Obavijesti

News

Komentari 20

Hrvatska u problemu: Povećat će se izdvajanje za projekte EU

Hrvatska u problemu: Povećat će se izdvajanje za projekte EU
1

Premijer Andrej Plenković stigao je u četvrtak u poslijepodnevnim satima u Bruxelles na izvanredni sastanak Europskog vijeća na kojem će se raspravljati o proračunu EU za razdoblje od 2021. do 2027.

VIDEO

Na sastanak dolaze premijeri svih država članica, a dvorana je rezervirana sve do vikenda jer se pretpostavlja da će se odužiti na nekoliko dana. Naš premijer uoči sastanka poručio je kako ne može prejudicirati hoće li se kompromis oko tog proračuna postići ovih dana. 

Pogledajte video:

- Pretpostavljam da svi dolaze sa konstruktivnim pristupom i to je ono što nam treba za postizanje kompromisa. No, isto tako osjećam prema konzultacijama koje vodim, da ima puno zemalja koje bi željele određene promjene. U ovom trenutku rano je za pretpostaviti kako će proći ovaj prvi krug sastanka. Vidjet ćemo hoće li već sutra biti moguće iznaći neka rješenja - rekao je. 

A prijedlog koji je na stolu ne ide baš na ruku Hrvatskoj. Naime, u tom novom proračunu predlaže se da se nacionalna komponenta u financiranju EU projekta poveća s dosadašnjih 15 na 25 posto. To znači da bi Hrvatska morala izdvajati iz državnog i lokalnih proračuna znatno više novaca za projekte koji se sufinanciranju iz EU. 

Primjerice, Hrvatska je do sad u izgradnji Pelješkog mosta i pristupnih cesta sudjelovala sa 15 posto, odnosno 63 milijuna eura, dok smo od EU dobili 85 posto, odnosno 357 milijuna eura.

Kad bi bilo 25 posto, to bi značilo da bi Hrvatska dala 105 milijuna eura, a EU 315 milijuna eura. Dakle, puno više novaca bi dali, a dosta manje dobili od EU. Plenković se zato bori da se taj postotak za Hrvatsku ipak smanji obzirom da smo najmlađe zemlja članica i nismo koristili cijelu tu financijsku perspektivu. 

Čak je prijedlog bio i da se nacionalno izdvajanje poveća na 30 posto. 

- U ovom prijedlogu smanjilo se s 30 na 25, ali to je još uvijek dosta veliko opterećenje za Hrvatsku na godišnjoj razini. Imamo puno argumenata da barem dvije financijske perspektive budemo tretirani jednako kao oni koji su i duže - rekao je Plenković. 

Na pitanja o domaćoj politici nije bio raspoložen odgovarati. 

Na pitanje da li očekuje da će se slučaj Jelenić razvijati u procesu unutarstranačkih izbora, vrlo kratko je samo poručio "ne"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
POLICIJA GA UHITILA

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije