Obavijesti

News

Komentari 922

Čak 22.000 birača više izašlo na izbore nego 2017. Na incident u Sisku je reagirala i policija

Čak 22.000 birača više izašlo na izbore nego 2017. Na incident u Sisku je reagirala i policija
9

Hrvatska bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati - tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti - ima tri milijuna 660 tisuća birača

LOKALNI IZBORI 2021.: PRATITE REZULTATE UŽIVO DANAS OD 18:30

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
17.30

Izlaznost na lokalne izbore do 16.30 bila je 35,54 posto. To je 22 tisuće birača više nego 2017., rekao je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski za Hrvatski radio.  

Više pročitajte OVDJE

16.06

Više od 2300 pozitivnih i u samoizolaciji izrazili želju dati svoj glas 

Želju glasovati na nedjeljnim lokalnim izborima izrazilo je nešto više od 2300 osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji.

Naime, birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati o svojoj želji.

Tu je želju izrazilo 870 birača pozitivnih na koronavirus i 1. 351 u samoizolaciji, kazao je u nedjelju poslijepodne Slaven Hojski, glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Birač pozitivan na koronavirus, kojemu pred vrata kuće ili stana dolaze članovi biračkog odbora, glasuje ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja, ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora.

Ipak, da bi mu se utvrdio identitet, takav birač je dužan članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji.  

Hrvatska ima iskustvo glasovanja zaraženih koronavirusom i onih u samoizolaciji, a prvi put glasovali su na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine. 

Unatoč sumnjama i strahovanjima, izbori se nisu pokazali kao širitelj zaraze koronavirusom.

15.00

MUP: Gužve na granicama nemaju veze s izborima

Na izborni dan, od ponoći do podne, u Hrvatsku su, prema kategoriji neodgodivog osobnog razloga, ušla 892 hrvatskih državljana, što ne odudara od prosjeka u odnosu na prošlu i pretprošlu nedjelju, izvijestili su iz MUP-a.

U Hrvatsku su, prema podacima MUP-a, na izborni dan od ponoći do 12 sati ušla 892 hrvatska državljana, dok su u nedjelju, 2. svibnja u Hrvatsku do podne ušla 724 državljana, a u nedjelju, 9. svibnja njih 683.

U MUP-u kažu da čekanja na pojedinim graničnim prijelazima iz pravca Bosne i Hercegovine te Srbije nastaju zbog povratka putnika nakon produljenog blagdanskog vikenda u pojedinim EU državama, a pojačan je promet putnika i na izlazu iz Hrvatske na prijelazima sa Slovenijom.

S obzirom na upite o dolascima hrvatskih državljana s pravom glasa na lokalnim izborima, bez obzira iz koje države dolaze, MUP podsjeća da su u skladu s ranije postojećom Odukom o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske definirane iznimke kad su u pitanju neodgodivi osobni razlozi.

Napominju pritom da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, a ako u tom roku ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.

MUP također naglašava da se na dan izbora ta Odluka kao i postojeći režim prelazaka granice nisu promijenili te da su se svi putnici prilikom boravka u Hrvatskoj, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni pridržavati općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

14.30

Incident u Sisku

Na jednom biračkom mjestu u Sisku, u prostorijama Osnovne škole Viktorovac, nakratko je prekinut postupak glasovanja nakon što je jedan muškarac, kako kažu svjedoci, ondje došao s većim brojem glasačkih listića.

Incident se dogodio u 12,12 sati, kada je biračkom mjestu pristupio jedan muškarac.

Budući da je narušavanjem javnog reda i mira izazvao incident, pozvana je i policija koja je ubrzo intervenirala.

Kako je za Hinu potvrdio glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, muškarac je doveden u prostorije policije na obavijesni razgovor, a glasanje je nastavljeno.

U Gradskom izbornom povjerenstvu također su potvrdili dojavu o incidentu, ali o detaljima još nisu mogli govoriti. No, kako su rekli neki svjedoci, muškarac je došao s većim brojem glasačkih listića, što je izazvalo prijepore. 

Inače, kažu iz GIP-a, drugih dojava o nepravilnostima na biračkim mjestima, do 14 sati nije bilo.

14.00

Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izbore.

U gradskom izbornom povjerenstvu kažu da je to jedna ozbiljna pritužba birača i stranaka.

Njima je stranka Možemo! prijavila da su tijekom jutra zaprimili niz prijava birača da im sa četiri telefonska broja stiže poruka kojom se sugerira da glasaju za tu političku platformu, a Povjerenstvo je taj dopis proslijedilo HAKOM-u na daljnje postupanje, uz molbu da blokiraju četiri telefonska broja koja su navedena u prijavi.

U Povjerenstvu kažu da nisu imali drugih većih kršenja izbornih pravila i da izbori teku regularno.

No, na nekim mjestima uočeno je da su neki birači zaokruživali svoj izbor grafičkom olovkom zbog čega je povjerenstvo zatražilo da se glasuje kemijskom olovkom, dok su na nekim mjestima članovi biračkih odbora nosili zaštitnu masku ispod nosa.

Najveći odaziv u Donjem Gradu, a najmanji u Donjoj Dubravi 

Ranije u nedjelju povjerenstvo je dobilo dva prigovora da se birače pitalo hoće li glasati samo za gradonačelnika zbog čega su pozvali biračke odbore da biračima, bez da ih prethodno pitaju, uruče sva četiri listića, bez pitanja žele li glasati za sve vrste izbora.

To, kažu, nije bila masovna pojava, a razlog je u tome što su zagrebački izbori specifični s obzirom na to da se, uz lokalne izbore, održavaju i mjesni izbori na kojima se biraju članovi Vijeća gradskih četvrti i Mjesnih odbora. 

U Zagrebu se do 11,30 sati na izbore odazvalo ukupno 15, 39 posto birača, što je neznatno manje nego na prvom krugu izbora 2017. kad je odaziv do 11,30 15,40 posto.

Najveći odaziv po gradskim četvrtima zabilježen je u Donjem gradu i iznosi 17,27 posto, a najmanji od 13,17 posto u Donjoj Dubravi i u četvrti Pešćenica-Žitnjak gdje je glasovalo 13,72 posto birača.

Komentari 922