Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatske vode proslavile 147 godina i predstavile Glavni centar obrane od poplava

Hrvatske vode proslavile 147 godina  i predstavile Glavni centar obrane od poplava
3

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako se u Hrvatskoj uspješno upravlja vodama na temelju tradicije i iskustava stečenih u gotovo 150 proteklih godina

VIDEO

Hrvatske vode obilježile su u petak 147. obljetnicu organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj, predstavljeni su projekti, radovi i aktivnosti u obrani od poplava te modernizirani Glavni centar obrane od poplava i dodijeljena 22 ugovora bespovratnih sredstava u sklopu NPOO. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako se u Hrvatskoj uspješno upravlja vodama na temelju tradicije i iskustava stečenih u gotovo 150 proteklih godina.

Filipović: Ne očekujem šokove u vezi cijena energenata ove zime
Filipović: Ne očekujem  šokove u vezi cijena energenata ove zime

Podsjetivši na ljetošnju, uspješnu obranu od poplava najavio je daljnja ulaganja u preventivu i organizaciju kako bi se umanjili rizici i štete, a prije svega sačuvali ljudski životi i imovina te gospodarstvo kroz krizna razdoblja, kojih će, nažalost, vjerojatno biti sve više.

Činimo sve da umanjimo posljedice prirodnih nepogoda i moramo se što bolje organizirati i integrirati, rekao je Božinović podsjetivši da je na razini EU osnovana opća uprava za poslove civilne zaštite. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako su dodijeljena 22 ugovora ukupne vrijednosti 227 milijuna eura za investicije u vodnokomunalnu infrastrukturu u svrhu održivog upravljanja vodama. Njima se omogućava svim građanima dostupnost pitke vode i podiže kvaliteta njihova života, smanjuje onečišćenja okoliša otpadnim vodama, gubitci u vodoopskrbi te rizici od katastrofa i poplava.

Božinović: Nužno je organizirati i aktivnosti izvan Europske unije zbog pojačanih migracija
Božinović: Nužno je organizirati i aktivnosti izvan Europske unije zbog pojačanih migracija

 Podsjetio je kako Hrvatske vode upravljaju sa više od 30.000 kilometara vodotokova, 4.100 kilometara nasipa, 900 kilometara lateralnih kanala, 60 višenamjenskih akumulacija, 50-ak retencija i više odteretnih kanala te velikim brojem regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina.  

Uspjeh u obrani od poplava 

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je uspjeh u obrani od poplava postignut zajedničkim djelovanjem svih dijelova sustava, posebice u uvjetima klimatskih promjena te da je takav pristup pretpostavka za uspješnost u suočavanju i sa budućim izazovima.

 Bez nasljeđa i tradicije nema ni rezultata i to je ključ uspjeha, drži Đurković. 

Kaotične scene iz Španjolske: U bujičnim poplavama poginulo dvoje ljudi, voda srušila most
Kaotične scene iz Španjolske: U bujičnim poplavama poginulo dvoje ljudi, voda srušila most

Predstavio je podatke u ulaganjima, rekavši kako su ukupna ulaganja, sa sredstvima  EU fondova na razini 2,17 milijardi eura, od čega najviše čine investicije u vodnokomunalni sektor od 2014. do 2020. u koji je uloženo 949 milijuna eura te iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 844 milijuna eura.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek rekao je kako su Hrvatske vode reprezentativna institucija stvarana gotovo 150 godina, a na obilježavanju je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...