Obavijesti

News

Komentari 4

Hrvati su lani potrošili upola manje na putovanja nego 2019.

Hrvati su lani potrošili upola manje na putovanja nego 2019.

Zbog pandemije i nesigurnosti oko zdravlja na višednevna privatna puovanja nije išlo njih preko 60 posto domaćeg stanovništva, a na poslovna preko 95 posto.

VIDEO

Hrvatski građani lani su zbog pandemije na putovanja išli upola manje nego u 2019. godini i na njih potrošili ukupno 6,7 milijardi kuna. Od toga je 5,4 milijarde kuna, 54 posto manje nego 2019., potrošeno na višednevna privatna i poslovna putovanja, dok 1,35 milijardi, odnosno 60 posto manje, otpada na jednodnevna putovanja.

Podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji je proveo istraživanje na uzorku od 22 tisuće Hrvata starijih od 15 godina koji žive u privatnim kućanstvima. Podaci su prikupljeni putem telefonskom intervjua CATI metodom svakog tromjesečja. 

Prema DZS-ovim podacima o turističkoj aktivnosti, zbog pandemije i nesigurnosti oko zdravlja na višednevna privatna puovanja nije išlo 62,4 posto domaćeg stanovništva, a na poslovna čak 95,3 posto. Na putovanja je lani išlo 1,3 milijuna stanovnika Hrvatske, od čega njih milijun po Hrvatskoj, a ostali u inozemstvo ili i jedno i drugo, a podjednako su putovali i muškarci i žene. Putovali su upola manje nego 2019. i ostvarili 3 milijuna višednevnih privatnih i poslovnih putovanja i 19,5 milijna noćenja, što je 40 posto manje. Većina ostvarenih putovanja ili 2,8 milijuna bila su privatna, što je pad od 55 posto u odnosu na 2019., a izdaci tj. potrošnja na tim putovanjima bila je 50 posto manja ili 4,6 milijardi kuna.

Višednevna poslovna putovanja zbog pandemije su zabilježila još veći pad - bilo ih je u 2020. tek 216 tisuća ili 74 posto manje nego u 2019., a nešto veći je i pad izdataka na ta putovanja, od 77 posto, na 703 milijuna kuna. U Hrvatskoj su ta putovanja smanjena za oko 62 posto, a u inozemstvo za čak 85 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S duge strane, jednodnevnih privatnih i poslovnih putovanjima domaćih u 2020. je bilo 3,9 milijuna ili 50 posto manje nego u godini prije, a za 60 posto, na 1,35 milijardi kuna, smanjeni su i izdaci za to. Od te ukupne potrošnje, milijardu kuna ostvareno je na jednodnevnim putovanjima po Hrvatskoj, koja su i činila većinu tih putovanja ili 3,3 milijuna, što je 54 posto manje nego u 2019. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina