Obavijesti

News

Komentari 34

Hrvatska banda nestala za 31 sekundu sa šeikovim rubinima

Hrvatska banda nestala za 31   sekundu sa šeikovim rubinima
7

Pljačka je odjeknula Venecijom poput bombe jer, kažu, nitko dosad nije uspio pobjeći preko trga Svetog Marka, na kojemu se nalazi palača, jer je trg danonoćno pod nadzorom mnogih zaštitara i policije

VIDEO

Krađa u Duždevoj palači? Uskoro će biti iznenađenja, rekao je još početkom rujna, glavni ravnatelj talijanske policije Franco Gabrielli.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

01:18

Sad je očito da su istražitelji već tad bili na tragu kradljivcima vrijednih dragulja katarskog šeika, koji su nestali iz palače u Veneciji 3. siječnja ove godine. Među petoricom pljačkaša, koje je u koordiniranoj akciji s kolegama iz Italije uhitila hrvatska policija, su državljanin Hrvatske i BiH Vinko Tomić (60), hrvatski državljani Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48) te državljanin Srbije Goran Perović (54).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako neslužbeno doznajemo, talijanska policija traga za još jednim članom bande koji je u bijegu. Navodno je riječ o državljaninu Srbije Draganu Mladenoviću. Dva dana nakon uhićenja u javnost su iscurile nove informacije o nevjerojatnoj pljački dragulja iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija. Kolekcija neprocjenjive vrijednosti bila je izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom “Blaga mogula i maharadža”.

Drski lopovi vraćali su se na izložbu čak tri puta te su tek iz trećeg pokušaja iz staklene vitrine uspjeli ukrasti nekoliko pari naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna te broš od platine i rubina vredniji od 13 milijuna kuna.

Prvi put pokušali su 30 prosinca 2017. godine. Kako ih sumnjiči talijanska policija, Tomić je pokušavao nasilno otvoriti više staklenih vitrina u prostoriji u kojoj su bili izloženi, a tijelima su ga skrivali Đurkin i Grgić. Sumnjivim ponašanjem privukli su pažnju zaštitara, koji je sve posjetitelje udaljio od vitrina. Kako su ostali praznih ruku, palaču su ponovno posjetili 2. siječnja 2018. godine. Za otvaranje vitrina opet je bio zadužen Tomić, dok su ga Đurkin i Grgić zaklanjali. Ovaj put s njima su bili i Goran Perović te Dragan Mladenović, koji su pazili da tko ne naiđe u salu. Ni drugi put nisu uspjeli ništa otuđiti jer su ih stalno ometali posjetitelji.

Sljedeći dan, 3. siječnja, bio je posljednji dan izložbe, koja je trajala više od mjesec dana. Bio je to dan D za bandu kradljivaca. Znali su, ako sad ne uspiju, drugu priliku u Veneciji neće imati. Nadzorne kamere koje pokrivaju svaki pedalj prostorije snimile su Tomića, odjevenog u svijetlu odjeću s “kačketom” na glavi kako nonšalantno obilazi i razgledava izloške s ostalim posjetiteljima. Na snimci se potom vidi kako ostali posjetitelji lagano odlaze, dok u sali ostaju samo Tomić i jedan od pomagača, odjeven u svijetlu jaknu s tamnom kapom na glavi. Navodno je riječ o Draganu Mladenoviću. Dok on stražari u prostoriji, ispred sale se nalazi Goran Perović.

Tog 3. siječnja Tomić je uspio otvoriti vitrinu te iz nje ukrasti naušnice i broš, čija je vrijednost gotovo 20 milijuna kuna. Trebala mu je samo 31 sekunda nakon što su ostali posjetitelji izašli da spremi plijen i izađe. Na snimci se vidi i kako iz džepa vadi jednokratnu prozirnu rukavicu, koju je navukao na ruku kako ne bi ostavio otiske prstiju. Iskusni kradljivci znali su da kamere prate svaki njihov pokret, no nisu se ni pokušali sakriti.

Nakon krađe, sumnja policija, Tomića i Mladenovića na lokaciji Piazzale Roma čekao je Želimir Grbavec te ih odvezao dalje svojim VW Passatom sive boje zagrebačkih registracija.

Pljačka je odjeknula Venecijom poput bombe jer, kažu, nitko dosad nije uspio pobjeći preko trga Svetog Marka, na kojemu se nalazi palača, jer je trg danonoćno pod nadzorom mnogih zaštitara i policije. I sama palača ima nevjerojatnu zaštitu, a godišnje je posjeti 1,4 milijuna ljudi. Talijanski mediji prenose kako je gotovo sigurno da je banda polučila uspjeh samo zato što su u palači imali “krticu”. Talijanska policija navodno za pomoć pljačkašima sumnjiči ženu, zaposlenicu u palači.

Ona je, izgleda, ostavila vitrinu lagano odškrinutu kako bi lopovi bez problema uzeli nakit te uspjeli pobjeći prije nego što se upali alarm. Žena je Venecijanka i priveli su je na ispitivanje. Ranije nije kažnjavana.

Snimka pljačke: Hrvati ukrali nakit vrijedan tri milijuna eura
Snimka pljačke: Hrvati ukrali nakit vrijedan tri milijuna eura

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro jučer je na tiskovnoj konferenciji poručio: “Nadam se da su sad svi koji su mislili da se u Veneciji mogu izvući lagano nakon ovakvih zlodjela naučili lekciju”. Na upit novinara o tome što je s ukradenim nakitom rekao je da ne može ništa otkriti kako ne bi kompromitirao istragu. Talijanski mediji nagađaju da je dio nakita već vraćen u zbirku.

Talijanski mediji pišu da je policija identificirala Tomića zahvaljujući fotografiji koju je objavio na društvenoj mreži. Na toj fotografiji, navode, Tomić ima isti prsten koji je nosio u trenutku krađe. Tomića, kojeg su mediji “prokazali” kao jednog od članova zloglasne međunarodne bande kradljivaca, Pink Panther, Grbavca i Grgića policija je uhitila na području policijske uprave zagrebačke u srijedu. Kako neslužbeno doznajemo, Tomića su uhitili u njegovu domu u Harmici. Istog dana u Istri uhitili su Vladimira Đurkina, dok je Goran Perović “pao” na graničnom prijelazu Tovarnik u četvrtak.

Četvorku uhićenu u srijedu ispitali su na nadležnim županijskim sudovima te im odredili ekstradicijski pritvor radi predaje talijanskim vlastima.

- Mogu potvrditi da je moj klijent uhićen po Europskom uhidbenom nalogu Republike Italije - kratko je kazao Gordan Preglej, odvjetnik Vinka Tomića.

Kako doznajemo, na ročištu na kojemu se odlučivalo o osnovanosti zahtjeva i istražnom zatvoru Tomić se protivio izručenju. Njega se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u nekoliko europskih država u sklopu kriminalne organizacije “Pink Panther” te je za njim raspisana međunarodna potraga. Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj, Monaku, od kojih je svaka “teška” po nekoliko milijuna dolara. Između ostalog, švicarsko pravosuđe traži ga zbog krađe nakita u vrijednosti od 8 milijuna švicarskih franaka u Baselu tijekom izložbe “Baselworld 2011” u ožujku 2011. godine, priopćio je MUP, ne navodeći identitet osumnjičenog.

Četvorici Hrvata pljačkaša su odredili ekstradicijski pritvor
Četvorici Hrvata pljačkaša su odredili ekstradicijski pritvor

- Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cijela mi je obitelj preko noći ostala na cesti. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem obitelji da preživi - pisao je tako Vinko Tomić još 1995. godine sucu na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrijednih više od 6,5 milijuna kuna. Tad se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovu životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebjegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Njemačku gdje nije mogao naći posao, piše Večernji list.

O Tomiću je u svibnju pisao Dnevni avaz, nakon što je britanski Scotland Yard objavio fotografiju Vinka Osmakčića, jednog od identiteta kojim se Tomić koristio. Za njim su tragali zbog krađe tri dijamantna prstena sa sajma umjetnosti “Masterpiece” u Kraljevskoj bolnici u Londonu 2017. godine, koja vrijede više od dva milijuna eura (14,86 milijuna kuna). Uz ova dva imena, znao je koristiti identitet Jure Markelića iz Zvornika, iako je zapravo rođen u Brčkom u BiH.

Vladimir Đurkin rodom je iz Zagreba, no živi i radi u Medulinu. Zvonko Grgić radi za privatnu zaštitarsku tvrtku koja osigurava brodove od napada. Na profilu često objavljuje fotografije na kojima pozira u pancirki i s dugim oružjem. Želimir Grbavec je suvlasnik obrta za elektrotehničke usluge. Između ostalog, bavi se tehničkom zaštitom, odnosno postavljanjem alarma i videonadzora.

Što se tiče same izložbe, ona je posvećena draguljima i indijskom nakitu koji datira od 16. stoljeća do danas. U Italiji je bila prvi put. Nakit pripada zbirci Al-Thani, a sadrži 270 primjeraka. Hamad bin Khalifa Al Thani, katarski šeik, u indijski nakit zaljubio se 2009. tijekom izložbe u Londonu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a