Obavijesti

News

Komentari 4

Hrvati su lani potrošili upola manje na putovanja nego 2019.

Hrvati su lani potrošili upola manje na putovanja nego 2019.

Zbog pandemije i nesigurnosti oko zdravlja na višednevna privatna puovanja nije išlo njih preko 60 posto domaćeg stanovništva, a na poslovna preko 95 posto.

VIDEO

Hrvatski građani lani su zbog pandemije na putovanja išli upola manje nego u 2019. godini i na njih potrošili ukupno 6,7 milijardi kuna. Od toga je 5,4 milijarde kuna, 54 posto manje nego 2019., potrošeno na višednevna privatna i poslovna putovanja, dok 1,35 milijardi, odnosno 60 posto manje, otpada na jednodnevna putovanja.

Podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji je proveo istraživanje na uzorku od 22 tisuće Hrvata starijih od 15 godina koji žive u privatnim kućanstvima. Podaci su prikupljeni putem telefonskom intervjua CATI metodom svakog tromjesečja. 

Prema DZS-ovim podacima o turističkoj aktivnosti, zbog pandemije i nesigurnosti oko zdravlja na višednevna privatna puovanja nije išlo 62,4 posto domaćeg stanovništva, a na poslovna čak 95,3 posto. Na putovanja je lani išlo 1,3 milijuna stanovnika Hrvatske, od čega njih milijun po Hrvatskoj, a ostali u inozemstvo ili i jedno i drugo, a podjednako su putovali i muškarci i žene. Putovali su upola manje nego 2019. i ostvarili 3 milijuna višednevnih privatnih i poslovnih putovanja i 19,5 milijna noćenja, što je 40 posto manje. Većina ostvarenih putovanja ili 2,8 milijuna bila su privatna, što je pad od 55 posto u odnosu na 2019., a izdaci tj. potrošnja na tim putovanjima bila je 50 posto manja ili 4,6 milijardi kuna.

Višednevna poslovna putovanja zbog pandemije su zabilježila još veći pad - bilo ih je u 2020. tek 216 tisuća ili 74 posto manje nego u 2019., a nešto veći je i pad izdataka na ta putovanja, od 77 posto, na 703 milijuna kuna. U Hrvatskoj su ta putovanja smanjena za oko 62 posto, a u inozemstvo za čak 85 posto.

S duge strane, jednodnevnih privatnih i poslovnih putovanjima domaćih u 2020. je bilo 3,9 milijuna ili 50 posto manje nego u godini prije, a za 60 posto, na 1,35 milijardi kuna, smanjeni su i izdaci za to. Od te ukupne potrošnje, milijardu kuna ostvareno je na jednodnevnim putovanjima po Hrvatskoj, koja su i činila većinu tih putovanja ili 3,3 milijuna, što je 54 posto manje nego u 2019. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti