Obavijesti

News

Komentari 5

Hrvatska u regionalnoj bazi podataka o nestalima u ratu

Hrvatska u regionalnoj bazi podataka o nestalima u ratu
1

Sporazum su postigli ICMP i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a u Sarajevu su ga potpisali Stjepan Sučić, pomoćnik ministra i Matthew Holliday, oditelj ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan

VIDEO

Hrvatska se pridružila projektu uspostave baze podataka o osobama nestalim tijekom ratova na području bivše Jugoslavije koji vodi Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), priopćila je ta organizacija u utorak u Sarajevu.

Sporazum su postigli ICMP i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a u Sarajevu su ga potpisali Stjepan Sučić, pomoćnik ministra nadležan za Upravu za zatočene i nestale i Matthew Holliday, voditelj ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

"Odluka Hrvatske da sudjeluje u projektu predstavlja ogroman korak naprijed u pogledu jačanja regionalne saradnje u procesu traganja za oko 12.000 osoba koje se još uvijek smatraju nestalima", rekao je Holliday.

Pojasnio je kako će sporazum pomoći da svi relevantni podaci budu pohranjeni na jednom mjestu i da se izbjegnu dvostruke evidencije i suvišni dupli rad na istim slučajevima potrage.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Uprava za zatočene i nestale je prepoznala ovu aplikaciju kao koristan alat i dobro rješenje kako bi podaci o nestalim osobama bili dostupni u realnom vremenu svim zainteresiranim stranama", rekao je Sučić.

Potvrdio je da suradnju s ICMP-jem podupiru obitelji nestalih iz Hrvatske. 

"Zajednički nam je cilj da ova baza podataka svima olakša traženje nestalih osoba i konačno rješenje ovog važnog pitanja za drustvo u cjelini", istaknuo je Sučić.

Regionalna baza sadržavat će ime nestale osobe, ime oca, prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, datum, mesto i općinu nestanka, datum identifikacije ako je obavljena i državu u kojoj je nestanak registriran.

ICMP je sporazum ranije potpisao s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Kosovom, a u prvoj polovici 2017. godine trebala bi mu se priključiti i Srbija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a