News

Komentari 16

Hrvati su u centru Beča otkrili tri i pol metra dugu kravatu...

Hrvati su u centru Beča otkrili tri i pol metra dugu kravatu...

To je za Hrvatsku vrlo važan dan, nakon šest i pol godina članstva i nakon duge bitke za punopravno članstvo danas smo na čelu EU-a, što je velika odgovornost, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora

Hrvatska će dati sve od sebe kako bi pokazala svoj kapacitet i viziju tijekom predsjedanja Vijećem EU-a i očekuje potporu svih prijateljskih zemalja, među kojima je svakako Austrija, izjavio je u srijedu u Beču predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- Velika čast i zadovoljstvo je biti danas u Austriji u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije - rekao je novinarima Jandroković koji na poziv austrijskog kolege Wolfganga Sobotke boravi u Beču sa suprugom gdje nazoči tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara u Musikvereinuu.

Kazao je da se EU nalazi u zahtjevnom razdoblju, a ključna dva izazova bit će proračun za idućih sedam godina i brexit.

- Dat ćemo sve od sebe kako bismo pokazali da Hrvatska ima kapaciteta i vizije biti na čelu tako važne organizacije - istaknuo je on dodavši kako očekuje "potporu svih zemalja, posebice prijateljskih država. Zato mi je drago da sam danas u Austriji."

Prvog dana predsjedanja u centru Beča otkrivena je kravata u čast Hrvatske. Na otkrivanju su bili ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

- Mislim da će je svi uočiti. Hrvatska kravata prepoznatljiva je kao hrvatski brend, tako ćemo isto dobiti i pozornost običnih građana koji šeću ovuda - rekao je Grlić Radman.

Hrvatska je preuzela 1. siječnja šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, šest i pol godina nakon što je postala članicom EU-a.

- To je za Hrvatsku vrlo važan dan, nakon šest i pol godina članstva i nakon duge bitke za punopravno članstvo danas smo na čelu EU-a, što je velika odgovornost - rekao je Jandroković nakon što je zajedno sa Sobotkom razgledao izložbu na Heldenplatzu prigodom 25 godina članstva Austrije u EU i u povodu hrvatskog preuzimanja predsjedništva. 

Predsjednik austrijskog parlamenta Sobotka rekao je da je za Austriju "Hrvatska prijateljska i važna država koja je preuzela predsjedanje Vijećem EU". 

Podsjetio je da je Hrvatska u posljednje vrijeme bila domaćin niza međunarodnih konferencija i kazao kako to  jako dobro radi te da je sve što je poduzela i u interesu Austrije.

- Mislim da je Hrvatska dobro pripremljena za predsjedanje Vijećem EU-a i radujem se njenom predsjedanju u prvom polugodištu ove godine - ocijenio je Sobotka.

Nakon Novogodišnjeg koncerta Jandroković i Sobotka razgovarat će na radnom sastanku o bilateralnim odnosima, europskim temama, jugoistočnoj Europi.

(jt)

Najčitaniji članci