News

Komentari 6

Hrvatska je druga najgora u EU po nepovjerenju u sudstvo

Hrvatska je druga najgora u EU po nepovjerenju u sudstvo

Iako ima najveći broj sudaca, Hrvatska do sada nije značajno poboljšala učinkovitost dok je nepovjerenje u neovisnost sudstva čak i porasla. U Hrvatskoj rješavanje predmeta na sudovima traje najdulje

Nepovjerenje građana u neovisnost sudstva u Hrvatskoj je najveće u Europskoj uniji, pokazuje zadnji izvještaj Europske komisije o učinkovitosti sudstva, piše Jutarnji. No, prvaci smo kada se gleda broj sudaca na jednog stanovnika.

Na neslavnom smo prvom mjestu po nepovjerenju u neovisnost sudova. Čak 68 posto ispitanih kao razlog navodi utjecaj Vlade i političara na sudstvo, dok oko 63 posto kao razlog smatra utjecaj i pritisak ekonomskih i drugih interesa. Iako ima najveći broj sudaca, Hrvatska do sada nije značajno poboljšala učinkovitost dok je nepovjerenje u neovisnost sudstva čak i porasla.

Iza Hrvatske slijede Slovačka, Poljska i Bugarska. Najveće povjerenje građana u neovisnost sudstva je u Austriji, Finskoj, Nemačkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj.

U Hrvatskoj rješavanje predmeta na sudovima traje najdulje, iako se smanjuje. Na 100 stanovnika, za razdoblje od 2012. do 2019. godine, Hrvatska je na dnu. Tu je i po novcu koji se iz proračuna izdvaja za sudstvo. U odnosu na BDP, Hrvatska je pri vrhu jer smo među najsiromašnijim državama članicama EU.

 

Najčitaniji članci