Hrvat nacistički zločinac slobodno šeće Austrijom | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 22

Hrvat nacistički zločinac slobodno šeće Austrijom

Hrvat nacistički zločinac slobodno šeće Austrijom
9

Milivoj Ašner (95) odgovoran je za smrt stotine Židova i Roma. Za njim je raspisano nekoliko tjeralica. Austrija ga ne želi izručiti jer je 'preslab'

VIDEO

Milivoj Ašner (95), četvrti čovjek na popisu nacističkih ratnih zločinaca, kojeg traži i Interpol, uživa u Austriji na nogometnom prvenstvu. Ašnera je The Sun uhvatio u šetnji Klagenfurtom sa suprugom Edeltraut. Ašner je optužen da je od 1941. do 1942. godine, tijekom Drugoga svjetskog rata, u Požegi počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Nalog za njegovom tjeralicom izdao je Županijski sud u Požegi. Ašnera gone zbog deportacija stotina Židova, Roma i Srba u koncentracijske logore. Problem je u tome što ga Austrija ne želi izručiti Hrvatskoj jer je "preslab" da bi se suočio s optužnicom za genocid, zločinom protiv čovječnosti i optužnicom za ratne zločine. Ašner je nekad bio policajac i Gestapov agent. Kako piše The Sun, dan je proveo u šetnji sa suprugom, ispijajući kave po gradu, čavrljajući s konobarima i navijačima. Iako je grad pod policijakom opsadom, policajci su ga ignorirali, a svi stanovnici navodno znaju za što je sve optužen. Nakon što je The Sun objavio fotografije "slabašnog" zločinca, Društva žrtava holokausta počela su inzistirati da vlast ipak izruči Ašnera jer, kako se čini, nije toliko slab, a njegovo zadržavanje u Austriji smatraju sramotom za državu. Ašner je rođen u Daruvaru.
The Sun je zaustavio Ašnera i razgovarao s njegovim novinarom. Potvrdio je svoj identitet, ali je negirao da je ratni zločinac ili da je sudjelovao u deportacijama.
- Nije istina. To je urnebesno. Nisam ništa imao s time. Bio sam samo odvjetnik. Nikada nikome nisam naudio - rekao je Ašner.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.