Obavijesti

News

Komentari 85

Hrvatska odgovara rentijerima i mafiji. Dugo ćemo propadati...

Hrvatska odgovara rentijerima i mafiji. Dugo ćemo propadati...

Pretvoriti ovakvu zemlju u golemi starački dom i utočište rentijera smrtni je grijeh struktura, ali i onih koji ih biraju. Ali uz ovakve resurse nećemo ni propasti, samo ćemo propadati

VIDEO

Imamo dvije vijesti. Najprije loša. Nećemo uspjeti. Du du du, nema nam pomoći…

Šalu na stranu, ozbiljna analiza doista vodi prema zaključku da ćemo nastaviti istim putem još godinama. Prvo, u Hrvatskoj se – ovaj uvid dugujemo dr. Borisu Podobniku – formirala moćna, nesavladiva koalicija nesposobnih.

Oni drže vodeće stranke, javna poduzeća, sudove, oni nameću pravila igre, određuju kadrove, kriterije podobnosti i nepodobnosti. O tome tko će pobijediti na natječaju za Miss ne odlučuje ljepota nego žiri, rekao je jednom neki američki ekonomski genij. Na svim važnim mjestima u nomenklaturi su odabrani ljudi, koji će gurati sebi slične. Tu dolazimo do drugog mjesta analize.

Svi oni kojima se ovo stanje ne sviđa i spremni su natjecati se u ozbiljnijoj ligi odlaze na Zapad ili Sjever. Tako se u Hrvatskoj rješava problem nezaposlenosti; oni koji odlaze (treće) šalju stotine milijuna eura tzv. doznaka i time održavaju socijalni mir u zemlji.

Četvrto, Hrvatska će u dogledno vrijeme dobiti milijarde Covid-19 eura, koji će ojačati kleptokratski, klijentelistički sustav, a on će osigurati još veću moć šefu vlade i HDZ-a.

Peto, dodatnih 600 milijuna eura za obnovu Zagreba bit će strašno oružje u rukama zagrebačkoga gradonačelnika, bez obzira na tko će formalno držati ključeve blagajne. Uz ovakve politike nečinjenja i oslanjanja na doznake, Hrvatska će postati zemlja ugodnog života za zaposlenike dijela javnog sektora, vlasnike apartmana, korisnike EU subvencija, političare i mafiju. Ostali će bježati, a oni koji ostaju ovdje sigurno se neće “množiti i napučivati zemlju”. To je cijena koju ćemo platiti za nečinjenje.

Pretvoriti ovakvu zemlju u golemi starački dom i utočište rentijera smrtni je grijeh struktura, ali i onih koji ih biraju. A sada dobra vijest: uz ovakve resurse nećemo ni propasti, samo ćemo propadati.

Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine…

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.