Obavijesti

News

Komentari 22

Hrvatski kanaderi već drugi dan gase požar kod Tomislavgrada

Hrvatski kanaderi već drugi dan gase požar kod Tomislavgrada
3

Kanaderi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) upućeni su u Bosnu i Hercegovinu temeljem naredbe ministra obrane RH Marija Banožića o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći

VIDEO

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 Oružanih snaga RH u ponedjeljak, drugi dan za redom, gase požar sjeverozapadno od Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Kanaderi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) upućeni su u Bosnu i Hercegovinu temeljem naredbe ministra obrane RH Marija Banožića o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u BiH.

Građane uznemirio crni gusti dim: Zapalili se rashladni uređaji u zagrebačkoj toplani
Građane uznemirio crni gusti dim: Zapalili se rashladni uređaji u zagrebačkoj toplani

Tijekom jučerašnjeg dana, protupožarni avioni Canadair CL-415 prilikom gašenja na požarištu Grabovica – Tomislavgrad, u BiH, ostvarili su 69 letova u trajanju od 7 sati i 15 minuta, pri čemu je izbačeno 396 tona vode i utrošeno 6.534 litara goriva. 

Hrvatska Vlada je 25. ožujka donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Tom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u ovoj godini.

Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, navode iz MORH-a.

Ugroženo oko 800 kuća 

Hrvatski kanaderi jučer su u popodnevnim satima uspjeli požar ugasiti, no vjetar ga je ponovno aktivirao u noćnim satima. 

"Stanje je opet zakompliciralo kada je vjetar danas naglo promijenio smjer i aktivirao pojedine dijelove požarišta prema više naselja", rekao je načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić. Po njegovim riječima teško je stanje u selima Gornjem Brišniku, Zidinama, Čobanovićima, Koritima, Drmića stajama, Grabovici. 

Zbog nemoći gasitelja na tlu koji se bore s 30 kilometara dugom požarnom linijom ponovno je zatražena pomoć kanadera iz Hrvatske. 

Dva hrvatska kanadera gase požar kod Tomislavgrada
Dva hrvatska kanadera gase požar kod Tomislavgrada

Prema izvješću Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Federacije BiH, stanje na požarištima općine Tomislavgrad je vrlo kritično, a ugroženo je oko 800 domaćinstava. 

"Pomoć helikoptera bi bila od vitalnog značaja", navode iz FUCZ-a. 

Isti izvještaj navodi i da se stabiliziraju požarišta na području općine Stolac, no istodobno su upozorili da postoji opasnost od ponovnog širenja vatrene stihije zbog promjene pravca vjetra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...