Obavijesti

News

Komentari 54

'Siniša Kovačić mora se vratiti na staro mjesto komentatora'

'Siniša Kovačić mora se vratiti na staro mjesto komentatora'

Donijeli su zaključak kojim se utvrđuje da prestankom mandata v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića od 1.10. HRT nema zakonskog zastupnika niti odgovorne osobe

VIDEO

Nadzorni odbor (NO) HRT-a je na izvanrednoj žurnoj sjednici  održanoj u srijedu donio zaključak kojim se utvrđuje da prestankom mandata v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića od 1. listopada Hrvatska radiotelevizija nema zakonskog zastupnika niti odgovorne osobe, bez obzira na stanje upisa u sudskom registru, o čemu će NO obavijestiti Trgovački sud u Zagrebu.

"Radi zaštite interesa HRT-a te osiguranja redovnog poslovanja HRT-a u novonastalim okolnostima, Nadzorni odbor utvrđuje obvezu Ravnateljstva HRT-a i svih v.d. ravnatelja poslovnih jedinica HRT-a da nastave rukovoditi  svojim poslovnim jedinicama, svaki u okviru svojih nadležnosti iz djelokruga poslovne jedinice kojom rukovodi, na način kako je to propisano i utvrđeno općim aktima HRT-a", stoji u zaključku NO-a u kojem se navodi i  "poduzimanje žurnih mjera" za prevladavanje situacije u kojoj HRT nema odgovornu osobu i zakonskog zastupnika.

NO je utvrdio i da je 1. listopada prestao važiti dodatak ugovora o radu od 7. ožujka kojeg je sa Sinišom Kovačićem sklopio predsjednik NO-a Šenol Selimović, uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora.

"Daje se nalog Ravnateljstvu HRT-a da odmah i bez odgađanja, a najkasnije 6. listopada, sukladno preuzetim obavezama HRT-a iz članka 2. stavka 2. Dodatka ugovora o radu , rasporede Sinišu Kovačića na poslove radnog mjesta 'komentator' ili ako navedeno radno mjesto ne postoji u važećoj sistematizaciji radnih mjesta, na drugo odgovarajuće radno mjesto prema dostignutoj profesionalnoj razini, u skladu sa stručnom spremom, odnosno radnim iskustvom, istih karakteristika i složenosti kao radno mjesto komentator", ističe se u priopćenju u kojem se navodi i da je dan nalog Ravnateljstvu da "odmah i bez odgađanja izvrši preuzimanje bankovnih kartica i drugih zaduženih stvari od dosadašnjeg v.d. glavnog  ravnatelja HRT-a".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim toga, NO je dao nalog Kovačiću da u roku od 15 dana od donošenja tog zaključka dostavi izvješće o svom radu i radu HRT-a u njegovu mandatu od 6. ožujka do 30. rujna te o stanju svih započetih i nedovršenih poslova , ali je Nadzorni odbor naložio i Ravnateljstvu HRT-a izvješće o financijskom poslovanju od početka ove godine.

NO je poništio Kovačićevu odluku kojom je posljednjeg dana svojeg mandata, 30. rujna, donio Etički kodeks za novinare i kreativno osoblje HRT-a  "zbog njegove ništavnosti" i iz razloga što taj opći akt nije donesen u postupku propisanim Statutom HRT-a.

Zaključkom je također dan nalog internoj reviziji HRT-a za revizijom postupka nabave programa po javnom pozivu za nabavu 21 emisije od neovisnih proizvođača u 2016., "a posebno onih ugovora koji su sklopljeni u vrijeme trajanja javnog poziva, prije isteka roka za predaju radova".

Iz vodstva HRT-a, čiji su članovi na poziv NO-a sudjelovali na sjednici, nakon objave zaključka kratko su za Hinu poručili "kako smo vrlo blizu trenutka kada HRT neće moći funkcionirati" te kako se na HRT-u nadaju da do "prijeteće blokade poslovanja ipak neće doći" te da će se "ubrzo naći rješenje" u otvorenoj krizi upravljanja javnom radiotelevizijom koja više nema zastupnika niti odgovorne osobe

Zaključak Nadzornog odbora HRT-a donesen  je na izvanrednoj i žurnoj sjednici sazvanoj u utorak, a na kojoj se nisu pojavili predsjednik NO-a Šenol Selimović i članica Katarina Bakija. Zaključak su donijela tri člana NO-a, a kao predsjedavajuća sjednice potpisuje ga Anja Šovagović Despot.

S druge strane, s HRT-a je neslužbeno potvrđeno da je bivši v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić već u srijedu napustio ured glavnog ravnatelja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS