News

Komentari 15

HRT traži 511.000 kn odšete od HND-a, ali i svojih novinara

HRT traži 511.000 kn odšete od HND-a, ali i svojih novinara

Neće nas uplašiti. Ne mogu oni nas tužiti koliko mi možemo pričati i ukazivati na nepravilnosti, poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Tužbe su, kaže, pokušaj zastrašivanja

Hrvatska radiotelevizija tužila je Hrvatsko novinarsko društvo, ali i svoje zaposlenike, a tužbe su ukupno teške gotovo 511.000 kuna bez pripadajućih kamata i ostalih troškova.

HRT traži naknadu štete zbog 'grube povrede časti, ugleda i imena' jer je ogranak HND-a na HTV-u zbog priopćenja objavljenog u rujnu oko pokušaja preprodaje karata za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. Od HND-a tužbom traže 200.000 kuna, od predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić 50.000 kuna.

HRT je tužio i predsjednika HND-a i svog suspendiranog novinara Hrvoja Zovka, a od njega u jednoj od tužbi potražuje 250.000 kuna, a u drugoj 10.800 kuna za opremu koju je zadužio. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko za tužbe kaže da su sumanute te napominje da je ovo nezabilježeno u zemljama EU i šire, da javni servis tuži strukovnu udrugu. 

- Ovo shvaćamo kao napad i financijsko zastrašivanje i zlostavljanje te pokušaj financijskog uništavanja nas i HND-a. Ovo je neviđeni oblik cenzure i pritisaka od vodstva HRT-a - poručio je Zovko. 

Poslali su, kaže, dopis premijeru Andreju Plenkoviću, a isti će odaslati i na saborski Odbor za medije te klubove zastupnika, ali i ostake domaće i međunarodne institucije uključujući i Europsku komisiju. 

- Ovaj slučaj neće proći samo tako. Ova agresija koju provodi vodstvo HRT-a treba jednom zauvijek stati. Podsjetit ću građane da se njihovim novcem provodi ova agresija i zlostavljanje - rekao je Zovko, a uvjeren je da ovih tužbi ne bi bilo kada bi ih iz vlastitog džepa plaćao ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić

Navodi i da je svrha HND-a da propitkuje i ukazuje na urušavanje programa i nepravilnosti na HRT-u, a nije mu, ističe, poznato da je netko odgovarao za silne propuste u programu te za revizionističke ispade niti je li HRT pokrenuo istragu o nedavnim navodima na Facebooku Tihomira Dujmovića o postojanju 'Plenkovićevih novinara'. Zovka zanima što je HRT napravio oko toga te tko su ti ljudi. 

Sanja Mikleušević Pavić kazala je kako građani imaju pravo znati na što se troši njihov novac, a upitala je i je li Nadzorni odbor HRT-a suglasan s angažmanom odvjetničkog ureda Madirazza & partneri za tužbe protiv HND-a, a od istog tijela zatražila da skine oznaku poslovne tajne s izvješća smijenjenog Nadzornog odbora za 2016. godinu. Smatra da se ovim tužbama narušava čast i ugled HRT-a. U HND-u navode da je HRT tužio i brojne druge medije koji kritički propitkuju rad HRT-a koji građani plaćaju, a navode da će o visini naknada koje HRT potražuje naknadno izvijestiti javnost.

- Neće na nas uplašiti. Ne mogu oni nas tužiti koliko mi možemo pričati i ukazivati na nepravilnosti - poručio je Zovko. navodeći da će tražiti da sva suđenja budu javna. 

Potpredsjednicu HND-a Slavicu Lukić zanima hoće li vodstvo HRT-a tužiti i međunarodne organizacije koje su upozorile na programsko urušavanje HRT-a, da vodstvo javne televizije ne razumije ulogu javnih medija, na snažan utjecaj politike na kadrovsku i programsku politiku te kuće, ali i utjecaj interesnih lobija.   

- Vodstvo HRT-a ne bi moglo sudski progoniti HND i novinare koji se usude upozoriti na stanje na HRT-u bez snaže podrške vlasti - zaključila je Lukić.  

Na tiskovnoj konferenciji mogle su se čuti brojne optužbe na račun HRT-.a.  

Najčitaniji članci