Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
76 komentara

Hrvatska slala oružje, oklopna vozila i raketne bacače ISIL-u?

Bugarska novinska agencija objavila je da je Hrvatska među zemljama koje su opskrbile ISIL oružjem i tenkovima. Dostavu oružja, tvrde, organizirao je NATO

REUTERS
Foto: REUTERS
76 komentara

Diplomatski izvor za bugarsku novinsku agenciju World Tribune otkrio je da je dio oružja koje koristi Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) došao iz istočnoeuropskih zemalja. Između Bugarske, Rumunjske i Ukrajine, tu je navedena i Hrvatska. Diplomatski izvori tvrde da ISIL koristi oružje zapljenjeno od američkih vojnika u Iraku, ali da im je većina oružja stigla iz zemalja bivšeg Istočnog bloka, te da je to oružje naručeno prije više od godinu dana. Diplomatski izvor rekao je da je u dostavi oružja najviše pomagao NATO, točnije Turska. 

Obavještajne službe NATO-a su olakšavale dostavu oružja i novčanih sredstava ISIL-u pod krinkom humanitarne pomoći Siriji. Izvor je ruskoj državnoj televiziji RIA-Novosti, rekao da ih je Hrvatska opskrbljivala sa oklopnim vozilima i raketnim bacačima. Rumunjska je slala tenkove, Ukrajina pješačka borbena vozila, a Rumunjska municiju. Izvori navode da je ISIL regrutirao svoje vojnike u Bosni, Bugarskoj i Kosovu za rat u Iraku i Siriji. Početkom kolovoza na Kosovu je uhićeno 40 potencijalnih ISIL-ovih agenata. Vjeruje se da se najmanje 200 Muslimana sa Kosova pridružilo ISIL-u i Nusra Frontu za obranu Levanta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message