvorske kazne

Horvatinčić ponovno zatražio odgodu zatvorske kazne

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, krajem ožujka i listopada prošle godine te sredinom ožujka ove godine tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor

Sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda donijet će idućeg tjedna odluku o molbi Tomislava Horvatinčića za novu šestmjesečnu odgodu odlaska u zatvor, nakon što liječnik zatvorske bolnice odluči može li se pravomoćno osuđeni poduzetnik liječiti u okvirima zatvorskog sustava.

Horvatinčić (72), osuđen zbog pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par, u utorak je zatražio odgodu odlaska u zatvor do 31. prosinca prilažući liječničku dokumentaciju iz Poliklinike Peharec u kojoj, kako tvrdi, ima najavljenu terapiju u srpnju, doznaje Hina na sudu.

Horvatinčić je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, krajem ožujka i listopada prošle godine te sredinom ožujka ove godine tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor.

Obrana je u prva dva navrata priložila medicinsku dokumentaciju u kojoj je navela da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik je posljednji put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u ožujku ove godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka 2020., kada je dobio prvu odgodu.

Horvatinčić je pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske "sapunice" i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku prošle godine. 

Horvatinčić tvrdi da već dugi niz godina boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su od odgode u ožujku Horvatinčića novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.