Obavijesti

News

Komentari 6

Hrvatska ima nove magistre vojnog uređenja i upravljanja

Hrvatska ima nove magistre vojnog uređenja i upravljanja
1

Studijskim programima na Hrvatskom vojnom učilištu Franjo Tuđman, pokrivaju se sve tri grane Hrvatske vojske kojim se osiguravaju budući obrazovani naraštaji koji će voditi HV. Promovirano je 132 diplomata

VIDEO

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u ponedjeljak da je Hrvatska vojska po prvi put dobila 55 magistara vojnog vođenja i upravljanja i vojnog inženjerstva.

- Studijskim programima: Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Vojna aeronautika i Vojno pomorstvo, pokrivamo sve tri grane HV-a kojim će se osigurati kontinuitet i osigurati visoko obrazovane ljude da je ubuduće vode - rekao je Krstičević na obilježavanju 28. godišnjice Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) Dr. Franjo Tuđman i promociji polaznika diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU).

Krstičević je pri tome nazočio promociji 12. naraštaja kadeta diplomskih studija VI i VViU te 12. i 13. naraštaju preddiplomskih studija VI i VViU, koji su primili diplome zagrebačkog Sveučilišta.

Ukupno su promovirana 132 diplomanta, od kojih šest stranih polaznika iz BiH, Crne Gore i Republike Kosovo. Od ukupnog broja njih 31 su žene. Od svih diplomiranih kadeta, 96 je dobilo čin poručnika i raspoređeno je u postrojbe HV-a, a šest stranih kadeta otišli su u svoje matične zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također je najavio da će HVU Dr. Franjo Tuđman iduće godine postati Sveučilište za obranu i sigurnost Dr. Franjo Tuđman.

Iskorak na području obrane i sigurnosti 

- Sa tom transformacijom napravit ćemo ogroman iskorak, a obrazovanje na području obrane i sigurnosti dobit će novu dimenziju, čime će znanstveni i obrazovni potencijal obrambenog resora još više doći do izražaja - istaknuo je.

Najavio je da će ustrojiti novi studij domovinske sigurnosti, koji će osigurati interdisciplinarni model osiguranja, istraživanja te stjecanja novih nedostajućih kompetencija u sustavu domovinske sigurnosti.

Krstičević je naglasio da će tako Sveučilište za obranu i sigurnost Dr. Franjo Tuđman postati središnje mjesto za školovanje hrvatskih vojnika i ostalih sudionika sustava domovinske sigurnosti.

Istaknuvši važnost domovinske sigurnosti kao odgovor na suvremene sigurnosne ugroze, izaslanik hrvatske predsjednice Zrinko Petener rekao je kako će zadaća HVU-a biti školovati nove voditelje tog sustava koji će promjeniti cjelokupnu paradigmu sigurnosti.

- Oni će biti jamac da će Hrvatska u godinama pred nama biti sposobna nositi se sa svim suvremenim izazovima - naglasio je.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako je sposobnost brze prilagodbe i svladavanje novih znanja i vještina u kratkom vremenu imperativ današnjice, zato je obrazovanje mladih za te izazove iznimno važan i odgovoran posao.

Naglasio je da su hrvatske vojne škole i programi prepoznati izvan granica zemlje, što govori i o njihovoj kvaliteti, zbog čega svake godine raste broj njihovih polaznika iz savezničkih i partnerskih zemalja.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag