Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

"Hrvatska je predana zaštiti manjina i ranjivih skupina"

Hrvatska je predsjedanje Vijećem Europe preuzela 18. svibnja od Danske i prvi puta predsjeda tom paneuropskom organizacijom od 1996., kada je postala članica

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
16 komentara

Hrvatska je tijekom svog predsjedanja Vijećem Europe (VE) predana aktivnoj i vodećoj ulozi u zaštiti i promicanju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, rekla je u petak ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine VE-a koji se održava u Hrvatskom saboru.

- Hrvatska je predana aktivnoj i vodećoj ulozi tijekom našeg predsjedanja u zaštiti i promicanju ljudskih prava demokracije i vladavine prava - kazala je ministrica.

Hrvatska prepoznaje da Vijeće Europe ima ključnu ulogu u procesu europske izgradnje sve od svog osnutka 1949., istaknula je.

Za nas, nastavila je ministrica, Vijeće Europe predstavlja temeljnu organizaciju za postavljanje standarda u promicanju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u Europi. 

- Primjenjujući te standarde u našim društvima, mi države članice potvrđujemo predanost našim zajedničkim vrijednostima - istaknula je Pejčinović Burić.

Hrvatska vlada  snažno podržava potrebu nastavka reforme vijeća Europe, organizacije koja se također suočava s velikim izazovima, rekla je u obraćanju.

- Hrvatska tijekom predsjedanja namjerava usko surađivati i s Parlamentarnom skupštinom i s glavnim tajnikom glede definiranja jasnih i dugoročnih perspektiva i strategija. U tom pogledu, vrlo je važno postići veće jedinstvo država članica koje se temelji na dijalogu i međusobnoj suradnji - kazala je Pejčinović Burić.

Kao četiri glavna prioriteta tijekom našeg predsjedanja Vijećem Europe, Pejčinović Burić navela je borbu protiv korupcije, učinkovitu zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute.

Što se korupcije tiče, ministrica je kazala da niti jedna institucija niti upravno tijelo nije imuno na tu negativnu pojavu te najavila ministarsku konferenciju na temu jačanja transparentnosti i odgovornosti s ciljem prevencije korupcije 15. i 16. listopada u suradnji s Tajništvom skupine država za borbu protiv korupcije VE-a. (GRECO).

Hrvatska će tijekom svog predsjedanja također održati više konferencija o zaštiti i pravima manjina i ranjivih skupina, među kojima je i konferencija kojom se obilježava 20. godišnjica okvirne konferencije za zaštitu nacionalnih manjina 18. i 19. lipnja u Strasbourgu, kazala je ministrica. 

Najavila je i posebnu konferenciju o Romima "Od obrazovanja do zapošljavanja", a trebala bi se održati 25. i 26. rujna na Brijunima.

Hrvatska je predsjedanje Vijećem Europe preuzela 18. svibnja od Danske i prvi puta predsjeda tom paneuropskom organizacijom od 1996., kada je postala članica.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message