Obavijesti

News

Komentari 48

Hrvatski Crveni križ pokrenuo postupak razrješenja Josipe Rimac s funkcije dopredsjednice

Hrvatski Crveni križ pokrenuo postupak razrješenja Josipe Rimac s funkcije dopredsjednice
6

Hrvatski Crveni križ predstavio je projekt "Vaš dar za pravu stvar" za one koji su u korona krizi izgubili posao, a nemaju pravo na naknadu HZZ-a. Dotaknuli su se i teme HDZ-ove Josipe Rimac koja je u istražnom zatvoru

VIDEO

U Hrvatskoj se kao posljedica pojave pandemije koronavirusa pojavila nova kategorija socijalno ugroženih osoba. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od početka krize uzrokovane pojavom pandemije koronavirusa u Hrvatskoj je bez posla ostalo više od 25.000 ljudi, istaknuli su u ponedjeljak iz Hrvatskog Crvenog križa. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nekadašnju kninsku kraljicu danas izbacuju iz Crvenog križa Reporterka

Josipine vjetroelektrane: nekadašnju kninsku kraljicu danas izbacuju iz Crvenog križa Reporterka: Rozeta Bogeljić

Objavljuje 24sata u Ponedjeljak, 1. lipnja 2020.

Stoga su, kako bi pomogli onima koji su ostali bez posla od 11. ožujka do 11. svibnja ove godine i nemaju pravo na naknadu HZZ-a, pokrenuli projekt "Vaš dar za pravu stvar" te će podijeliti 11.500 paketa jednokratne humanitarne pomoći sa prehrambenim namirnicama za 11.500 nezaposlenih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svjesni smo da su potrebe puno veće i da ovi humanitarni paketi neće riješiti sve probleme nezaposlenih ljudi, niti će im promijeniti život, ali će im barem malo olakšati tešku situaciju u kojoj su se našli i pokazati da postoji netko tko o njima brine. Sigurno će im pomoći da jedan dio mjeseca lakše prežive. Mi ćemo i dalje pomno pratiti situaciju te po potrebi i reagirati - istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križ, dodavši kako će u rujnu imati još jednu ovakvu akciju.

U paketu se nalaze tri kilograma brašna, kilogram  riže, ulje, dva kilograma tjestenine, pet vrećica instant juhe, osam mesnih i ribljih konzervi, kilogram šećera i marmelada u vrijednosti 250 kuna. Sredstva za njih, istaknuli su iz HCK-a, su osigurana zahvaljujući donaciji Vlade i zaklade The Coca-Cola Foundation. 

- Humanitarni paketi za novo nezaposlene dio su niza aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ provodi od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. U gotovo tri i pol mjeseca 3500 volontera i 1600 djelatnika Crvenog križa posjetilo je više od 191.000 kućanstava diljem Hrvatske. Osim nužnih životnih potrepština, naši su volonteri i djelatnici ljudima donosili i toplu riječ koja puno znači u neizvjesnim vremenima. Hrvatski Crveni križ i u ovoj krizi pokazao je svu svoju snagu, pokazao je kako izgleda humanost na djelu - poručio je dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa. 

Sve osobe obuhvaćene ovim projektom, dodali su, na kućne adrese dobile su već pisma u kojima ih se informira o načinu preuzimanja paketa, a koje će moći preuzeti u najbližem društvu Crvenoga križa od danas 1. lipnja do 1. srpnja.

- Ima onih koji su rekli da pakete damo drugima koji su socijalno ugroženi i mi ćemo to i učiniti. Podijelit ćemo ih korisnicima kojima i inače pomažemo, a to su samohrani roditelji primatelji minimalne zajamčene naknade i obitelji sa više djece koji primaju minimalnu naknadu  - istaknuo je Markt.

Dr. Jelić osvrnuo se i na dosadašnju borbu Hrvatske s epidemijom korona virusa. 

- Ja sam čovjek koji ima ogromno iskustvo i u medicini i u humanizmu. Borio sam se s prvom epidemijom velikih boginja 1972. Nikad nismo postigli takav uspjeh  i takvu sinergiju i postali smo, ne među najboljima, nego najbolji na svijetu uzimajući u obzir naše specifičnosti. Kad podvučem crtu od 1972. do danas, ovo je najuspješniji sastav, najuspješnija kombinacija i odgovor svih nas, cijelog naroda, a posebno onih koji su stručno vodili krizu, onih koji su zdravstveno pomagali i medija - istaknuo je dodavši kako smo se susreli s nečim potpuno nepoznatim, neviđenim, ali smo uspjeli u suzbijanju širenja zaraze.

- Hrvatska je uspjela. Ovog puta smo upotrijebili najstručnije od najstručnijih i došli do toga da smo mi zapravo najmanje prokužena nacija u cijelom svijetu. Uspjeli smo naprosto izdvojiti bolesne od zdravih i spriječiti prijenos bolesti. Bilo nam je teško, ali bilo nam je i još teže, no bili smo skupa. E, to je Hrvatska - poručio je dr. Jelić istaknuvši kako niti jedan volonter Crvenog križa nije obolio od ovog virusa prilikom pomaganja potrebitima, što govori o uspješnosti mjera u suzbijanju širenja ovog virusa. 

- Bio sam preplašen kako ćemo volonterima reći da moraju ići u blizinu nekoga tko je zaražen ili potencijalno zaražen. A nitko nije odustao, čak se u jednom gradu javilo još 408 volontera - istaknuo je.

Novinari su ga upitali što će biti s Josipom Rimac, koja je na funkciji potpredsjednice HCK-a, a s obzirom da se nalazi u istražnom zatvoru. Jelić je poručio kako su već pokrenuli postupak njezina razrješenja te objasnio njezinu funkciju u HCK. Istaknuo je kako je Rimac dugi niz godina u HCK, još od doba srednje škole. 

- I Skupština Crvenog križa predložila ju je za potpredsjednicu. Ja sam predsjednik, a ona je tek treća po hijerarhiji, odnosno tek druga dopredsjednica. Za tu funkciju dobila je 131 glas od ukupno 142 delegata i ona nema nikakve izvršne funkcije, ne potpisuje nikakve ugovore, zapravo radi samo na promidžbi humanitarne aktivnosti. Ali s obzirom na stvari koje se događaju, a mi smo jako osjetljivi na takve pojave, mislimo da ima sasvim dovoljno osnova da smo već pokrenuli postupak njezinog razrješenja. Ne daj Bože da se pokaže sve ovo točnim, mi si nikad ne bismo oprostili da netko takav u našim redovima postoji, posebno ne na tako časnoj funkciji potpredsjednice - poručio je Jelić. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag