Obavijesti

News

Komentari 16

"Hrvatska je predana zaštiti manjina i ranjivih skupina"

"Hrvatska je predana zaštiti manjina i ranjivih skupina"
1

Hrvatska je predsjedanje Vijećem Europe preuzela 18. svibnja od Danske i prvi puta predsjeda tom paneuropskom organizacijom od 1996., kada je postala članica

VIDEO

Hrvatska je tijekom svog predsjedanja Vijećem Europe (VE) predana aktivnoj i vodećoj ulozi u zaštiti i promicanju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, rekla je u petak ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine VE-a koji se održava u Hrvatskom saboru.

- Hrvatska je predana aktivnoj i vodećoj ulozi tijekom našeg predsjedanja u zaštiti i promicanju ljudskih prava demokracije i vladavine prava - kazala je ministrica.

Hrvatska prepoznaje da Vijeće Europe ima ključnu ulogu u procesu europske izgradnje sve od svog osnutka 1949., istaknula je.

Za nas, nastavila je ministrica, Vijeće Europe predstavlja temeljnu organizaciju za postavljanje standarda u promicanju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u Europi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Primjenjujući te standarde u našim društvima, mi države članice potvrđujemo predanost našim zajedničkim vrijednostima - istaknula je Pejčinović Burić.

Hrvatska vlada  snažno podržava potrebu nastavka reforme vijeća Europe, organizacije koja se također suočava s velikim izazovima, rekla je u obraćanju.

- Hrvatska tijekom predsjedanja namjerava usko surađivati i s Parlamentarnom skupštinom i s glavnim tajnikom glede definiranja jasnih i dugoročnih perspektiva i strategija. U tom pogledu, vrlo je važno postići veće jedinstvo država članica koje se temelji na dijalogu i međusobnoj suradnji - kazala je Pejčinović Burić.

Kao četiri glavna prioriteta tijekom našeg predsjedanja Vijećem Europe, Pejčinović Burić navela je borbu protiv korupcije, učinkovitu zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute.

Što se korupcije tiče, ministrica je kazala da niti jedna institucija niti upravno tijelo nije imuno na tu negativnu pojavu te najavila ministarsku konferenciju na temu jačanja transparentnosti i odgovornosti s ciljem prevencije korupcije 15. i 16. listopada u suradnji s Tajništvom skupine država za borbu protiv korupcije VE-a. (GRECO).

Hrvatska će tijekom svog predsjedanja također održati više konferencija o zaštiti i pravima manjina i ranjivih skupina, među kojima je i konferencija kojom se obilježava 20. godišnjica okvirne konferencije za zaštitu nacionalnih manjina 18. i 19. lipnja u Strasbourgu, kazala je ministrica. 

Najavila je i posebnu konferenciju o Romima "Od obrazovanja do zapošljavanja", a trebala bi se održati 25. i 26. rujna na Brijunima.

Hrvatska je predsjedanje Vijećem Europe preuzela 18. svibnja od Danske i prvi puta predsjeda tom paneuropskom organizacijom od 1996., kada je postala članica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina