Obavijesti

News

Komentari 7

Hrvatski Caritas slavi 30 godina postojanja: 'Ova ustanova je rođena u najtežim vremenima'

Hrvatski Caritas slavi 30 godina postojanja: 'Ova ustanova je rođena u najtežim vremenima'
2

Kako su istaknuli na svečanosti povodom proslave 30 godina postojanja, Hrvatski Caritas nastoji brinuti o svima onima kojima je pomoć potrebna

VIDEO

Hrvatski Caritas je obilježio 30 godina rada, a kako su istaknuli na svečanosti, od svog osnutka do danas brinuo se o onima koji su zbog ratova, potresa i drugih katastrofa ostali bez osnovnih sredstava i uvjeta za život.

- Caritas se prepušta navigaciji srca. Ne bira široke puteve, nego uske staze gdje ranjeni ljudi silaze. Caritas je posebno vidljiv u vremenima velikih nevolja i katastrofa. Hrvatski Caritas je rođen u najtežem razdoblju za naš narod. U vrijeme Domovinskoga rata. Osnovan je da bi bio suputnik prognanicima, izbjeglicama i raseljenima. Nažalost, krvavih puteva ima i danas. Otvaraju se nove rane. Posebno bolne su one gdje je hodio nekada Isus, u njegovoj domovini. Ondje, također, pomaže i naš Caritas - kazao je predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoš. 

Zagreb: Hrvatski Caritas u Dvorani Vijenac na Kaptolu obilježio 30. obljetnicu svojeg osnutka

Ispred Vlade Republike Hrvatske na svečanosti se obratio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Mladin Piletić naglasivši da se prisutnost Caritasa osobito prepoznala nakon potresa u sisačko-moslavačkoj županiji. 

- U svim izazovnim trenutcima odgovor katoličke crkve kako pomoći potrebitima je bio uvijek jasan. Vidjeli smo to u svakodnevnom životu naših biskupijskih Caritasa, a posebice kada su ujedinjeni pružili pomoć stanovnicima Siska, Petrinje i Gline kojima je krov nad glavom bio razrušen - rekao je Piletić. 

Posebno se zahvalio Caritasu u svoje ime i ime Vlade zbog pružanja usluga smještaja i ostalih usluga u sustavu socijalne skrbi za građane. 

Zagreb: Hrvatski i Poljski Caritas pomažu 57 obitelji na potresom pogođenoj Banovini

- 2022. godine potpisan je sporazum između Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH kojim je Vlada jasno dala svoju trajnu obvezu i predanost da podrži Hrvatski Caritas materijalnim sredstvima kako bi upravo sva svoja poslanja i poziv mogli vršiti i uz pomoć javnih sredstava - dodao je Piletić. 

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik obznanio je odobrena novčana pomoć od 50 tisuća eura koju će uplatiti za pomoć u potresu stradalom području u Turskoj. 

- Želimo biti zagovornici svih onih koji se nalaze na marginama života i egzistencije davajući im nadu da je vrijedno živjeti, da je nužno surađivati i da je potrebno pomagati. Sijmo zajedno ne brinući se tko će žeti - zaključio je fra Tomislav Glavnik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.