Obavijesti

News

Komentari 55

Hrabar potez: Za svoje krave gradi štalu od čak milijun kuna

Hrabar potez: Za svoje krave gradi štalu od čak milijun kuna
1

POZIV VLADI: Ako otkupna cijena mlijeka ostane 2,30 kn, i Milan Majetić će morati zatvoriti farmu koju gradi jer je to neodrživo. Poziva Vladu u pomoć

VIDEO

Iako se u Slavoniji svakog dana gasi sve više farmi mlijeka, Milan Majetić (53) iz Cerovca kraj Požege o tome zasad ne razmišlja.

Kako bi proširio proizvodnju, nedavno je na svojem imanju počeo s gradnjom nove staje vrijedne više od milijun kuna. Milan i njegova obitelj trenutačno imaju 130 krava, od kojih je 60 muznih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

- Stara staja je skučena i ondje je nezgodno hraniti toliko grla. U ovom poslu sam 40 godina, a time mi se bavio i pokojni otac. Uz mene svakog dana rade supruga i sin Dario, koji će me i naslijediti, tako da je on već treća generacija obitelji koja se bavi proizvodnjom mlijeka – rekao nam je Milan.

Dnevno dobije između 800 i 900 litara mlijeka te da za sve ima dogovoren otkup. 

Osim muznih krava, na farmi imaju i 30 tovljenika koje prodaju mesnici.

- Nismo zadovoljni cijenom mlijeka. Ovo je mukotrpan posao koji zahtijeva brigu o životinjama 24 sata na dan. Apeliram na Vladu da pomogne stočarima i ratarima da selo opstane – poručuje Slavonac.

Tvrdi da je zadovoljan masnoćom mlijeka, a svakog mjeseca otkupljivač mu od tri do četiri puta dolazi u kontrolu i dosad nisu imali problema. Ako cijena mlijeka ostane 2,30 kuna, Milan će raditi još godinu ili dvije, nakon čega će, kako kaže, morati zatvoriti farmu muznih krava i posvetiti se samo uzgoju tovljenika.

- Ne želim staviti ključ u bravu, ali ta cijena je neodrživa. Radije ću držati samo tov iako je cijena junadi ista kao i prije 15 do 20 godina – objašnjava nam.

Zahvalan je općini Jakšić i načelniku Ivici Kovačeviću jer su ga oslobodili plaćanja komunalne naknade za novu staju. To mu je značajna pomoć jer svaka kuna dobro dođe.

Načelnik Kovačević potvrdio nam je kako općina Jakšić u cijelosti oslobađa plaćanja komunalne naknade sve gospodarske objekte koji se grade, dok za proizvodne pogone naknadu uopće ne naplaćuju. - Komunalna naknada plaća se samo za stambene objekte. Sufinancirali smo i osiguranje usjeva s 20 posto kod svih koji imaju osiguranje. Svake godine objavljujemo natječaj i isplaćujemo poticaj. Ovo su šokantna vremena i cijene mlijeka su nerealne pa nastojimo na sve moguće načine podržati slavonske stočare i ratare – rekao nam je načelnik Kovačević.

Inače, u nešto više od mjesec dana u Slavoniji se ugasilo 70-ak farmi, a proizvođači mlijeka prosvjeduju jer je litra vode u trgovinama postala skuplja od litre mlijeka koje oni proizvode.

Posao koji radi već 40 godina

Milan i njegova obitelj trenutačno imaju 130 krava, od kojih je 60 muznih. Ovim se poslom bavi već 40 godina, a i sin će ga naslijediti, ako mljekarstvo u Hrvatskoj uopće opstane.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"