Obavijesti

News

Komentari 176

Hrvati, svaka vam čast što ste maknuli Tita iz centra Zagreba

Hrvati, svaka vam čast što ste maknuli Tita iz centra Zagreba
1

U ekskluzivnom intervjuu za 24sata, Žan Mahnič je naglasio da ne želi nikakav sukob između Hrvatske i Slovenije, već mirno rješenje. Istaknuo je da je cijela priča politički spin Cerara te nam ispričao svoj životni put

VIDEO

To što sam zakazao održavanje sjednice o spremnosti slovenske vojske na eventualni mogući sukob ne znači da želim ili zazivam rat. To je školski primjer lažne vijesti koju je plasirao premijer Miro Cerar kako bi učvrstio svoju političku poziciju, rekao nam je Žan Mahnič (27), predsjednik slovenskog odbora za obranu.

Smatra da nikakav konflikt ili sukob nije u interesu niti jedne države, a pogotovo ne susjednih kao što su Hrvatska i Slovenija.

- Rat definitivno nije rješenje. Slovenija i Hrvatska su prijateljske države, obje su članice Europske Unije i NATO pakta. To je bio čisti medijski spin - tvrdi Mahnič i naglašava da nikada nije otvoreno ‘zveckao oružjem’.

Kako je naveo, na sjednici koju je sazvao, htio je doznati ima li slovenska Vlada alternativne scenarije po kojima bi vojska Slovenije pomagala policiji na granici u implementaciji arbitražne presude te smatra li Vlada da bi do sukoba između Hrvatske i Slovenije uopće i moglo doći. Zbog toga tvrdi kako je sjednica potpuno primjerena i legitimna za Sloveniju, no s njim se nije složio premijer Miro Cerar. On je pak pozvao političku javnost na bojkot sjednice, a izgleda da je u svojoj namjeri uspio. Naime, na Mahničevoj sjednici kvorum nije donesen jer nije bilo većine. Ipak, Mahnič si nije mogao razjasniti zašto ga premijer ne podržava jer je upravo Cerar u jeku migracijske krize koja je pogodila Sloveniju, u zakon o obrani dodao odredbu koja propisuje da u kriznim situacijama
policiji može pomagati upravo vojska.

- Ja sam samo sazvao tu sjednicu kako bismo razgovarali o spremnosti vojske na eventualni sukob. Dakle, nikada nisam zazivao nikakav rat. To je sve zakuhao Miro Cerar. Namjerno je dignuo prašinu oko te teme - tvrdi Mahnič. Istaknuo je da u Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) čiji je član, zagovaraju stajalište da je dogovor oko Piranskog zaljeva nužno postići mirnim putem.

- Moje pitanje premijeru Ceraru bilo bi: Na koji način mislite implementirati arbitražnu presudu mirno, a da pritom ne nastanu novi konflikti? - rekao je Mahnič. Izrazito ga čudi što je lažna vijest o ovoj temi digla toliko prašine u medijskom prostoru i hrvatskoj javnosti. Hrvatski novinari su se, navodi, čudili što odmah nije poslao vojsku na Hrvatsku jer su to očekivali. Mediji su ti koji su nasjeli na spin predsjednika Vlade, tvrdi Mahnič i dodaje da shvaća zašto Hrvatsku odbija implementaciju presude pritom se izvlačeći na kompromitiranost procesa. Unatoč tome, tvrdi da je odluka suda takva kakva je te da pravo treba biti temelj svake države i zato smatra da bi Hrvatska trebala prihvatiti tu odluku. Isto tako, uvjeren je da će dvije države kroz vrijeme ipak pronaći zajednički jezik po tom pitanju.

- Kada bi se formiralo međudržavno tijelo Hrvatske i Slovenije koje bi odlučilo o tom pitanju i jedni i drugi bi mogli biti zadovoljni. Hrvati bi mogli reći da su postigli bilateralni sporazum, a Slovenci da je Hrvatska konačno implementirala arbitražnu presudu - smatra Mahnič i uporno ponavlja da mu je u interesu da se ‘vječno pitanje’ riješi mirnim putem.

- Čestitam Hrvatskoj što je maknula ime Trga maršala Tita, bio je to suvremen potez - rekao je Mahnič. 

Kao dječak sanjao je biti automehaničar

Žan Mahnič predsjednik je slovenskog odbora za obranu. Za politiku se počeo zanimati krajem srednje škole. Kao tipičan, zaigrani dječak koji je vrijeme provodio u igri s prijateljima, sanjao je o karijeri automehaničara, potom odvjetnika, pa i doktora. No, završio je u politici i 2008. se priključio SDS-u koji mu, kako je naveo, najviše odgovara po svjetonazoru i političkim uvjerenjima.

Iako zbog posla nema puno slobodnog vremena, ono malo što ga ipak uspije ukrasti za sebe, voli provoditi svirajući orgulje, odlaskom u lov, radom u vinogradu i druženju s prijateljima. Nije oženjen i trenutačno nema djevojku. U Hrvatskoj je bio nekoliko puta, a čak sedam godina ljetovao je s roditeljima u Umagu. Smatra da je hrvatsko more prekrasno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa