Obavijesti

News

Komentari 47

Hrvatski kapetan u turskom zatvoru: 'Moj brat nema veze s drogom, ovo mu namještaju'

Hrvatski kapetan u turskom zatvoru: 'Moj brat nema veze s drogom, ovo mu namještaju'
4

Bekavac je u zatvoru u Ankari već sedam mjeseci bez ročišta. Tražio je bolje osiguranje i kamere da se spriječi šverc drogom, ali vlasnik broda je odbio. Njegov brat kaže da je prošli kapetan nađen mrtav na brodu

VIDEO

On je bio zapovjednik na tom brodu, javio se agenciji u Splitu koja ga je uputila dalje, ukrcan je preko njemačke agencije u Hamburgu. On je prvi put na ovom brodu. Kad je došao u luku Barranquilla u Kolumbiji gdje je trebao preuzeti teret, agent tamo ga je upozorio da u toj luki ima puno šverca drogom. Moj brat je zatražio od vlasnika broda, turske kompanije, da se angažira dodatno osiguranje i da se postave kamere. Te sve dokaze ima jer je slao mailom. Oni su se na to oglušili. Sad ispada da je u AfterPeaku, što je kod strojarnice, na pet metara dubine u brodu, nađeno 450 kilograma droge, započinje priču brat zatvorenog hrvatskog kapetana Marka Bekavca, Jozo Bekavac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Hrvatski kapetan sedam mjeseci bez ročišta sjedi u zatvoru: ‘Spasite mi brata iz zatvora’ 01:19

Marko Bekavac ima 61 godinu, kapetan je duge plovidbe, i otac dvoje djece, kćeri od 27 i sina od 16 godina. Zapovijedao je brodom Phoenician 1 koja je u vlasništvu turske kompanije Iskenderun, a plovi pod panamskom zastavom. Na brodu je trebao biti tri mjeseca.

- Kolumbijske vlasti su pokazale neke slike i došli su sutradan s psima. U dogovoru s turskom ambasadom, kolumbijske vlasti su pustile brod. Moj brat je opet pisao kompaniji da je brod kompromitiran i da je nađena droga na brodu. Kad je brod pristao u Istanbul, pronađena je droga kad se iskrcavao teret. Turske vlasti tvrde da je ta droga došla u međuvremenu, međutim, to je ista droga, brod nije pristajao nigdje drugdje. Na tim paketićima droge je naljepnica na kojoj piše 'Kayserispor', što je poznati nogometni klub. Policija i svi su to vidjeli. Brat kaže da mu je inspektor rekao da je u klopci, a tamošnji odvjetnik da će ga ovo puno koštati i da se neće tako lako izvući. To je bilo prije sedam mjeseci. Mi smo obavijestili ambasadu. Tereti se njega po zapovjednoj odgovornosti i još deset članova posade je uhićeno. U lipnju će biti ročište gdje će se iznijeti optužnica. On kaže da s tim nema nikakve veze. Posada koju su mu poslali iz Hamburga nije dobro obrazovana, on se agenciji i na njih žalio. A prošli kapetan, Rus, je pronađen mrtav na brodu, kažu da je slučajno umjesto alkohola popio neku tekućinu za čišćenje ili tako nešto - nastavlja Jozo Bekavac. 

Agencija pere ruke

U Turskoj je od 20 članova, uhićeno deset: jedan državljanin Finske podrijetlom iz Sirije, jedan Poljak, jedan Rus i šest Filipinaca. S njima je uhićen i kapetan Marko Bekavac. Jozo Bekavac nam je ustupio i kontakt agentice Kristin Kruger koju smo uspjeli dobiti na telefon. Nije bila sretna.

- Da, bila sam njegova agentica. Žalio nam se na posadu - rekla je. 

Pitali smo Kruger je li posada bila dovoljno educirana i jesu li prošli potrebne provjere i edukaciju, no to nije htjela komentirati. Nije htjela komentirati ni je li istina da je Finac zapravo Sirijac s finskim državljanstvom. 

- Dodatno osiguranje broda je pitanje za vlasnika broda, ne za nas - rekla je kratko. 

I njima smo poslali upit, a odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo. Jozi nije jasno zašto kolumbijska policija nije reagirala i zašto je brod pušten da ide dalje. 

- Meni se čini da je to zataškavanje i da je riječ o međunarodnoj trgovini drogom. Kolumbijske vlasti su pustile brod, ako je droga tamo pronađena, zašto to nije tamo procesuirana? Marko traži i da se uključi DEA i da to objasne. Traži da se obavijeste i Interpol i Europol. Zašto su tamo te naljepnice sportskog kluba? Potpuno nejasno. Sindikat nam je preporučio odvjetnike iz Rijeke koji su preporučili kolegu iz Istanbula, međutim on je bio samo jednom jer je Marko u zatvoru u Ankari i taj posjet košta 6.000 dolara. Na kraju sam ja angažirao tu jednu splitsku odvjetnicu - objašnjava Jozo.

S bratom se čuje i kaže da nikad nije ovako nešto doživio.

- Dva puta su bili iz naše ambasade u Turskoj kod njega, kažu da je dobro i da se on ne žali na tretman. Međutim, teško ovo sve podnosi, pa to je čovjek koji nikada nije prekršio zakon, sad sjedi s ozbiljnim kriminalcima tamo, a nevin je! Pisali smo premijeru, predsjedniku države, ministarstvu vanjskih poslova i našoj ambasadi. Jedino što još možemo je obavijestiti medije - zaključuje Jozo. 

Redoslijed događaja

Dalmacija danas je uspjela stupiti u kontakt s odvjetnicom Marka Bekavca koju je angažirao njegov brat.

- Tijekom posljednje plovidbe kapetan Bekavac je zapovijedao brodom PHOENICIAN 1 koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije i koji plovi pod panamskom zastavom. Kapetan je trebao preuzeti teret na navedeni brod u luci Barranquilla u Columbiji i prevesti ga natrag u Tursku. Radilo se o teretu koji se krcao u vrećama (gnojivo). Kao i inače, kapetan Bekavac je poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da se posao obavi po propisanoj sigurnosnoj proceduri, pa je u tom smislu poduzeo sve sigurnosne mjere sukladno sigurnosnom planu broda koji je bio prilog ostaloj brodskoj dokumentaciji koja je bila predočena lokalnim vlastima. Prema tom planu, pristup je brodu i teretu bio onemogućen svim neovlaštenim osobama. Osim toga, iako se prvi put u svojoj karijeri našao u toj luci i općenito u tim vodama oko Kolumbije i Kariba, a znajući da se radi o luci koja je poznata po krijumčarenju drogom, zatražio je od Brodara (kompanija ISKENDERUN) dodatne mjere osiguranja tj. postavljanje kamera i angažiranje privatne zaštitarske agencije, ali je vlasnik to odbio tako da se ostalo kod postojećih mjera koje uključuju 24 satno dežurstvo za što su bili zaduženi prvi i drugi časnici palube - stoji u dopisu. 

Odvjetnica je napisala i cijeli vremenski slijed kako se što događalo.

 Ukrcavanje tereta na brod trajalo je od 25. kolovoza 2023. do 6. rujna 2023. Dan prije kraja ukrcavanja, 5. rujna 2023. u 12 sati i 49 minuta na brod je stigao tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika. Oni su zaustavili ukrcaj tereta i izvršili pretragu broda. Brod su napustili isti dan u 17 sati i 46 minuta, a kapetanu Bekavcu nisu ništa rekli. Tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika na brod je ponovno došao sljedeći dan, 6. rujna 2023. u 13 sati i 20 minuta sa psom dresiranim za otkrivanje prisustva narkotika i taj je dan pronađeno 14 vreća u AfterPeak tanku sa sumnjom da bi se moglo raditi o drogi. Vreće su ukupno težile između 20 i 30 kilograma. Iskrcali su te vreće bez provjere što je u njima, a kapetanu Bekavcu nisu predočili nikakve dokumente kako bi se utvrdilo da je pretraga stvarno bila i da je droga nađena.

Nakon već spomenute intervencije turske ambasade u Kolumbiji, brod bez zaustavljanja pristaje u tursku luku Ergeli. Kapetan Bekavac tad sam zove policiju i obavještava ih o tome što se dogodilo u Kolumbiji. Tad i turska policija pretražuje brod i u skladišnom dijelu, na pet metara dubine, pronalaze određeni broj vreća u kojima je navodno droga. Kapetanu Bekavcu opet nije predočena nikakva dokumentacija niti se ispred njega provjeravalo što je u vrećama, kako nalaže procedura. On je uhićen, a oduzet mu je i njegov osobni USB stick na kojem ima dokaze da je obavijestio i Tim Ship Crew iz Hamburga i vlasnike broda o tome da je potrebno dodatno osiguranje i, nakon Kolumbije, da je brod kompromitiran jer je na njemu nađena droga. Taj stick mu do danas nije vraćen, a kapetan uzorne karijere sedam mjeseci sjedi u turskom zatvoru s kriminalcima.

Bez procesa, bez informacija

- Prije par mjeseci su ga izveli ispred sutkinje, on je htio iznijeti obranu, ali mu je sutkinja rekla da ne može i samo ga je pitala je li kriv. On je rekao da nije. Zašto bi se on uopće upuštao u te mutne poslove? Nikada nije niti plovio na toj ruti, prvi put je došao na taj brod i plovio za tu kompaniju. Naglasio sam odvjetnici da dopis pošalje i DEA Kolumbiji koji bi trebali biti upućeni. Čudi me kako oni o tome ništa ne znaju, ako su njihove vlasti pronašle drogu - govori Jozo.

Odvjetnica kapetana Bekavca tvrdi da je on suglasan da se o ovom slučaju obavijeste i Interpol i DEA i da se provede detaljna istraga i utvrdi istina.

- Kapetan Bekavac jedino zna da je on nevin i da je žrtva neke organizirane i opasne mafijaške organizacije. Radi se o hrvatskom državljaninu koji se našao u teškoj situaciji u stranoj zemlji, te su njegova ljudska i građanska prava ugrožena - govori odvjetnica za Dalmacija danas.

Jozo Bekavac nije jedini koji se žali na postupanje i čudan slučaj koji je zadesio posadu ovog broda. Ship management private limited je kompanija koja je dobila pismo trećeg časnika na brodu kojim je zapovijedao Marko Bekavac.

- Taj dan je uhićeno samo deset mornara. Uhićenje je isprva bilo problematično jer njihovo tužiteljstvo nije moglo naći zakonsku osnovu da ih privede, niti je bilo dokaza da su bili dio krijumčarenja droge. Uz to, dio posade je pušten, ne zna se kako su radili tu selekciju za uhićenje, a brod je pušten da dalje plovi iako je istraga u tijeku. Turska uvjerava obitelji mornara da su sigurni i mogu nas nazvati. Međutim, oni su svojim obiteljima rekli da dobivaju jedan obrok u danu. Prošli su već mjeseci od uhićenja, a turske vlasti još nisu donijele nikakvu odluku. Optuženi su za konzumiranje droga i krijumčarenje, međutim svi testovi na droge su negativni. Unatoč tome što je na taj način taj dio optužbe pobijen, i dalje nema pomaka u procesu - piše brat jednog od mornara. 

Cijeli slučaj podsjeća na slučaj drugog hrvatskog kapetana duge plovidbe, Krista Laptala. On je 13. srpnja 2007. godine uhićen u luci Pirej nakon što su na njegovom brodu 'Coral Sea' pronašli više desetaka kilograma kokaina. On je nevin proveo 16 mjeseci u grčkom zatvoru zbog sumnje na šverc narkotika koja je se na kraju pokazala neutemeljenom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi