Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
120 komentara

'Hrvaticu su zadržali u SAD-u, ali ne zbog Trumpove uredbe'

Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako ne može ulaziti u detalje cijelog slučaja, ali napominju kako valjana viza u putovnici nije jamstvo ulaska u zemlju, s obzirom na graničnu kontrolu

Demonstrators shut down the lower level loop at LAX during a protest against the travel ban imposed by U.S. President Donald Trump's executive order, at  Los Angeles
Foto: TED SOQUI
120 komentara

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na upit vezan uz Hrvaticu koja je zadržana na aerodromu u Los Angelesu i kojoj nije dopušten ulazak u SAD. 

Iako se prvotno pisalo kako njezino zadržavanje ima veze s novom uredbom američkog predsjednika oko zabrane ulaska u SAD za građane iz sedam muslimanskih država, to se, kako navodi Ministarstvo, pokazalo da ipak nije točno.

Odnosno, hrvatska državljanka je uistinu zadržana u Los Angelesu, ali ne zbog Trumpove uredbe.

Odgovor Ministarstva prenosimo u cijelosti: 

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je putem Generalnog konzulata u Los Angelesu stupilo u kontakt s nadležnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama koje su potvrdile da hrvatskoj državljanki po dolasku u zračnu luku Los Angeles, u subotu 28. siječnja 2017. godine, nije odobren ulazak u SAD tijekom uobičajenog imigracijskog postupka. Navedeno nije imalo nikakve veze s odlukom koju je predsjednik Trump potpisao 27. siječnja 2017. godine. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka ne može ulaziti u detalje cijelog slučaja. Podsjećamo kako valjana viza u putovnici nije jamstvo ulaska u zemlju, obzirom da se prilikom ulaska obavlja granična kontrola. Prilikom obavljanja granične kontrole granična policija ima ovlasti poništenja/ukidanja vize ukoliko utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na državno područje određene zemlje - stoji u odgovoru Ministarstva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message