Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

HRABRI DEČKO: Luka (3) je preživio ugriz otrovnice

DRAGALIĆI: Trogodišnji Luka Đaković nesnosne bolove zbog zmijskog ugriza trpio je dva dana jer mu liječnici nisu na vrijeme dali protuotrov...

24sata
Foto: 24sata
5 komentara

Radila sam u vrtu, a Luka se igrao. Iznenada je počeo jako plakati. Suprug i ja vidjeli smo da ne može stati na lijevu nogu. Izula sam ga i tada smo iznad gležnja ugledali dvije crvene rupice. Posumnjala sam da je riječ o zmijskom ugrizu - priča Lukina majka Ana Đaković (26) iz Dragalića. Dječaka su roditelji odveli u novogradišku bolnicu, no liječnica na Hitnom prijamu nije se složila sa sumnjom majke da je Luku ugrizla zmija, pa nije dobio protuotrov. Nakon infuzije pustili su ga kući. Drugi dan noga mu je poplavjela, a oteklina se počela širiti prema koljenu, pa su roditelji ponovno odveli dijete u bolnicu. U međuvremenu su kontaktirali iskusnog zmijara koji im je rekao da je najvjerojatnije riječ o riđovki.
- Luku smo, prema liječničkim uputama, hitno prebacili u zagrebačku Klaićevu bolnicu. Mjesto ugriza se inficiralo, pa je čitav tjedan ostao u bolnici. Ispod kose su mu izbijali crveni plikovi. Liječnik je rekao da to toksini izlaze iz njegova tijela, što znači da je riječ o otrovnici - dodaje Ana. Nakon tjedan dana Luka se dobro oporavio i u petak se vratio kući. Da je Luku doista ugrizla zmija, potvrdili su u epidemiološkoj službi u Novoj Gradiški.

ZMIJA GA POGODILA U KOST?
U okolici Dragalića prije rata su puštali riđovke iz Plivinih laboratorija, u kojima su radili zmijske protuotrove. One su se razmnožile jer ih u ratu zmijari nisu lovili, a ne love ih niti sada jer je teren još miniran. Zmije prilaze selu u kojem ima puno djece.
- Apeliram na institucije da educiraju liječnike kako bi znali prepoznati zmijski ugriz - kaže Lukina majka. Dodaje kako su joj zmijari rekli da su zubi vjerojatno pogodili kost, pa otrov nije otišao u mišić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message