Obavijesti

News

Komentari 305

Kolona sjećanja duga je čak tri kilometra: 'Dolazit ću u Vukovar dok god budem mogao hodati'

Kolona sjećanja duga je čak tri kilometra: 'Dolazit ću u Vukovar dok god budem mogao hodati'

Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

UŽIVO IZ VUKOVARA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
12.30

Na Memorijalnom groblju izaslanstva polažu vijence.

12.23

'Mislio sam da će me srce izdati kad sam čuo da je pao Vukovar'

Ivo Vukasović Palin alkar je iz Sinja i sudjeluje u Koloni sjećanja.

Bio sam u Domovinskom ratu, dolazak ovdje mi znači sve. Svake godine sam u koloni. Dok god budem mogao hodati, svake godine bit ću u Vukovaru, kaže Vukasović.

Na dan pada Vukovara bio je u Sinju.

- Mislio sam da će me izdat srce. Zamantalo mi se od tuge - kaže.

12.15

Nadomak groblja postavljeni su zvučnici, izgovaraju se imena svih onih kojima se danas odaje počast, ljudi u tišini prolaze kraj njih, utihnula je i glazba.

12.00

Zdenka Gmajnić, udovica je hrvatskog branitelja koji je preminuo prije pet mjeseci i rođena Vukovarka.

- Bila sam u Vukovaru do pada. Tu u blizini ima jedan bunker u kojem je bilo nas 27 sa svojom djecom, sa starima. Otamo smo potjerani na cestu, na groblje, gdje su nas dočekali s tenkovima i tamo su nas trpali u kamione i odveli su nas na Ovčaru. Ustvari, prije toga su nas stavili u autobuse na jednom punktu i onda su nas tjerali da iz tih autobusa tjerali da idemo u hangare, ali smo se jako bojali da nas ne uguše plinom pa smo ostali u autobusu. Onda su nas vozali pet dana po Srbiji i na kraju smo završili u Sremskoj Mitrovici. Na naplatnim kućicama u Šidu su jednog mladića koji se htio provući s nama civilima pretukli do krvi. Moje dijete od 12 godina je to gledalo i nikad tu sliku neću zaboraviti. U Sremskoj Mitrovici su nad držali nekoj dvorani i otamo smo krenuli za Bosnu. Kad smo prelazili iz autobusa u autobus pucali su po nama. Uspjeli smo preživjeti i došli u Zagreb. U Zagrebu nas nitko nije dočekao. Tada sam imala 39 godina. U Vukovar sam se vratila 2011. kad je moj muž koji je bio logoraš i invalid uspio dobiti stan. Svi ostali su dobili prije njega - rekla je i kroz suze poručila kad je vidjela kakav je Vukovar nakon pada da je mislila da se nikad tu više neće vratiti.

24sata

Suprug Dominik je mjesecima bio u logoru gdje su ga zvjerski mučili. Preživio je dva infarkta, dobio je dva karcinoma i preminuo prije pet mjeseci sa samo 45 kilograma.

11.32

Vukovarska kolona nikada nije bila duža. Početak je već kod vodotornja, a kraj je tek odmakao od bolnice. Kolona je duga oko tri kilometra.

Komentari 305