News

Komentari 1

Hrvati putuju manje, troše više i vole adventska putovanja

Hrvati putuju manje, troše više i vole adventska putovanja

Najatraktivnije lokacije za putovanje po Hrvatskoj zimi za sudionike ankete su Zagreb sa okolicom, središnja Hrvatska, Istra i Primorje

Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.

O tome su u ponedjeljak izvijestili iz tvrtke Mastercard, na temelju online ankete MasterIndex o putovanjima provedenog u Hrvatskoj u rujnu na uzorku od oko tisuću korisnika bankarskih usluga od 18 do 55 godina.

U tom su istraživanju u rujnu ove godine, dok je epidemiološka situacija izgledala povoljnije nego krajem studenoga, ispitanici pokazali određeni optimizam za zimska putovanja u inozemstvo i po Hrvatskoj, te je njih 43 posto odgovorilo da to planiraju, naspram 21 posto prošle godine.

Istraživanje je pokazalo i da 37 posto ispitanika ne planira putovanje ove zime, a petina još uvijek ne zna hoće li putovati, odnosno 46 posto je navelo da zimi uopće ne putuju u inozemstvo, od čega njih 41 posto jer im to ne dopuštaju osobne financije, a manje od trećine njih to ne žele zbog pandemije jer putovanja mogu biti otkazana.

Polovica ispitanih ili 51 posto planira pak putovati u neku europsku destinaciju za Advent, što je veliki porast u odnosu na prošlu godinu, kada je to planiralo tek 11 posto.

Četvrtina ispitanika planirala je na doček Nove godine u europske gradove, a na skijanje 17 posto, što je također više od njih 5 posto koji su to planirali prošle godine.

Među svima koji planiraju putovanja, najviše je onih s višom razinom obrazovanja, višim primanjima te iz Istre, Primorja i Gorskog kotara, pri čemu je iz Istre njih 28 posto sigurno da će i putovati ove zime, dok je to u sjevernoj Hrvatskoj znatno manje, njih samo 3 posto.

Na adventska putovanja po Europi Slavonci pak planiraju više ići nego ispitanici iz Istre i Zagreba tj. njih 68 posto naspram njih 47 posto.

Po Hrvatskoj zimi planira putovati 56 posto anketiranih i to najviše na vikend-izlete i u posjet obitelji i prijateljima, a trećina bi i na adventska i novogodišnja putovanja, i to najviše ispitanici s primanjima iznad 9.000 kuna i najviše iz Istre, Primorja, Gorskog kotara i Dalmacije.

Najčitaniji članci